Ogrodowe początki
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowe początki
No Ola(dzięks) to ja byłam pewna że rozplenica to jest miskant i powędrowała do mojego drugiego Miskanta którego posadziłam jesienią .
Pisałaś ,że gęsto to na daszku zostawiłam 3 trawki-włosistą,miskanta i proso.
Reszta zmieniła swoje miejsce,mam nadzieje że mi wybacza te wędrówki
zobaczymy jak to będzie wyglądać jak się rozrosną i razem z wrzosami które będą po obu stronach ziemianki.
Na razie mam inne zajęcie.Musze szybko skończyć oczko bo mi rośliny tam padają
Robię podkopy,rowki a w sobotę folia
Pisałaś ,że gęsto to na daszku zostawiłam 3 trawki-włosistą,miskanta i proso.
Reszta zmieniła swoje miejsce,mam nadzieje że mi wybacza te wędrówki

zobaczymy jak to będzie wyglądać jak się rozrosną i razem z wrzosami które będą po obu stronach ziemianki.
Na razie mam inne zajęcie.Musze szybko skończyć oczko bo mi rośliny tam padają

Robię podkopy,rowki a w sobotę folia

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Pająk mnie powalił , Ewa jesteś świetna
Ale juz zauwazyłam ,ze Ewki sa fajne babki
a po obu stronach co będzie lazło , clemki 

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Okropnie się boję i brzydzę pająków, much zresztą też

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- drewutnia
- 1000p
Są tam już 3 powojniki 1 różowy i 2 fioletowe,zastanawiam się czy nie przesadzić moich żółtych dzwonków(też powojnik) ze skalniaka,pod pająka.Na skalniaku myślałam że będzie opadał w dół,ale on ani myśli,chyba nie wszystkie clematisy mogą się płożyć,hmmm(?)Keetee pisze:Pająk mnie powalił , Ewa jesteś świetnaAle już zauwazyłam ,ze Ewki sa fajne babki
a po obu stronach co będzie lazło , clemki
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Ewo! Zwiedziłam Twój młody ogród i jestem pełna podziwu dla Twojego zapału i wielkiej pracy, jaką w niego wkładasz, co przy małych dzieciach liczy się podwójnie. A jeszcze sama robisz kratki na pnącza...Z pewnością ogród, w którym wszystko sami robią właściciele ma inny klimat.
Masz rację,że wiele ogrodów nas zachwyca, ale ich styl nie jest "nasz". Zgadzam się,że do Twojego miejsca bardziej niż styl francuski pasują naturalistyczne klimaty, z drewnem zamiast elementów kutych. Piękno ma różne oblicza, prawda?
Może przeoczyłam, ale jakie decyzje podjęłaś co do rowu? Szczególnie mnie to ciekawi, bo mój strumyk to przecież rów melioracyjny. Wiele lat był niezagospodarowany. To może być bardzo oryginalna ozdoba ogrodu!
Masz rację,że wiele ogrodów nas zachwyca, ale ich styl nie jest "nasz". Zgadzam się,że do Twojego miejsca bardziej niż styl francuski pasują naturalistyczne klimaty, z drewnem zamiast elementów kutych. Piękno ma różne oblicza, prawda?
Może przeoczyłam, ale jakie decyzje podjęłaś co do rowu? Szczególnie mnie to ciekawi, bo mój strumyk to przecież rów melioracyjny. Wiele lat był niezagospodarowany. To może być bardzo oryginalna ozdoba ogrodu!
- drewutnia
- 1000p
Hej Iza
Trochę brakuje mi czasu aby to wszystko porealizować
U ciebie ten rów super wygląda jak strumyk.U mnie tam teraz sucho.
Co mam w planach ogólnie:
A w planach oczywiście,rów musi wyglądać ładnie,bo on się najbardziej rzuca w oczy jak sie idzie na tyły.Zaczęłam nawet go kopać.Zrobię w nim pietra,będą elementy drewniane i betonowe,obsadzony azaliami,iryskami,liliowcami i goździkami.
Myślałam że trochę nadgonię z robota ,jednak mój mąż nie może na razie urlopu wsiąść i tak to już jest.
W tej chwili muszę skończyć oczko,folia już jest i roślinki,teraz wlewam wodę i obkładam kamieniami.
Potem muszę popielić chwastowisko bo już nie wiem gdzie co mi rośnie,a i agrowłókniną wyścielić wszędzie.Zerwać trawsko ze skarpy,obłożyć agro i wsadzić jałowce.No i ten rów jak wyżej pisałam.
Jeszcze do zrobienia poprawić poidełko przy szambie,jeszcze raz wybetonować razem ze szkłem(bo woda wsiąka) Dokończyć hamakownie(została jedna strona) i podosiewać trawy tam gdzie mam ubytki.
Wybetonować taras,zrobić schodki.Porobić ścieżki .
Także planów wiele,jak wychodzę do ogrodu nie wiem za co mam się brać.
pozdrawiam
Trochę brakuje mi czasu aby to wszystko porealizować
U ciebie ten rów super wygląda jak strumyk.U mnie tam teraz sucho.
Co mam w planach ogólnie:
A w planach oczywiście,rów musi wyglądać ładnie,bo on się najbardziej rzuca w oczy jak sie idzie na tyły.Zaczęłam nawet go kopać.Zrobię w nim pietra,będą elementy drewniane i betonowe,obsadzony azaliami,iryskami,liliowcami i goździkami.
Myślałam że trochę nadgonię z robota ,jednak mój mąż nie może na razie urlopu wsiąść i tak to już jest.
W tej chwili muszę skończyć oczko,folia już jest i roślinki,teraz wlewam wodę i obkładam kamieniami.
Potem muszę popielić chwastowisko bo już nie wiem gdzie co mi rośnie,a i agrowłókniną wyścielić wszędzie.Zerwać trawsko ze skarpy,obłożyć agro i wsadzić jałowce.No i ten rów jak wyżej pisałam.
Jeszcze do zrobienia poprawić poidełko przy szambie,jeszcze raz wybetonować razem ze szkłem(bo woda wsiąka) Dokończyć hamakownie(została jedna strona) i podosiewać trawy tam gdzie mam ubytki.
Wybetonować taras,zrobić schodki.Porobić ścieżki .
Także planów wiele,jak wychodzę do ogrodu nie wiem za co mam się brać.
pozdrawiam
- drewutnia
- 1000p
No nie byłabym sobą gdybym nie pokazała tego co robię,hmm zrobiłam:P
dokończenie tego zajmie mi kawał czasu,potrzebuje dużo kamieni a nie chce zabierać tych spod domu
właśnie napuszczam wodę
moje oczko wygląda już tak:

