siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Puma72 do czego je pikowałaś?? Troszke wygłada to jak plastikowa rura :)Chyba łatwo będzie je do ziemi wsadzić z czegoś takiego prawda??
Pozdrawiam Agnieszka 

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomidorowka, tak jak pisała Aga26 - przesadź te pomidorki do pojemników 400-500 ml po same liścienie.
Możesz je oberwać bo i tak widać że zamierają.
Możesz je oberwać bo i tak widać że zamierają.
- vvinga
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2012, o 11:57
nie wiem jak u innych, ale u mnie największe są fioletowa zebra i Arkansas marwel a najmniejsza żółta zebra; wszystkie siałam i pikowałam w jednym czasie
Pozdrawiam
pomidorowka
Ja uszczykiwałam liścienie i przesadzałam,aż po liście właściwe (między ziemią,a liściem zostawiłam tak ok.0,5 cm przestrzeni).forumowicz pisał,że liścienie lepiej usunąć,bo mogą gnić i stać się zarzewiem zgnilizny podstawy łodygi.
Ja uszczykiwałam liścienie i przesadzałam,aż po liście właściwe (między ziemią,a liściem zostawiłam tak ok.0,5 cm przestrzeni).forumowicz pisał,że liścienie lepiej usunąć,bo mogą gnić i stać się zarzewiem zgnilizny podstawy łodygi.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Witam
Moje pomidory wysiewałem pod koniec lutego w palety (wymiar oka 6cmx6cmx6cm=216ml). Na dzień dzisiejszy wyglądają jak na zdjęciach. Za tydzień chciałbym wsadzić je do foliowego tunelu, w związku z czym mam pytanie. Czy jest sens, aby je przepikować w większe pojemniki?
Pozdrawiam
Robert
ZDJĘCIA:
http://imageshack.us/photo/my-images/59/img1778sj.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/137/img1786o.jpg/
Moje pomidory wysiewałem pod koniec lutego w palety (wymiar oka 6cmx6cmx6cm=216ml). Na dzień dzisiejszy wyglądają jak na zdjęciach. Za tydzień chciałbym wsadzić je do foliowego tunelu, w związku z czym mam pytanie. Czy jest sens, aby je przepikować w większe pojemniki?
Pozdrawiam
Robert
ZDJĘCIA:
http://imageshack.us/photo/my-images/59/img1778sj.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/137/img1786o.jpg/
Aga26- to są cylindry, pierścienie spina się je wsadza pomidorka a potem tylko rozpina i z całą bryłą korzeniową wysadza na miejsce stałe, cylindry potem myję i zostają na przyszły rok i miejsca nie zajmują.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Intruz84 - Sensu nie ma, ale masz bardzo wybiegnięte pomidory.
Musisz posadzić naprawdę głęboko, aż po liście właściwe ( liścienie oberwij ).
Po co je tak męczyłeś w małych pojemnikach ?
Musisz posadzić naprawdę głęboko, aż po liście właściwe ( liścienie oberwij ).
Po co je tak męczyłeś w małych pojemnikach ?
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Nie są za małe na wysadzenie? Siane pod koniec lutego? 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
Puma72 Dzięki bardzo za zobrazowanie tego cylindra. Bardzo praktyczna rzecz 

Pozdrawiam Agnieszka 

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Aniusia - super niech ziemia się grzeje, a chwasty znikają
A z cylindrami jest okey, gdy się w nie naładuje ziemi, popikuje pomidorki, i zbytnio nie rusza - w sensie nie przestawia, łatwo niestety ziemia się wywala z nich, i ciężko złapać, bo zgina się w jajko, są bardziej elastyczne, lepiej będzie później jak pomidorki ładnie rozbudują system korzeniowy i będą trzymały, plusem jest łatwiutkie wsadzanie, leciutko zaczep schodzi z sadzonki

A z cylindrami jest okey, gdy się w nie naładuje ziemi, popikuje pomidorki, i zbytnio nie rusza - w sensie nie przestawia, łatwo niestety ziemia się wywala z nich, i ciężko złapać, bo zgina się w jajko, są bardziej elastyczne, lepiej będzie później jak pomidorki ładnie rozbudują system korzeniowy i będą trzymały, plusem jest łatwiutkie wsadzanie, leciutko zaczep schodzi z sadzonki

Trzeba wiedzieć jak je przygotować, spina się cylinder, nasypuje ziemi 3/4 i dnem butelki ubija aż ziemi będzie połowa potem dosypuje ziemi unosi sprawdzając czy ziemia się trzyma i można pikować pomidorki. Robię tak od wielu lat i nigdy nic mi się nie wysypało.
jak Wy to robicie,że macie takie niskie pomidory?
Moje siane 25 marca już teraz są wybiegnięte, a do sadzenia został jeszcze miesiąc.
Dotyczy to zwłaszcza odmiany: Stupice i Opal Essence. Chyba zacznę je uprawiać metodą Loginala. Natomiast Henryka F1 ma siane w tym samym dniu mają około 10 cm.
W pokoju od samego początku mam wyłączone ogrzewanie. Okna nie mogę uchylić,bo na dworze przeważnie jest ok.zera,lub lekko powyżej. Może ktoś ma pomysł jak je przystopować.
Moje siane 25 marca już teraz są wybiegnięte, a do sadzenia został jeszcze miesiąc.
Dotyczy to zwłaszcza odmiany: Stupice i Opal Essence. Chyba zacznę je uprawiać metodą Loginala. Natomiast Henryka F1 ma siane w tym samym dniu mają około 10 cm.
W pokoju od samego początku mam wyłączone ogrzewanie. Okna nie mogę uchylić,bo na dworze przeważnie jest ok.zera,lub lekko powyżej. Może ktoś ma pomysł jak je przystopować.
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
Ja używam foliowych rękawów. Pokazałem je w poprzedniej części. Rękaw można kupić w mięsnym.
ja przerabiałem ten sam problem , popikowałem zbyt płytko i musiałem je przesadzać, możesz sobie zobaczyć jak wyglądały moje pomidorki w cz2. a kilka postów wcześniej w cz3. jak wyglądają teraz.. ja sadziłem po same liścienie i obrywałem je, a jak był bardzo wybiegniety to nawet wyżej po liście właściwe
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni