Ogrodowe pogaduchy u Jagusi w 2012r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe pogaduchy u Jagusi w 2012r.

Post »

Jagusiu oczy wyszły mi na wierzch :shock: przy oglądaniu Twojego "ogródka przydomowego babci ". ( Jak ja teraz pójdę do pracy z gałami jak przy chorobie Gravesa Basedowa ;:131 )
Samych peonii tyle rodzajów ;:333 - info o mrówkach - bezcenne.
A plantacja róż ..... ;:224 ;:224 ;:224
Popatrz a u mnie mrówki wypadają z kwiatów piwonii ( wazon na stole ) i zapychają, jakby były w dobrej formie. Może to ich ostatnie podrygi ;:131
annaha
100p
100p
Od: 18 paź 2010, o 09:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie wygląda twój Wasz ogródek Jagusiu, a odnośnie awatarka to wczoraj oglądałam Twój wątek i podeszła moja 5 letnia córka i pyta się czy ta pani to tak w rzeczywistości wygląda, uśmiałam się tłumacząc jej, że to tylko fotka Baby Jagi.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagusiu, czyżbyś chciała powiedzieć, że ta plantacja róż pochodzi z patyczków???
MNie jeszcze nigdy nic z patyczka nie wyszło, choć próbowałam.
U kogoś na FO czytałam, że już teraz bierze patyczki do ukorzeniania. A ja właśnie chcę rozmnożyć swoją cudną Flora Danica, którą ty też masz. Powiedz mi, jaki masz patent na ukorzenianie patyczków. Wiem, że się je wsadza do ziemi i nakrywa butelką PET, ale może ty masz jakiś inny sposób?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Jagusiu :wit ale masz pięknie ;:138 . Wiedziałam, że plantacja się uda... 8-)
Heh, hortensje żyją i wychodzi na to, że Ci je osobiście przywiozę... w sierpniu... ;:224 Chcesz czy nie będziesz miała króciutki nalocik :;230
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:oj to i ja poproszę skierować mnie gdzie można zakupić tą cudną 'Sarah Bernhardt'
...ależ masz bogactwo w ogrodzie ;:138 ;:138 ;:138
no i za różaneObrazek sukcesy Obrazek ;:138 ;:138
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Agnieszko :)
Wszystkie na pewno nie zakwitną w tym roku... ale kilka na pewno....

Basiu :)
Nawet nie wiesz jak bardzo cieszy... przyznam się, że bałam się co z tego mi wyjdzie....

Aniu :)
Już pokazały się maleńkie pączusie... jak rozkwitną całkiem to nie omieszkam ich obfocić.

Iwonko :)
Nie śpiesz się z zakupem... w sierpniu zobaczę jak bardzo się rozkrzewiła i może uda się ukopać kawałek :D

Remi :)
to cudownie... deszczyk się przyda... wszędzie suchutko... u mnie też od rana deszcz padał, teraz chwilowo nie ale mam nadzieję że jeszcze trochę posiąpi. Byle nie było gwałtownych burz...

Jolu :)
Dziękuję.. a następna plantacja rośnie... mam nadzieję że tegoroczne siewki będą grubsze i będę mogła więcej własnoręcznie zaoczkować.

Aguś :)
Witaj w moim ogródeczku.
Gratulacje za organizację zlotu należą się Olusi... ja robiłam tylko za księgową :D
Wstyd się przyznać ale od zlotu nie miałam kiedy pochodzić po Waszych ogródkach... ale to się zmieni... obiecuję...
A forumowicze z lubelskiego są niesamowici - wcale nie będę Ci zaprzeczać, bo tez tak myślę. Atmosfera na naszych spotkaniach jest tak miła i serdeczna, że czujemy się wszyscy jak jedna wielka zielono zakręcona rodzina :)

Renatko :)
Prawda, że cudna .... ciekawe co wyrośnie z kolejnych ....