koszt ok 100zł + roślinki i moja praca
bolą mnie dziś ręce od dźwigania i nie skończyłam schodów na taras

i kolejny nowy akcent rozkwitł(a miał być niebieski
)

pozdrawiam Ewa
dokończenie tego zajmie mi kawał czasu,potrzebuje dużo kamieni a nie chce zabierać tych spod domu
właśnie napuszczam wodę
moje oczko wygląda już tak:

koszt ok 100zł + roślinki i moja praca

bolą mnie dziś ręce od dźwigania i nie skończyłam schodów na taras

i kolejny nowy akcent rozkwitł(a miał być niebieski

pozdrawiam Ewa
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuniu podziwiam Twoją desperację i zaradność.
Moja córka także ma na imię Ewa i ze wszystkim bardzo dobrze sobie radzi, więc coś jest w tym Imieniu myślę.
Bardzo jestem ciekawa zagospodarowania przez Ciebie rowu, ale oczywiście wszystko w swoim czasie.
Tuje padły Ci więcej jak pewne z powodu zbyt wczesnego nawożenia.
Ja dopiero po dwóch latach nawożę, niech czerpią składniki z żyznej ziemi, w jaka sadzimy.
Może mi się wydaje, ale folia w oczku jest jakaś cienka, a może mi się wydaje tylko.
Mogły by rośliny nawet wrastającym kłączem uszkodzić i szkoda Twojej pracy.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Moja córka także ma na imię Ewa i ze wszystkim bardzo dobrze sobie radzi, więc coś jest w tym Imieniu myślę.

Bardzo jestem ciekawa zagospodarowania przez Ciebie rowu, ale oczywiście wszystko w swoim czasie.
Tuje padły Ci więcej jak pewne z powodu zbyt wczesnego nawożenia.
Ja dopiero po dwóch latach nawożę, niech czerpią składniki z żyznej ziemi, w jaka sadzimy.
Może mi się wydaje, ale folia w oczku jest jakaś cienka, a może mi się wydaje tylko.
Mogły by rośliny nawet wrastającym kłączem uszkodzić i szkoda Twojej pracy.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

- drewutnia
- 1000p
Tajka
OJ nie ze wszystkim sobie radze
folia najtańsza,ale taka cieniutka nie jest jak sie wydaje tylko mocno przezroczysta
to może wszystkie roślinki do doniczek,większość tak posadziłam
pod folia jak sie przyjrzysz są szmaty resztki mojego lumpeksu hihi
takie zabezpieczenie przed tym co może wychodzić pod folia
OJ nie ze wszystkim sobie radze

folia najtańsza,ale taka cieniutka nie jest jak sie wydaje tylko mocno przezroczysta
to może wszystkie roślinki do doniczek,większość tak posadziłam
pod folia jak sie przyjrzysz są szmaty resztki mojego lumpeksu hihi
takie zabezpieczenie przed tym co może wychodzić pod folia

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Ewo, zaglądam do Ciebie i za każdym razem zaskakujesz czymś nowym i to w ł a s n o r ę c z n i e w y k o n a n y m

Skąd czerpiesz natchnienie i na dodatek masz tyle siły, żeby to zrealizować

Przy okazji: Tajko moja córka też Ewa i też jest niesamowita

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będziesz przeklinać tą folię jak pojawi się dziura ...
pracowita kobitka z Ciebie