Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

leosta pisze:. Bo mówimy o tym samym, a jedynym problemem to jest Marysia która chciała by już dzisiaj, teraz mieć dorodne rośliny. A jej porywczy,nawet narwany charakter udzielił się po trosze nam.
.
Ja jestem problemem ? Ja mam porywczy, narwany charakter ? Spójrz na moje zdjęcie. Okaz spokoju i łagodności. Jedynym problemem są moje funkie. I nieprawdą jest, że chcę mieć odrazu piękne. Chcę je po prostu ratować. Ze względu na długotrwałą chorobę nie zajmowałam się działką ponad półtora roku. Kompostu nie mam bo sam się nie zrobi. Wcześniej dostawały na wiosnę kompost i różne nawozy w ciągu roku. Teraz nie mam już zdrowia i siły, żeby się nimi stale zajmować bo wszystkie kwiaty u mnie to samo przeżyły. Teraz czuję się nieco lepiej i chcę zrobić jak najwięcej bo nie wiem kiedy będzie nawrót choroby. Dlatego się spieszę żeby móc odpoczywać wśród kwiatów i zieleni a nie wśród uschniętych badyli. Mnie też prawie po czterdziestu latach pracy należy się chyba odpoczynek w oazie ciszy i spokoju. Przepraszam, że wywołałam taką burzę. :oops: Nie było to moim zamiarem. A moje funkie tak pięknie pachną, że warto je ratować. ;:3
Obrazek
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu, spokojnie i z uśmiechem :D
Leszek napisał O " porywczym charakterze" żartobliwie, w kontekście - porwałaś nas pożadaniem wiosennego rozwoju roślin :wink:
Może niezbyt czytelnie to ujął, ale z pewnościa nie było to pejoratywne.

W zupełnie odwrotny sposób, ja odbieram Wasze, kwitnące ogrody - gdy tu, przedwiosnie dopiero stopiło kry i rozmroziło ziemię, a o kwitnących krokusach można sobie pomarzyć :lol:

Zdrowiejcie więc szybciutko, rośnijcie w żywotne siły i aby zawsze towarzyszyły Wam poczucie humoru i miły uśmiech. :P
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Marysiu - myślę, że z tych naszych wywodów jednak będziesz mogła wyciągnąć wnioski dla siebie dotyczące sposobu czy też metody nawożenia i pomocy dla tak pięknej funkii. Ta która pokazałaś na zdjęciu ma szczególnie piękne, duże kwiaty o niesamowitym zapachu (szczególnie wieczorową porą) i nie tylko warto, ale trzeba ją ratować.
Twoja Plantaginea jeśli już tak kwitnie to chyba nie wymaga ratunku, a jedynie troski - której na pewno jej dostarczysz. Funkia ta (przynajmniej u mnie) ma dużo korzeni utrzymujących się tuż pod powierzchnią gleby, a kępa nie jest zwarta jak u innych, a nowe przyrost wychodzące z korzeni są dość znacznie oddalone od centrum rośliny. Biorąc pod uwagę ciężką (gliniastą) ziemię jaką posiadasz duża dawka kompostu (którego niestety nie posiadasz) wymieszana z istniejącym podłożem pomogłaby rozluźnić glebę, doprowadzić więcej powietrza do korzeni i pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Może nie w ramach nawożenia, ale właśnie rozluźnienia gleby warto dodać trochę torfu - który jest łatwiej dostępny.
Na załączonym przez ciebie zdjęciu widać, że problemem są również ślimaki i tym musisz wypowiedzieć stanowcza wojnę.
Życzę Ci, abyś w najbliższym czasie mogła wypoczywać wśród pięknych funki ciesząc się ich zdrowym wyglądem i delektując się ich wspaniałym zapachem. :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Ja tych funkii /oprócz innych odmian/ mam chyba 15, dokładnie nie liczyłam i gdyby były zadbane dopiero byłby cudowny zapach. Na zdjęciu widać, że na zarośniętej w czasie mojej choroby działce ślimaki zrobiły sobie bal. Nawet pozjadały całe kwiaty. Teraz już ostatnie pytanie. :? Czy torf kupić odkwaszony ? Z tym akurat nie mam problemu bo przy następnej ulicy jest Sklep PNOS Ożarów i tam mają wszystko. :lol:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Droga Marysiu. Najpierw Ci odpowiem na pytanie- Torf odkwaszony o odczynie obojętnym, to tak żebyś już nie miała kłopotów z wyborem.
Marysiu dokładnie jest tak jak pisze Hanka ,oczywiście że pisałem to w przenośni i nie dotyczyło to konkretnie Ciebie. Nasze wywody czytają wszyscy forumowicze i to jest przykład także dla innych o dokonywaniu wyboru. Na dowód jest to że nie znałem twojej sytuacji życiowej,i tym bardziej mi przykro że wzięłaś to tak dosłownie do siebie. Wybacz!!!!.
Terazbędę udzielał rad konkretnych, które ja uważam za najlepsze a wybór będzie należał do Ciebie i do innych. Czytam wątki innych i tam forumowicze wręcz bawią się. I myślę że tak to potraktujesz.
;:80 ;:12
Pozdrawiam Leszek.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

