Nareszcie robię to co lubię
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: nareszcie robię to co lubię
Świetna ta ścieżynka z kamyczków, czekam na efekt końcowy
na pewno będzie super!

- stokrotka_polna
- 500p
- Od: 20 mar 2012, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomysł na skalniaczek wyśmienity. Podoba mi się sposób wkomponowania kamieni
. Jak to wszystko zapełnią roślinki, to będzie przepięknie
.

"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Pozdrawiam Stokrotka
co do skalniaczka, to powiem Ci, że wcale nie trochę, a dużo udało ci się zrobić. Bardzo ładnie wygląda, świetny pomysł z tym oddzieleniem kamyczkami. Pięknie będzie jak ukończysz. Kolekcja żurawek super, ja niestety resztę zaplanowanych kupię dopiero w przyszłym roku,ale przynajmniej u innych mogę popatrzeć i zdecydować jakie bym chciała . Jeśli chodzi o elfa - hmmmmm.... no niestety nie traktują kupujących poważnie i wieszają etykiety jak popadnie . Jednak clematis choć innej odmiany, to uroczy i bardzo ładnie będzie zdobić jak się rozrośnie.
- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45

Elfa już troszkę przeżyłam, chociaż myślę że to największe rozczarowanie tego sezonu. No ale mam zamiar go w przyszłości dokupić, tylko po prostu musi być kwitnący. Kupiłam go w dużym centrum ogrodniczym i pewna byłam że pomyłka nie wchodzi w rachubę.
Nad skalniakiem pracuję, chociaż mam nowy kłopot. Jakiś czas temu skarżyłam się Wam na perz. Przekopałam ten kawałek, posiałam trawę a wzeszło kupę zielska. Po tych deszczach nie daję rady temu świństwu, rośnie jak grzyby po deszczu. Trawa oczywiście na lekarstwo.
Pochwalę się Wam nowym nabytkiem. Przywiózł mi je wczoraj mąż i razem z kolegą ułożyli. Jak posadzę roślinki będzie ok.

A teraz lilie. Część jeszcze w pąkach.

Jolu, kamyczki bardzo fajne, ładnie się wkomponowały w otoczenie. A lilie też piękne, szkoda tylko, że kwitną raz do roku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Nowe kamienne nabytki świetnie się prezentują
A perz to faktycznie problem, przy tych deszczach rośnie ponad miarę. Poza wyrywaniem ręcznym to teraz przy roślinach to raczej nic się z tym nie zrobi 

- jolcia1212
- 500p
Kamyki rzeczywiście ładnie się prezentują, nie wiem tylko czy dać tam mniejsze kamyki czy korę. A może jedno i drugie? No i oczywiście roślinki.
Lilie kwitną raz do roku, a teraz w taki upał trwa to jeszcze krócej. Pocieszam się w tym że w tym roku cebule kupowałam w różnych okresach, ponieważ ciągle taniały, więc szkoda było nie kupić.
Teraz takie tam...

Lilie kwitną raz do roku, a teraz w taki upał trwa to jeszcze krócej. Pocieszam się w tym że w tym roku cebule kupowałam w różnych okresach, ponieważ ciągle taniały, więc szkoda było nie kupić.
Teraz takie tam...

- jolcia1212
- 500p
Jolu - jest to najprawdopodobniej efekt poparzenia przez słońce. One lubią mieć wilgotną glebę i powietrze. Dlatego ja swoje posadziłam przy oczku. A w jakim miejscu u Ciebie rośnie? Jeśli ma niezbyt wilgotną glebę, to w te upały na bank podsycha. Najlepiej gdyby rósł w miejscu, gdzie w największy upał jest cień. Nie może to być jednak miejsce gdzie jest całkiem mało słońca, bo będzie się słabo przebarwiał. Prawdopodobnie będziesz musiała go przesadzić, albo obok posadzić coś większego, co zapewni mu cień w największy upał.
- jolcia1212
- 500p

Mój klonik rośnie w dość nasłonecznionym miejscu przy płocie. Posadziłam go tam bo ładnie kontrastował na tle brązowej farby. Słońce ma tam od ok. 10-14.00. W sumie niedługo ale w porze najintensywniejszej. ATROPURPUREUM rośnie na pełnym słońcu i nic mu nie jest. No cóż jak tak dalej pójdzie niestety na jesieni poszukam mu miejsca. KLEO powiedz mi ile lat ma Twój klonik i czy jest wysoki? Mój ma drugi sezon ale przyrósł tylko ok. 10cm. Wydaje mi się że to niewiele.
A to moje zakupy

kupiłam to jako SZAŁWIA

hosta miniaturka NN

skalniakowe NN

Żurawka CHERRY COLA

Żurawka MILAN

nachyłek SANGRIA

berberys MARIA mój poprzedni nie przeżył upału. Doba bez podlania okazała się za długa. Mam nadzieję że odbije, ale na ładny krzaczek trzeba będzie poczekać.
Zakupy super! Spróbuj swojego klonika więcej podlewać, albo postaw pod nim dużą miskę z wodą, niech mu nawilża powietrze. Mój jeden ma tak z 1,5 metra, drugi tak z 1,7 metra, a trzeci z 1,3 metra. One rosną dość wolno, właśnie tak z 10-15 centymetrów rocznie. Trzeba być cierpliwym. Tego największego mam tak z 5-6 lat, no i miał kilka lat jak go kupowałam, pewnie tak ze 3.
- jolcia1212
- 500p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Te skalniakowe NN to rojniki, też miałam ale wymarzły tej zimy. One ślicznie kwitną, no u mnie nie zdążyły
napisałaś że orliki zrobiły ci niespodziankę a mi to wyglada na ostróżki

napisałaś że orliki zrobiły ci niespodziankę a mi to wyglada na ostróżki

- jolcia1212
- 500p
- stokrotka_polna
- 500p
- Od: 20 mar 2012, o 16:47
Jolcia, widzę, że szalejesz, zakupki, zakupki, to jest to, co tygrysy lubią najbardziej
.
Pięknie kwitną różyczki, brateczki, ostróżki i orliki
. Ślicznie wyglądają też kwiatki w doniczkach
.
Z wielką ciekawością czytam o kloniku, bo mam takiego w planach.

Pięknie kwitną różyczki, brateczki, ostróżki i orliki

Z wielką ciekawością czytam o kloniku, bo mam takiego w planach.
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
Pozdrawiam Stokrotka