rapunzel - zielono mi :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: rapunzel - zielono mi :)

Post »

To jeszcze ja dołączę ;:65 :;230
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

I ja też ;:65 :;230
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Jak wszyscy to wszyscy... ja też. :;230
Oj zdziwi się Jagoda jak to zobaczy.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, dziewczyny uśmiałam się naprawdę, no i co mi pozostaje innego, jak wrzucić w miarę udane zdjęcie wiklinowych gadżetów. Tylko z wielkością jest problem, bo póki co wciąż mi wychodzi na fotosiku komunikat, ze przekroczyłam limit, a przez photobucket na szczęście mogę wysyłać ile chcę, tylko fotki jakieś nieduże, nie wiem, czemu.
Obrazek

Poza tym jeszcze dla przypomnienia rośliny z mojego kwietnika z pokoju dziennego:
skrzydłokwiat jeszcze chwilkę i chyba wyjdzie przez okno :;230 , ale pojawiły się na nim nowe białe kwiaty
Obrazek

biedronkowe peperomie, od których się wszystko zaczęło.
Obrazek

najbardziej zmienna kompozycja, gdzie najpierw padła fitonia, potem zielistka, a teraz doszedł na pół padnięty bluszcz
Obrazek

I jeszcze trochę barw z balkonu póki jest okazja, dodatkowy czynnik kolorystyczny to przeraźliwie żółte lepy na mączliki
widok z dołu:
Obrazek
Obrazek

widok ogólny:
Obrazek

begonie w zbliżeniu:
Obrazek

I jeszcze większe zbliżenie:
Obrazek

Pelargonie za złotówkę :lol:
Obrazek
Obrazek

A to sadzonki bluszczolistnych, które się ukorzeniły:
Obrazek

Zeszłoroczna fuksja nadal zmagająca się z mączlikiem
Obrazek

I darowane fuksje pełne, kwitną słabo, ale już nie nawożę, bo chcę przechować je przez zimę
Obrazek
Obrazek
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Pięknie i kolorowo. ;:63
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

ufff niezła osłoda :tan tak szarego dnia z chmurami deszczowymi co chwilę ;:223 aż głowa boli...
swoją drogą przy takiej pogodzie nawet nie zauważyłam, czy na sąsiednich balkonach jeszcze coś zielonego wisi... chyba oswoiłam się z jesienią ;:144 dobrze, że pokazałaś swój ;:180 może jeszcze do jesieni kawałek...?
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

O rajciu PIĘKNY ten balkon !! Kwietniczki i mieszkańcy też !
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ślicznie u Ciebie, jeszcze tak kolorowo. Cieszmy się kolorami póki jeszcze są.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widok balkonu i kwitnących fuksji super ;:108 . Po Twoim poście obejrzałam moją - też siedzą te paskudy, choć upodobały sobie melisę :evil: . Super, że tak fajnie Ci wyszło z sadzonkami pelargonii :) . No i skrzydłokwiat - cały czas pięknie kwitnie ;:138 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Jagódko Twój balkon wciąż jest piękny i kolorowy. ;:63 Oby, jak najdłużej. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11

Post »

Strajk przyniósł korzystne skutki , z fotkami zaszalałaś tyle na raz .Skrzydłuś pięknie kwitnie, a na balkonie wszystko pięknie skomponowałaś . Fuksja mimo mączlika wygląda kwitnącą :D
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Jagoda balkonik masz na medal ;:138 bardzo ładny i zadbany... no i kolorowo ;:180
a obsada kwietnika ;:167 ;:180
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Pięknie tu u Ciebie :) Zachwycam się cytrynką, ja na wykiełkowanie swojej czekam i czekami nie wiem czy sie doczekam...
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

Jagódko balkonik pierwsza klasa superancki ;:63 ;:180 ja mogę tylko pomarzyć jak na razie o takim
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Dziewczyny, dzięki za pochwały balkonu i kwietnika. :)
Zdjęcia po raz pierwszy obrobiłam na komórce, tzn zmniejszyłam rozdzielczość, dodałam ramkę i podpis, poszło tak samo szybko jak na komputerze i chyba nie gorzej. Główna zaleta, ze nie musiałam czekać z tym na okupowany komputer i nie musiałam sama go zbyt długo blokować. Niestety komputer jeden, a chętnych i "pilnie potrzebujących" kilkoro.
Przyszli moi rodzice na kawkę z ciastem, więc dokończę potem :)

Wreszcie jest okazja skończyć post :)
Trochę jest mi przykro, bo na lepy przeciw mączlikom złapały się też ze dwie pszczoły, a że są to pożyteczne owady jest mi ich strasznie żal, zwłaszcza że się męczą na tym lepie. Dziś jedną chciałam uwolnić, ale ostatecznie tylko skróciłam po usiłowaniach jej męczarnie. Musze poszukać w necie, czy jest coś co je odstrasza, żeby się już więcej nie łapało :cry:

Jest też weselsza informacja, a mianowicie zakupiłam wczoraj schlumbergerę, czyli grudnik.
Mam z nim trochę zagwostkę, bo wg mądrej książki grudnik kwitnie lepiej, jeśli się go we wrześniu i październiku przechłodzi oraz przesuszy oraz nie nawozi. Dopiero, jak zacznie wypuszczać pączki należy go intensywniej podlewać oraz nawozić. Czy ktoś mógłby to potwierdzić z praktyki?
Jest w sumie obecnie przesuszony, ale pani na targu powiedziała, żeby go zacząć nawozić florovitem lub biohumusem do kwitnących.
Nie jestem też pewna, jaką dawkę przesuszenia wytrzyma? Nie chciałabym go stracić, bo wykosztowałam się jak na ceny targowe - 10 zł.
Na dzień dzisiejszy wygląda tak:
Obrazek

mika, z cytryną nie poddawaj się, ja czekałam cały miesiąc i się doczekałam, choć z 6 czy 7 pestek tylko ta jedna wzeszła. pestki były prosto wyjęte z cytryny i włożone do ziemi zmieszanej z piaskiem. Może trzeba było do samej ziemi, albo do ziemi dla cytrusów, nie wiem. W sumie jedna mi wystarczy. :wink: Jakiś miesiąc po wykiełkowaniu przesadziłam cytrynkę z tej niewątpliwie dość jałowej mieszanki do specjalnej ziemi do cytrusów i widzę, że jej to posłużyło. Powodzenia z twoją cytynką
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”