Nasadzenie jesień 2017, goły korzeń. Sadzonka piękna. Obok bonica, florentyna juz sa wielkie, fairy znowu jakby przed nią, ale jej nle zasłania. Gęsto tam nie jest, to w miarę nowa rabatka, więc się już nauczyłam w miarę z umiarem sadzić. Nawet barwinek jeszcze do niej nie przyszedł. Ok 40 cm tylko mala kępa fiołków leśnych. Mszyc nie ma, grzyba nie widzę. Pewnie, że jej nie wyrzucę, ale przykro mi, bo sie na nią napaliłam. Mam jeszcze do zaoferowania patelnie... Ale tam chyba będzie jej za gorąco, tam mam tylko róże z marketu, bo szlachetniejsze z metka z reguły wypala kwiaty. Dają rade tylko mini typu Roxy i Fairy.
U mnie Edenka rośnie prawie na patelni, mam 2, każda w narożniku tarasu, jeden narożnik bardziej nasłoneczniony od drugiego i tam właśnie róża rośnie lepiej. Eden Rose kocha słońce- tak wynika z moich 3letnich obserwacji.
Ja u siebie juz nie stosuję kory, krzaki moim zdaniem tego nie lubiły, myślę że było im "za ciasno, za duszno". Z tego co wiem to jeśli kora jest sosnowa i przekompostowana a nie świeża to wszystko w porządku, ona nie spowoduje zbytniego zakwaszenia gleby. Ma pH lekko kwaśne.
Niedobra jest kora z drzew liściastych, bo hamuje wzrost róż ze względu na garbniki.
Róże lubią jednak najbardziej obornik, kompost i próchnicę i tym najlepiej je ściółkować. Obornik powinien być odleżały kilka lat, dobrze spróchniały i pulchny, Warto go rozłożyć grubo pod każdy krzew różany a nawet na całą różaną rabatę.
Witam
a to moja Edenka , pierwsze i drugie zdjęcie jest zrobione w 2018 a kolejne to tegoroczne.
Pierwsze i drugie zdjęcie jak wspomniałam z 2018 i wtedy moja Edenka miała 2 lata, ale przygotowane wcześniej miała podłoże , najpierw ziemia działkowa była wybrana na 50 cm, nawieziona potem ziemia kompostowa, kolejno obornik, kolejno ziemia wymieszana z piskiem i gliną w odpowiednich proporcjach. Poszła w górę jak burza istna terminatorka , obecnie wyższa ode mnie . W tym roku po przycięciu poszła trochę w szerz i zapowiada się dużo kwiatów sądząc po ogromnej ilości pączków. Jak rozkwitnie to wstawię zdjęcia. Potwierdzam, w moim ogrodzie to jedna z najlepszych róż.