leosta pisze:(...)Nasze wywody czytają wszyscy forumowicze i to jest przykład także dla innych o dokonywaniu wyboru.(...)
Święte słowa, Leszku, sama prawda spływa z ust Twoich :roll: :) :roll:

Poważnie mówiąc, my sobie piszemy o różnych sprawach, czasem bardziej, czasem mniej prywatnie, a czyta to całe mnóstwo osób zainteresowanych tylko cięciem, pryskaniem, nawożeniem, sianiem, czy innym konkretnym problemem ogrodniczym. I do nich należy wybór metody rozwiązania tego problemu.

Przepraszam za off topic, ale nie mogłam się powstrzymać :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Dzięki nie ma sprawy. Teraz to już naprawdę wszystko wiem. ;:54

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Marysiu skoro sklep masz blisko siebie, i możesz wybierać w "preparatach" do nawożenia, to jeszcze podpowiem jeden, krowiak.
Ja go kupuję pod róże, piwonie i inne rośliny, na których mi bardziej zależy.
Nie przenawozisz, ma to co potrzebne roślinie, no i jest naturalny. :D

Żeby już był komplet preparatów do wzmacniania roślin, to przypomnę jeszcze o ziemi spod pieczarek, jest fantastyczna właściwie do wszystkich roślin, na końskim oborniku.
Tylko trzeba szukać pieczarkarzy, a z tym bywa problem. :(
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Lilu ! Krowiak nie. To jest jedyny nawóz , który się na moją ziemię nie nadaje. Tak mi powiedziano w sklepie. Powiedzieli, że na zimną ,ciężką , kwaśną glebę krowiak roślinom szkodzi, daje się obornik. Kiedyś kupowałam popieczarkowy w sklepie i był bardzo dobry ale ostatnio dawno już nie widziałam. Właśnie wyruszam na działkę podlać przesadzone iglaki, to się porozglądam co tam mozna jeszcze zrobić. dziękuję . ;:54

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witaj Marysiu, witajcie forumowicze. Otóż po ostatnich postach w tym wątku mam strasznego "doła moralnego" z którego nie mogę się wydźwignąć. Bardzo boli mnie to że zmojego powodu ktoś poczuł się urażony, po prostu nie mogę sobie tego darować.
Ale i jest druga strona tego zagadnienia. Tym bardziej to boli że moje wypowiedzi płyną z życzliwości,intencje moich wypowiedzi są całkiem odmiennie odbierane(ten wątek jak i prawa autorskie).Jeśli nie można wyrażać swoich odczuć. Przecież działka to odprężenie, relaks, oderwanie się od spraw codziennych, to także radość czy czasem pożartowanie. Jeżeli tak nie jest to..... Jeżeli przed napisaniem każdego słowa mam używać słownika co ono formalnie oznacza, mam rozważać jak może być odebrane przez kogoś. Jeżeli przy użyciu jakiejś porady, cytatu czy innego sformułowania wertować kodeksy, mam uważać czy czasem nie jast to czyjś cytat, to takie korzystanie z forum odbiera mi wszelką rodość, i utwierdza mnia w przekonaniu że nie ma sensu w nim uczestniczyć. Ja uczestniczę w tym forum trochę ponad miesiąc czyli bardzo krótko a już doznałem tylu rozczarowań.

