Rogoogrodnik - moje nieśmiałe początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maziaa
100p
100p
Od: 30 maja 2012, o 22:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rogoogrodnik - moje nieśmiałe początki

Post »

Szalony, cudny Ułan ;:138
Teraz jak nie możemy wyżywać się w ogrodach to przynajmniej pupile się cieszą bo jest więcej dla nich czasu :D
A jakie fajne kamiony macie na Wisłą ;:215
U nas nad Dunajcem prawie same okrąglaki i już nie wielkie bo stoczyły się z gór :lol:
Pozdrowienia z Małopolskiego Bieguna Ciepła
Marzena
Zielony zawrót głowy
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Igo - dawno nie spacerowaliśmy po nadwiślańskich polach, częściej zaglądaliśmy do lasu, teraz nad Wisłą mniej spacerowiczów i wędkarzy więc pewnie częściej tam bedziemy :D

Geniu - w tej chwili w ogrodzie jedynie trzeba od czasu do czasu coś posprzątać, jak przyjdą mrozy to mam nadzieję że nie przegapię i kilka roślinek trzeba będzie osłonić (ogrodówka, ognik i ostokrzewy), mam nadzieję że przez zimę wpadnę na jakiś sensowny pomysł jak zmienić tę część ogrodu:

Obrazek

Obrazek

tak to miejsce wygląda z góry (a właściwie wyglądało rok temu)

Obrazek

chciałbym dodać lub zmienić nasadzenia po lewej stronie przed bramą - przy płocie rosną berberysy ale są zbyt niskie aby dać zasłonę od strony ulicy, chcę też tą rabatę połączyć z widoczną na zdjęciu brzózką i coś tam dosadzić aby zasłonić widok na taras dla przechodniów podpatrujących nas przez światło bramy :D

Wiem że macie wiele pomysłów i znacznie większe doświadczenie ogrodnicze od mojego, więc będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju podpowiedzi i sugestie :D

Maziu - Ułan uwielbia takie wypady co widać po minach jakie strzela w swoim szaleńczym pędzie, te kamulce u nas nad wisłą to efekt działalności człowieka - tworzą tzw. "główki" :D, u Ciebie nad Dunajcem to zapewne działalność natury, dawno nie byłem w górach - zazdroszczę że możesz je podziwiać na codzień :D
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czemu chcesz to zmieniać? wygląda ładnie .
Masz płoty tam to dobrze miały by ostróżki pięknie by było cały czerwiec i prawie cały lipiec a potem po obcięciu do samej ziemi jeszcze raz zakwitają , pomiędzy można by było posadzić róże , z przodu szpaler liliowców a pomiędzy jakieś jednoroczne kwitnące od maja do mrozów , ale to moja wizja nie Twoja ;:14
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

Geniu - te berberysy niestety nie urosną na tyle aby stworzyły zasłonę, jeśli chodzi o ostróżki to w tym miejscu nie mogę ich sadzić przy płocie ponieważ brama jest przesuwana i "jezdzie" ok. 20 cm od płotu więc wszystko by połamała, a zdradzę Ci że na rabacie widocznej w głębi mam kilka ostróżek pod płotem, które przeniosłem tam jakiś czas temu podglądając Twój ogród :D

Chciałem coś pozmieniać w tym miejscu już w tym sezonie ale jakoś się nie udało, dosadziłem tam tylko szczepionego migdałka i derenia, który kiedyś urośnie w wielki krzaczor no i kilka bylinek. Myślałem o kolumnowych iglakach jako zasłona i tło dla innych roślin, a ostatnio bardzo chodzi mi po głowie dosadzenie 2-3 brzózek kolumnowych fastigiata, uzupełnienie tego mniejszymi krzewami oraz bylinami i stworzenie w tej okolicy kącika dla ławeczki w cieniu pod chmurką :D
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robert ja tylko tak palnęłam , choć nie zawsze można to zrealizować , ja się cieszę że mam takie miejsce w którym mogą rosnąć ostróżki wolno stojące się nie sprawdzają po pierwszym silniejszym wietrze i deszczu wszystko się łamie i pokłada , a tak można przywiązać do ogrodzenia .
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

Geniu - wszystkie sugestie są dla mnie cenne, o łamliwości ostróżek przekonałem się w tym roku kiedy wiatr i deszcz połamał je na moich oczach
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
a moje pięknie zdobiły mi ogród przez miesiąc i potem jeszcze raz powtórzyły kwitnienie , już nie wyrosły tak wysokie, związania prawie nie widać .
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Robert, masz piękne rabatki nie psuj tego ,może wystarczy posadzić coś za ogrodzeniem :wink:
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

zima nie odpuszcza ...

snieg, śnieg, śnieg ...

Obrazek

Obrazek

i Ułana ogarnia nuda :D

Obrazek
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Chyba czas z nim wyruszyć na weekendowy "wypad" do lasu. Cały dzień szaleństwa w śniegu doda mu sił na dalsze zimowe dni. Nio i wyrzuci z siebie gromadzonej się przez cały tydzień, niewykorzystanej energii!!

PS.
Ja właśnie wróciłem, zmarznięty, ale zadwolony!! Z nowyn zapasem sił na następny tydzień ;:136
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Cześć Robercie
No ja o mniemałam jak zobaczyłam wasz ogród. Po prostu CUDEŃKO!
Piekny piesio, kojec wypasiony :). Pies mieszka na podwórku czy w domu, a kojec to jego schronisko w deszczowe dni? ;)
Wszystko jest cudowne. Pozwól że będe podpatrywać Wasze prace i coś pościagam :). Jaką macie glębe w ogrodzie, że tak wszystko pięknie rośnie?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Robercie, nie dość że piękny ogród, to i piesio cudny ;:138
Nutka przesyła koledze pozdrowienia :wit
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

Gosiu, Małgosiu i Piotrze - dzięki za odwiedziny :D

Gosiu - Ułan generalnie mieszka na podwórku, do spania ma do dyspozycji budę i drugie legowisko pod zadaszonym tarasem - woli spać właśnie na tarasie, do budy idzie jak robi się zimno, pada lub wieje, jak przychodzą mrozy to sporo czasu spędza w domu, ale lubi też prawdziwą zimową pogodę - w czasie ostatnich mrozów kiedy było sporo śniegu całe dnie spądzał na powietrzu, do domu przychodził wieczorem jak na podwórku robiło się ciemno i nudno :D
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

a jakiej rasy jest UŁAN?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p

Post »

Ułan to Ogar Polski

jak Cię zainteresował to przy okazji polecam ciekawe filmiki o tej rasie:

http://www.youtube.com/watch?v=rvs2KYQ-xzU

http://www.youtube.com/watch?v=RBTDCtBfWX4