Termin sadzenia cebul tulipanów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prezentuję zdjęcia sposobu rozmnażania hiacyntów przez wycinanie piętki. Obecnie widać już, jak z tkanki kalusowej powstałej po nacięciu łusek cebuli, rozwijają się małe cebluki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Post »

Kupiłam cebulki tulipanów, sporządziłam roztwór do ich zaprawienia "Kapatan", włozyłam cebulki, z myslą, ze zostawię je na 1/2 h (zgodnie z informacjami , które przeczytałam na forum o zaprawianiu), i co ......? dzwonek do drzwi: GOŚCIE, i zapomniałam o moich cebulkach, które w tym rozwtowrze przeleleżały całą noc - czy jeszcze cos z nich będzie ? :( czy muszę kupic nowe cebulki ? :( proszę o radę co mam teraz zrobić ?
Tego na co za późno, tego szkoda...
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nic im nie będzie. Posadź normalnie do ziemi.
Mietek.
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Czy cebulki koniecznie trzeba moczyć w tym roztworze?
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
qrystyna216
50p
50p
Od: 18 sty 2007, o 21:58

Post »

Koniecznie - nie, ale jest to wskazane.
qrystyna216
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Dzisiaj posadziłam cebulki bez moczenia ale następne zdezynfekuję :lol: Bardzo dziękuję.
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aż się boje,bo kupilam dużo cebul tulipanów,parę narcyzów i jeden hiacynt ....te okropne nornice buszują po mojej działce,zjedzą mi cebule :( Chyba kupię koszyki,zakupiłam już Kaptan i będę je moczyć.Mam nadzieję,że chociaż trochę na wiosnę ukażą swoje piękne kolorki :roll:
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Annes 77 pisze:Aż się boje,bo kupilam dużo cebul tulipanów,parę narcyzów i jeden hiacynt ....te okropne nornice buszują po mojej działce,zjedzą mi cebule :( Chyba kupię koszyki,zakupiłam już Kaptan i będę je moczyć.Mam nadzieję,że chociaż trochę na wiosnę ukażą swoje piękne kolorki :roll:
Dla większego bezpieczeństwa cebul przed gryzoniami koszyk z wierzchu nakryj siatką.
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy można cebule tulipanów sadzić do doniczek i te w ziemię? Kiedyś oglądałam program ogrodniczy, w którym właśnie w ten sposób sadzono tulipany. Później po przekwitnięciu wystwiano doniczki a w te miejsca wsadzano inne roślinki. Ciekawa jestem czy ktoś w ten sposób robi w swoim ogródku?
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak można, tylko należy pamiętać o dobrym drenażu w doniczce i pod nią aby cebule zimą nie zgniły.
Znam osobę, która tak robi z "cebulowymi wiosennymi" (tulipany, krokusy, hiacynty, szafirki), bardzo ten sposób sobie chwali.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja spróbowałem tego sposobu uprawy w zeszłym roku i kiedy doszło wiosną tego roku do wykopywania roślin to była istna katastofa - łodygi tulipanów łamały się przy podstawie tak, że pozostawała mi sama cebulka :cry:
Mimo największej ostrożności większość roślin zniszczyło mi się. Tylko narcyzy miały liście mocno związane z cebulkami i jakoś je dało się dalej uprawiać.
Awatar użytkownika
atomek
100p
100p
Od: 26 lip 2006, o 23:05

Post »

Przed sadzeniem cebulek tulipanów chce je namoczyć na 30 minut w roztworze nadmanganianu potasu czy popełnię błąd???
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

atomek pisze:Przed sadzeniem cebulek tulipanów chce je namoczyć na 30 minut w roztworze nadmanganianu potasu czy popełnię błąd???
Nadmanganian potasu ma działanie kontaktowe, lepiej zastosować roztwór (Topsin, Kaptan, Rovral Flo).
Awatar użytkownika
atomek
100p
100p
Od: 26 lip 2006, o 23:05

Post »

xipe
dzięki :lol:
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23