Pozdrawiam Leszek
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

ciotka pisze:Lilu ! Krowiak nie. To jest jedyny nawóz , który się na moją ziemię nie nadaje. Tak mi powiedziano w sklepie. ;:54

Marysiu
ja też mam ciężką, zimną, gliniastą ziemię. Po kilku dniach suszy, to tylko łom. :(
Stosuję krowiak, zamiennie za ziemię popieczarkową jeżeli nie udaje mi się jej kupić.
Wg mnie każdy naturalny nawóz poprawia strukturę naszej gliniastej gleby.
Dlaczego krowiak miałby być zły na glinę, nie wiem. :(

Leszku nie wiem dlaczego masz takiego "doła"?
Czy ktoś z moderatorów lub Admin zwracali Ci uwagę co do sposobu pisania postów?
Jeżeli nie, to pisz spokojnie dalej.
Niech pobyt tutaj dostarcza Ci pozytywnych wrażeń.
Jeżeli zdarzyło Ci się popełnić nietakt w stosunku do Marysi, no cóż trudno, nie musisz znać sytuacji życiowych wszystkich forumowiczów.
Przeprosiłeś Marysię, mam nadzieję, że przeprosiny zostały przyjęte. :D
Co do praw autorskich, ten temat został zamknięty, i nie ma potrzeby do niego wracać. Jeżeli nie nadużywasz cudzych cytatów, nie musisz się stresować przy pisaniu postów.
Nie bierz sobie wszystkiego tak bardzo "do serca", jak sam piszesz, ma to być relaks i przyjemność. Tak to traktuj. :D :D :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Leszku ! Jeśli część słów jest do mnie to nie masz się czym przejmować. Ja wszystko traktuję tak ;:113 i wcale nie jestem urażona. Trochę chciałam sobie z Ciebie pożartować. Gdy człowiek "stoi nad grobem" to potrafi żartować nawet ze swojej choroby. Moja zasada jest taka "cieszmy się póki jesteśmy" i dlatego uważam ,że nie powinieneś Ty obrażać się na nas .Zamiast bawić się w naukowe dywagacje wejdź na nasze strony gdzie można sie pośmiać, odprężyć a i oko jest na czym zawiesić - dziewczyny pokazują się coraz młodsze. :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Witaj Leszku ! Czytałam uważnie wszystkie posty i nie zauważyłam, zeby Marysia poczuła się urażona. Wprost przeciwnie, o czym zresztą dobitnie swiadczy jej ostatni post. Właściwie też odebrałam Twoje intencje i myslę, ze można to powiedzieć o większości forumowiczów, jeśli nie o wszystkich. Nie wiem, skąd u Ciebie takie negatywne odczucia? Ja odnoszę wrażenie, ze forumowicze od razu Cię polubili i cenią sobie Twoje rady. Nie czujesz tego?
Bardzo mi się zrobiło przykro, kiedy przeczytałam, ze doznałeś tu "tylu rozczarowań " :(
bo widzisz, ja wprost przeciwnie: czerpię bardzo pozytywną energię z tego forum.
Znalazło się tu mnóstwo ludzi z pasją, bardzo życzliwych i serdecznych, do których zaliczyłam również Ciebie. A Ty chciałbyś nas opuścić?
Mam nadzieję, że dziś będziesz miał lepsze odczucia i zmienisz zdanie ;)
Serdecznie Cię pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leszku, nie rezygnuj z forum i z nas ! Niech ten "dół"- niepotrzebny zresztą - Cię opuści.
Jesteś tu potrzebny z Twoim doświadczeniem i radami !
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Leszku a to dla Ciebie. Właśnie mi rozkwita. Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”