Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Więcej niż hobby

Post »

Ewo, widziałam przed chwilą zdjęcia kwiatu multi blue i faktycznie, zupełnie inny. :shock: Sadzonka nie ma polskiej etykiety, może dorastała przed przyjazdem tutaj w Brazylii i to są już kwiaty letnie, pełne. :lol:

Teraz zdjęcia ze spacerku. :wink:

To nie moje i bardzo chciałabym wiedzieć, co to jest za krzew/pnącze. :D

Obrazek

Zdjęcie robione z mojej pespektywy (niska jestem :lol:) i pod słońce. Kwiatostany są wielkości pięści (mojej :wink: ) o kolorze limonkowym.

Obrazek

Obrazek

Spojrzałam na mniszka przychylniejszym okiem. :wink:

Obrazek

U siebie je oczywiscie systematycznie tępię. Zastanawiałam się ostatnio, czy jest miejsce na Ziemi, gdzie mniszka nie znają i ktoś mógłby go zapragnąć tak jak my polujemy na rośliny będące chwastami w innych częściach świata. :lol:

I jeszcze rzepak: :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten krzew wygląda jak kalina Roseum albo tradycyjnie buldeneż :D Kwiaty zbieleją z czasem.
Powojnik cudny :D Popytaj w identyfikacji, co to za odmiana, bo trochę nietypowa.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Tak patrzę na tego Twojego Multiblue, patrzę i zastanawiam się, czemu mój tak nie wygląda... Wedle fotki na etykietce, powinien był... A co jest ? już widziałaś w moim wątku...

Piękne masz rododendrony i azalie... Im bardziej się im przyglądam, tym mocniej zastanawiam się, czy ? jak już będę miał ogródek ? też sobie kilku nie sprawić...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ewo, dziękuję za identyfikację. ;:180

Loki, troszkę się musiałam napocić przy tych rododendronach (zmiana stanowiska, pomiar pH, torf, mikoryza, nawozy zakwaszające, okrywa na zimę), a efekty i tak nie są takie, jakich oczekiwałam, pewnie dlatego, że wzięliśmy się za nie dopiero w sierpniu/wrześniu, więc pąki kwiatowe zawiązywały się jeszcze w spartańskich warunkach... Nie mówiąc już o dokupionych w grudniu i teraz pod koniec kwietnia, które nie zakwitły wcale. :evil: I do tego mają przyrosty, które wyglądają moim zdaniem nieco nienaturalnie, ale może po prostu się nie znam:

Obrazek

Berberys

Obrazek

Obrazek

Azalia Sunte Nectarine

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żurawka Brass Lantern, jeśli dobrze pamiętam

Obrazek

I powojnik Little Mermaid ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tak? Gadałem też ostatnio o rodendronach z Kogrą i ona też mi mówiła, że są one cholernie trudne w uprawie i że już z azaliami idzie lepiej... Dobrze wiedzieć.

Tak czy siak, piękne te azalie, konwalie i powojnik... :wink:

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Ile kwiatów u Ciebie! Piękne azalie, konwalia jak z porcelany. A najpiękniejsza ta Little Mermaid, cudowna pastelowa barwa kwiatu.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Loki, moim zamierzeniem nie było Cię zniechęcać, nic w tym guście. :wink: Pozwoliłam sobie tylko na uzewnętrznienie mojego lekkiego niezadowolenia. :wink: Na zachętę dodam tylko, że podobno gdy już stworzy im się optymalne warunki i miejsce im będzie odpowiadać, to rosną i kwitną bez problemów.

Linetko, właśnie to mnie w tym powojniku urzekło. :)

Tamaryszek

Obrazek

To też chyba ubiorek

Obrazek

Tu przyda się czyjaś pomoc :)

Obrazek

Powojnik Doctor Ruppel

Obrazek

I roślina, o której identyfikację prosiłam jesienią:

Obrazek

Kwiaty utrzymują się jeden dzień.

I... Powojnik Betty Risdon na jałowcu :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Te dziwne przyrosty na różaneczniku to pewnie liściowe. Natomiast roślina o różowych kwiatach z żółtymi pręcikami to posłonek. Nie przesadzaj dorosłych roślin-moje po takiej operacji padły ;:145 Drobne różowe kwiatki to mydlnica bazyliowata :D Na swoją czekam, ale uwielbiam tę chmurę różowości.
Z różaneczników na pewno zrezygnuję, choć uważam je za niezwykle piękne, ale w moich warunkach lepiej sprawdzą się azalie wielkokwiatowe. Japońskie przemarzają :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edytko myślę , że te różowe kwiatki to mydlnica bazyliowata .

