Kocica i Lwisko w ogrodzie cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kocica i Lwisko w ogrodzie cz. 4

Post »

Baaardzo dorodna sadzonka ;:215 Jeżeli wszystkie takie,to gratulacje,czasami dostajemy takie nic,że człowiek wątpi,czy coś z tego będzie ;:131
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja kupuję tylko w wypróbowanych miejscach, większość roślin przywożę sobie ze szkółek - tak łatwiej jest wypatrzeć coś zupełnie innego, nowego, ciekawego :-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Ewa a ja wszystkie przywożę , ostatnio przy paprociach byłem tuż tuż od zamówienia muszę jednak uporządkować to co mam, szkółki z paprociami nie leżą na trasach moich wędrówek :(
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie z paprociami w mojej okolicy też kiepsko i zamawiam w przetestowanym sklepiku internetowym.
Dziś był bardzo pracowity dzień, spędziliśmy w ogrodzie kilka godzin na różnych pracach porządkowych. Usunęłam ogromnego powojnika tanguckiego z siatki, zebrałam połamane gałązki z rabaty, na którą wcześniej spadło drzewo w czasie wichury, usunęłam trochę straszydeł na rabatach z liliowcami bo brzydkie to to było, że aż przykro patrzeć. Powyrywałam trochę zasuszonego zielska jesiennego. M. poprzycinał żywopłot z grabu bo na jesień został taki straszak zapomniany.

W nagrodę za ciężką pracę w warunkach szkodliwych (zimno) zamówiłam sobie właśnie furę bylin :-) - od bruner i liliowców, przez języczki, płomyki, piwonie, i irysy do jeżówek i dzielżanów. No i poplanowałam sobie w głowie gdzie i co posadzę.

Ilex altaclerensis Golden King
Obrazek

Ilex crenata Gold Tip
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo dawno u Ciebie nie byłam jest pięknie i kolorowo super, ja bym się wstrzymała z przesadzaniem krzewów i drzew do marca , zdróweczka dużo życzę
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Joasiu :-).
Chwilowo się wstrzymałam jeszcze, ale podejrzewam, że jeśli luty będzie taki jak styczeń to jednak zacznę przemeblowanie w ogrodzie.

wrześniowe wspominki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że nadrabiasz nieobecność na FO ;:196
Zakupy o tej porze roku nie są sprawą powszechną, ale jak tak dalej pójdzie ze zmianami klimatu to kto wie...
Pigwowca o białych kwiatach nigdzie jeszcze nie spotkałam w sprzedaży. A szkoda. Przydałaby mi się jakaś odmiana obficie owocująca. Lubię nalewki.
Ostrokrzew mam jeden ( o zielonych liściach) i całkiem dobrze sobie u mnie radzi. Nie jestem pewna, ale to chyba Blue Princessa. Wcześniej jednak po pierwszej zimie wypadł mi egzemplarz variegata.
Twój ogród coraz bardziej dojrzały i piękny.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izo, myślę, że ta odmiana pigwowca byłaby super - ja swoje owoce sprzedałam jesienią (pieniądze przeznaczone zostały na karmę dla bezdomnych zwierząt) i znajomi chwalili bardzo owoce tego pigwowca, są bardziej aromatyczne niż te zwykłe.

Co do nadrabiana zaległości forumowych to raczej wykrzesałam odrobinę optymizmu bo bywałam tu owszem, ale tylko jako czytający duch.

Ogromna hortensja Phantom - egz. czteroletni. W zeszłym roku zaczęła iść też w górę, a nie tylko na boki. Niestety rośnie w złym miejscu i trudno jest przesadzić ją czy którąś z roślin sąsiednich - złotokap w formie drzewka, a trzmielinę oskrzydloną z drugiej strony.
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Ewuniu, przyszłam z rewizytą. wpisuję sie żeby mi Twój wątek nie uciekła i idę na spacerek po Twoim ogrodzie. :)
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zaszalałas z zamówieniem. Bedzie się działo latem. A za rok to dopiero bedzie szaleństwo
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Oczywiście piękne masz ostrokrzewy, ale kociamber w skrzynce wygrywa ;:306
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sylwia85, witaj i zapraszam do odwiedzin.
Margo2, to tylko małe zamówionko, już 3 kolejne poszły, a mamy dopiero styczeń. Nie wiem co będzie jak ruszą szkółki na miejscu.
Ivona44, koty mnie zawsze zdumiewają tymi swoimi pomysłami - wleźć tam gdzie najmniej miejsca, albo do czegoś zupełnie nowego. Takie wyjściowe koteczki mam 2, a 3 są typowo domowe.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kocica pisze:..Ogromna hortensja Phantom - egz. czteroletni. W zeszłym roku zaczęła iść też w górę, a nie tylko na boki. Niestety rośnie w złym miejscu i trudno jest przesadzić ją czy którąś z roślin sąsiednich - złotokap w formie drzewka, a trzmielinę oskrzydloną
Ewa Phantom dobrze zniesie przesadzenie ale ja zrobiłbym mu lifting, zostawił bez skracania te proste i długie, 3 średnie i 3 na jedno oczko, pokładające się cienizny wyciął do ziemi a jakby się dało to z odrobiną korzenia na nowe sadzonki
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zbyszku, Ten pokrój to cały urok tej odmiany, mam odmiany o zgrabnym i smukłym pokroju, a ta jest rozłożysta. Phantom jak co roku będzie przycięta wiosną i wszystkie słabe pędy dolne będą zlikwidowane, a pozostałe przycięte, nie wyrastają one jednak od korzenia bo hortensja ma kilka grubych i silnych pędów zdrewniałych (może ze 3), a z pędów nadziemnych, których nijak nie da się podzielić. Pod wpływem ogromnych kwiatów młode gałęzie dolne pokładają się.
Taki wymuskany i zwarty pokrój ma hortensja Magical Fire np.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa i to mnie troszkę zastanawia moja i te które znam to raczej sztywniary :wink: ale i sztywniary czasami lubią zaszaleć ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”