Potrawy Wigilijne
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Ada !
Jak masz suszarkę do grzybów, to idealnie podsuszysz śliwki.
W ostateczności na papier i na kaloryferze.
Jak masz suszarkę do grzybów, to idealnie podsuszysz śliwki.
W ostateczności na papier i na kaloryferze.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krzysiek. Suszarkę mam, ale ten zapaszek wędzenia dla mnie jest istotny. Jabłka tak suszę, ale śliwka musi pachnieć. 

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
U mnie w domu kompot wigilijny przygotowywany jest w największym garze bo schodzi hektolitrami
, oczywiście z suszonych własnoręcznie owoców (śliwki węgierki, jabłka, gruszki). Proporcje tak na wyczucie w zależności jakie kto preferuje owoce wtedy w kompocie jest ich przewaga. Ja preferuję śliwki, na drugim miejscu gruszki(słodkie) i jabłka. Suszone śliwki (w suszarce) przechowuję do wiosny czasami dłużej w zależności jak dużo ich nasuszę i jaki jest urodzaj, nie psują się i sukcesywnie zużywa je dodając podłoże.

Pozdrawiam Elżbieta
Przepis na takie gołąbki znalazłam w starej książce,,Kuchnia oszczędnej gospodyni"...nigdy ich jednak nie robiłam.dotii pisze:witam Wszystkich![]()
Przeleciałam cały watek w poszukiwaniu pewnej potrawy Gołąbki z farszem ziemniaczanym ,zapiekane były w w piekarniku tyle niestety z dzieciństwa pamiętamoj wspomnienia wróciły
Może ktoś ten przepis pamięta i z chęcią się nim podzieli
GOŁĄBKI NADZIEWANE ZIEMNIAKAMI
1luźna główka białej lub włoskiej kapusty,
Nadzienie;
1kgsurowych ziemniaków
30dag gotowanych zmielonych ziemniaków,
3 łyżki tłuszczu,
3 cebule,
pieprz ziołowy, papryka, majeranek, kminek, sól
szklanka sosu pomidorowego lub grzybowego
2 łyżki posiekanej naci pietruszki
Kapustę obgotować i przygotować liście...ścinając grube nerwy.
Ziemniaki zetrzeć, odcisnąć. Wymieszać z gotowanymi, dodać skrobię, która ustała się z odcedzonym soku, gotowane ziemniaki, usmażoną w tłuszczu cebulę i przyprawy. Nakładać na liście
przygotowane nadzienie i zwijać gołąbki. Resztę liści poszatkować, ułożyć na dnie rondla, ułożyć na nich gołąbki. Podlać gorącą wodą lub wywarem i dusić do miękkości. Na końcu podlać sosem pomidorowym lub grzybowym. Podawać posypane zieloną natką.
Nigdy nie robiłam łazanek z makiem, w tym roku spróbuję. Powiedzcie proszę czy mak może być gotowy z puszki?
- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
w tym roku postanowiliśmy z córcią upiec makowiec . Pierwszy raz w
życiu. Macie może sprawdzony przepisy . To makowiec ma być taki zawijany (tradycyjny). W przepisach w internecie coś pisze o cieście drożdżowym, ja tak jakoś z drożdżami na bakier jakoś mi ciasto nie wyrasta.
życiu. Macie może sprawdzony przepisy . To makowiec ma być taki zawijany (tradycyjny). W przepisach w internecie coś pisze o cieście drożdżowym, ja tak jakoś z drożdżami na bakier jakoś mi ciasto nie wyrasta.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
Może być z puszki.Ja zawsze odsypuję troche jak robię makowce.Kiedyś mieliłam mak ,ale pożyczyłam maszynkę i już do mnie nie wróciła więc kupuję puszkę maku(wypróbowanego)i z jednej puszki mam dwa zwijane makowce i dodatek do łazanek79basia pisze:Nigdy nie robiłam łazanek z makiem, w tym roku spróbuję. Powiedzcie proszę czy mak może być gotowy z puszki?
U mnie kompot z suszu to raczej,,dodatek,,do Wigilii i na tym koniec.Jakoś nikt nie woła o więcej.
Rodusikmożesz zrobić ciasto krucho drożdzowe.Ono nie potrzebuje wyrastania i warstwy ciasta są równe
MAKOWIEC ZWIJANY
45 dag mąki
15 dag masła
5 dag drożdzy
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żołtko
drozdze rozrabiasz w śmietanie wszystkie składniki zagniatasz,dodajesz drożdze i dzielisz ciasto na pół(z tego przepisu wychodzą 2 makowce z jedną puszką maku.Ciasto zostaw na chwilkę niech odpocznie,potem rozwałkuj posmarój białkiem nałóż farsz,zwiń w kieszeni z papieru do pieczenia i zostaw na 20 minut.Przed wsadzeniem do pieca ciasto ponakłuwaj patyczkiem. Taki makowiec pieke co roku.Nie rozlatuje się i jest pyszny.
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ania 11 ,dziękuje bardzo za ten przepis
z pewnością znajdzie się na moim Wigilijnym stole 

Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Piernik 4-tygodniowy robiłam w zeszłym roku bardzo smakował 

-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Pestka proszę napisz jak zrobić tą kieszeń z papieru do pieczenia?Czy to trzeba zawinąć w ten papier makowiec dosyć mocno czy zostawić luz na wyrośnięcie
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Dzięki Monika za podpowiedź,piernik właśnie włożyłam do piekarnika i miałam znowu problem,monika pisze:Raczek w mojej książce napisano, że ten piernik 4tygodniowy musi leżakować minimum 2 tygodnie w chłodnym miejscu (parter lodówki, albo chłodna piwnica), im dłużej, tym oczywiście jest lepszy. Piec można 2-4 dni przed świętami.
Robiłam go jest świetny.
wsadzić do nagrzanego,czy zimnego?
W końcu wsadziłam do zimnego jak wszystkie ciasta na proszku do pieczenia,czy sodzie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Elżuniu powiem Ci jak ja to robię;ciasto wałkuję już na papierze w który zawija makowce.Zwijasz delikatnie i w miarę ściśle.Zostawiasz tylko ciut aby ciasto miało miejsce urosnąć.Jeśli zostawisz zbyt dużo miejsca miedzy ciastem a papierem wyjdzie strucla(ciasto pójdzie na boki).Nie martw się ,bo i tak jest pyszny czy to makowiec idealny czy właśnie taka strucla pęknięta przez środek.Polewasz potem masą pudrową z orzeszkami.Takie kupne makowce są idealne ,bo do nich sa specjalne foremki rynienki.Ja niestety jeszcze takich nie spotkałam w sklepie.
Wyczytałam gdzieś w necie ,że ciasta które mają w sobie ubite białka wstawia się do nagrzanego piekarnika.Stosuję się do tej metody już kilka lat i ciasta wychodzą idealne
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
Raczek i co? udał się? piekłaś placki?
W książce takiej info nie ma, ale ja jak piekłam, to wyszłam z założenia, że skoro to przepis staropolski - a wtedy to kobitki nawet nie śniły o piecach elektrycznych
- to wkładały takie ciasta do rozpalonych pieców. Czyli chyba powinno się wkładać do lekko nagrzanego. Ale nie sądzę, żeby to był jakiś problem. Ja piekłam 3 placki, drugi i trzeci i tak musiałam już krócej piec.
W książce takiej info nie ma, ale ja jak piekłam, to wyszłam z założenia, że skoro to przepis staropolski - a wtedy to kobitki nawet nie śniły o piecach elektrycznych