EDIT : Ewa mnie ubiegła :wink:
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję dziewczyny za pomoc. :D Dużo łatwiej mi dbać o rośliny, których nazwy znam, bo przynajmniej czegoś się mogę o nich dowiedzieć.

Ewo, swoją azalię wielkokwiatową polubiłam jeszcze bardziej po tej zimie, bo okazała się bardzo wdzięczną rośliną. :wink: Ma trzykrotnie więcej kwiatów niż w zeszłym sezonie i wygląda pięknie. Planuję w takim razie zakup drugiej, w kolorze żółtym, bo takiego akcentu na rabacie z nimi mi jeszcze brakuje.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Koniecznie muszę tu wrócić,tyle zdjęć a mi się coś nie chcą dzisiaj otwierać :( Uchyliło się z irysem,u mnie pąki dopiero.A z rhododendronami to też to słyszałam.Najgorsze początki,jak zadomowią się to już tylko zostaje...podziw i zachwyt :D Ja się nie poddaję ;:185
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Uff, od dwóch dni wisiała nade mną groźba przymrozków, ale się udało. Wczoraj o 4 wstałam i sprawdzałm temperaturę, :lol: dzisiaj już postanowiłam zaufać Matce Naturze, że krzywdy moim delikatnym roślinkom nie wyrządzi. :wink:

Mirko, iryski kwitną od jakiegoś czasu już, a wcześniejsze upały znacząco skróciły żywotność kwiatów. U mnie to nawet wysokie lada dzień otworzą kwiaty. ;:108 Poza tym nie spiesz się, masz dużo czasu, bo teraz aż do weekendu chyba żadnego zdjęcia nie dodam. :( Pochłonie mnie szare, nudne życie. :wink:
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Witaj Edytko, pięknie u Ciebie to wszystko wygląda, nie wspominając, że połowy z tych roślin w ogóle nie znam.
Patrze na te Twoje powojniki i ciągle mam nadzieję, że jednak i u mnie coś z nich będzie, wygląda na to że jednak u mnie przeżył.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Dyshia ? Jeśli o wiele bardziej doświadczeni ode mnie ogrodnicy zjedli sobie na różanecznikach zęby, to może nie mam się co porywać z motyką na słońce... No bo niby swoje sukcesy (balkonowe) mam na koncie, ale porażki również...

Nawiasem ? właśnie odkryłem, że z botanicznego punktu widzenia tak azalie jak i różaneczniki zaliczane są do rodzaju Rhododendron.

Poza tym ? śliczne masz te niezidentyfikowane kwiatuszki.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Remi, moje ogrodowe roślinki już tak mi się opatrzyły (no i pracochłonnie uczyłam się, jak się nazywają :wink: ), że czasem nawet nie pomyślę, że ktoś może ich nie znać. :oops:

Loki, jestem pewna, że gdy tylko zdobędziesz większy areał pod uprawę roślin, nie oprzesz się pokusie i jakiegoś rh posadzisz. :) Ja przynajmniej bym się nie zniechęciła, bo jak jakaś roślina mi się spodoba, to niezwykle trudno odwieźć mnie od chęci spróbowania swoich sił w danym temacie. Komuś nie wychodzi, ale może akurat Tobie się uda. :wink:

W ogrodzie trawają przygotowania do nowych nasadzeń, zwłaszcza roślin klimatu ciepłego. Dzisiaj pierwszy raz od jakiegoś miesiąca chyba się złamałam i schowałam niemal wszystko do domu, zapowiadają 1*C... Nie będę ryzykować, żeby tak na samym otwarciu sezonu letniego coś mi padło. A jutro ruszam z sadzeniem. :tan

To teraz krótko, co u mnie. :)

Orlik

Obrazek

Myślałam, że one mają łebki zwrócone ku górze. :roll: W tej pozycji nie widać ich ładnego kształtu kwiatu.

Ostatni tulipan:

Obrazek

Był cały żółty, z każdym dniem przybiera więcej czerwonego koloru.

Wysokie irysy rozpoczynają :

Obrazek

Jedna z azalii japońskich zakwitła w tym roku bardzo skąpo:

Obrazek

Nie mam pojęcia, dlaczego. :roll: Traktowanie tej nie różniło się od traktowania pozostałych...

Barwinek:

Obrazek

Krzewuszka zaraz rozwinie pączki:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”