Ty wyrocznią dla mnie jesteś jeśli chodzi o królową kwiatów... i skoro mówisz, że to "double delight" to tak musi być ... ale popatrzyłam sobie w internecie też... i jak najbardziej mi pasuje na tę właśnie odmianę.

Mariolciu :D
Oczywiście przesadzasz.... ale dziękuję ci za te słowa - to balsam na moje uszy :)
Nie ukrywam, że tak jak wielu z nas mam swoje bardziej ulubione rośliny. Do nich należą: dalie, piwonie i ostatnio także róże...

Witaj w naszym ogrodzie.
Chociaż w rzeczywistości nie wyglądam tak jak na tym awatarku ale pięknością też nie jestem. A na pytanie córci mogłaś odpowiedzieć to, co czuję ja: wygląd nie ma kompletnie żadnego znaczenia: liczy się to, co masz w sercu i duszy.... [Królowa Śniegu, Królowa z bajki o Śpiącej królewnie. etc, etc.... to były bardzo piękne kobiety....]

Wandziu :D
Ta plantacja to róże zaoczkowane a oczka potrzebne na zaszczepienie siewek dzikiej róży dostałam od naszych kochanych różano zakręconych forumek w postaci właśnie patyczków.
Jeśli chodzi o rozmnażanie róż poprzez wsadzenie do ziemi "patyczka" mam niewielkie doświadczenie. Ukorzeniłam w ten sposób moją ulubioną "saharę" aby ją dać w prezencie Uli. Ale ja po prostu ucięłam kilka gałązek i wsadziłam je do ziemi - kilka się ukorzeniło [bez ukorzeniacza i bez butelek- tak po prostu]. Ale też słyszałam, że dobrze jest naciąć koniec takiego patyczka i w to nacięcie wsadzić kawałek wykałaczki [żeby było rozwarcie] i dopiero taki koniec umoczyć w ukorzeniaczu i do ziemi.

Aga :)
U mnie można kupić - płacić będzie w naturze twój mąż :wink:

zaczęły już kwitnąć pierwsze lilie:

Obrazek Obrazek

Obrazek

i ostróżki:

Obrazek Obrazek

a hortensja wprost obsypana kwiatami

Obrazek

i nowy zakup [prezent na urodziny babci] - hortensja "You&Me Passion"

Obrazek

tutaj dopiero zaczyna rozkwitać:

Obrazek

języczki się rozrastają.... niedługo też zaczną kwitnąć:

Obrazek Obrazek

a na zakończenie: rosnąca w cieniu "mainzer fastnacht"

Obrazek

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

piękna ta róża i hortensja :) pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

;:63 Witam Ogródek faktycznie niewielki,ale zato piękny.Mam 70 lat ,ale ciągle wspominam prace w ogródku z moją babcią Agnieszką.Ty też zapamiętasz te piękne chwile w ogródku z babcią na zawsze.Pozdrawiam
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Jaguśka ,masz Ty rękę do róż. Tyle razy próbowałem i nic ;:185 ;:202 A u Ciebie ;:224 ;:224
Aga
U mnie można kupić - płacić będzie w naturze twój mąż
Ale ja na ładowanie ,,natury'' do samochodu już się nie piszę ;:185 :;230 :;230
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jagusiu :wit Witaj ;:196 Dawno tu nie byłam a tu tak pięknie w Waszym ogródku ;:138 ;:138
Tyle kwiatów Ci kwitnie ale mnie najbardziej spodobała się hortensja albo inaczej hortensje obie są cudne ;:63 ;:63
Za róże należy Ci się wielki szacun ;:180 ;:180
Pozdrawiam serdecznie Ciebie , męża i babcie ;:4
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Jagusiu, ale tu się u Ciebie dzieje. Najpierw encyklopedia, potem same imprezy a teraz mnóstwo kwiecia ;:oj . Czy ta przecudnie kwitnąca hortensja to Anabelle?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Francesca pisze:Jagusiu :wit ale masz pięknie ;:138 . Wiedziałam, że plantacja się uda... 8-)
Heh, hortensje żyją i wychodzi na to, że Ci je osobiście przywiozę... w sierpniu... ;:224 Chcesz czy nie będziesz miała króciutki nalocik :;230
CHCĘ, PEWNIE ŻE CHCĘ :tan zapraszam serdecznie
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jadziu :D
Moja babcia ma 86 lat i swoją część ogródka sama "obrabia" - bo nikt innego tego tak dobrze nie zrobi jak ona :wink: - i tak poszła na ustępstwa i pozwala żeby na jesieni Tomek skopał jej to co trzeba... bo jeszcze kilka lat temu to i tego nie potrafił zrobić tak jak trzeba :wink:
Ale bardzo lubię te chwile, gdy przychodzę po 15-ej z pracy a babcia już czeka prawie przy furtce, bo akurat coś tam pięknie zakwitło.... albo właśnie posadziła coś zakupione na targu... to wielkie szczęście móc dzielić z kimś swoje pasje.

Tadzik :)
Jaka tam ręka.... wiesz że gupi ma zawsze szczęście.... :;230
A co do natury.... tym razem zapewniam cię, że nie poradziłbyś z zapakowaniem tego co chcę do samochodu....
ale cicho sza... żeby nie zapeszyć...

Teresko :)
Witaj z powrotem... faktycznie dawno Cię nie było... ale i vice versa... tyle się dzieje w ogrodzie i w domu i w pracy, że kompletnie nie mam czasu na chodzenie po innych ogródkach... wstyd mi z tego powodu straszliwie :oops:
Hortensje dopiero zaczynają koncertować.. w ogóle wszystko dopiero zaczyna....

Basiu :)
Ucałuj Bogdana ode mnie, że pamiętał - byłam, widziałam... przymierzam się do produkcji.... część oprzyrządowania już mam :D
i już dzisiaj zapraszam na degustację ;:136

Edytko :)
Kwiaty w ogrodzie dopiero ruszają... z dnia na dzień coraz to nowe zaczynają rozkwitać. Wczoraj znowu narobiłam kupę fotek, ale nie było kiedy ich przesłać na serwer...
Całkiem możliwe że to 'anabelle' ale na 100% tego nie wiem, bo to jest potwornie stara hortensja... kupiona oczywiście jako nn od "baby" na targu.
_______________________________________________________________________---
dzisiaj jeszcze będzie różyczkowo:

'the ingenious mr fairchild' w "naturze":

Obrazek

Obrazek

'Golden showers' tak się rozrosła po zimie że wygląda jakby były dwie:

Obrazek Obrazek

Obrazek

'Marselisborg" bardzo podobna do tej powyżej... :

Obrazek Obrazek

Obrazek

i jeszcze jedna żółta: 'Golden Mozart' [znalazłam etykietkę niedawno]:

Obrazek

Obrazek Obrazek

wygląda jakby była różowiejąca ale to efekt promieni słonecznych:

Obrazek

i dla zmiany koloru 'Rose Guajard':

Obrazek

Obrazek

'Abraham Darby'

Obrazek

Obrazek

i ubiegłoroczny nabytek: 'Rosarium Uteresen'

Obrazek

Obrazek

a na koniec moja ukochana 'Sahara' - odbijała w tym roku prawie od korzenia [ale też nie była niczym okrywana, więc tegoroczna zima dała jej się we znaki]

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Jagusiu pięknie różyczki Ci rosną, takie kolorowe. i lilie już zaczęły, moje jeszcze czekają.
A jeśli chcesz tego Moonlight'a to przypomnij się w sierpniu i koniecznie mi będziesz musiała napisać gdzie i jak ja uciąć, by coś z tego było :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagsiu ależ bajecznie kwitną Ci różyce ;:oj ....całymi bukietami....przepiękne ;:138
Ostróżki też niesamowite, ja posadziłam wiosną 3 sadzoneczki, mam nadzieję, że ładnie będą rozrastały się i kwitły, to naprawdę piękne kwiaty :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”