Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Anetko, Polarstern również i mnie zachwyca. Najbardziej ilością jednocześnie kwitnących kwiatów :shock: ! Polecam ją, bo jest naprawdę niesamowita. I ta biel ... ;:224 .
Enę H. mam dopiero pierwszy sezon. Od ubiegłej jesieni, więc to raczej krótko, żeby mieć o niej konkretną opinię. U mnie jak na razie jest zdrowa, wypuściła kilka pędów, kwitła kilkoma ślicznymi kwiatami. Rośnie na stanowisku, gdzie ma słońce przez większość dnia. Półcień jakieś 3 godzinki. Muszę ją przesadzić, bo rośnie na rabacie z wielkokwiatami, a ona pnąca przecie (o czym nie miałam pojęcia :roll: ). Tylko nie wiem jeszcze, gdzie by jej było najlepiej?
Margo K. długo już masz? A pryskałaś ją na grzyba? Ja tak przy okazji oprysku innych i ją chlapnęłam. Może dlatego jakoś jeszcze jest zielona. A na jakim stanowisku rośnie u Ciebie? Ma przewiew? Bardzo ją lubię za te brzoskwiniowe kuleczki ... ;:170 .

Luluś, Hokusek jest b.oryginalny. Taka ciekawostka wśród róż, przynajmniej moich ... :wink: . Tylko wymaga bardzo dobrego okrycia na zimę, czyli coś więcej niż tylko kopczyk, np. jedlina lub liście. Mój jest młody i niewielki. W tej chwili ma może ze 35cm wys. Ale rozwija pąki :D . Fajnie, że go masz :uszy .
Różę pod nazwą Wizzard kupiła rok temu moja bratowa i była to różyczka również z takimi pstrokatymi kwiatami. Tylko nie pamiętam jakim była krzaczkiem :roll: .
Cebulki kwiatowe zawsze można gdzie indziej przenieść, a miejsce na kolejne róże jak znalazł ;:108 .
Ja pod swoim głogiem raczej nasadzę cebulowych, bo gdzieś tu na forum czytałam, chyba w wątku Azalki, że głóg i róże nie bardzo lubią wzajemne towarzystwo. Dlaczego? Niestety nie mam pojęcia? Może ktoś podpowie ...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Rozeto,
głóg również należy do rodziny różowatych - może konkurowałyby ze sobą o pokarm?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomniało mi się, że na głogu lubią wiosną siedzieć mszyce. Może przechodziłyby na róże? No sama już nie wiem ... :?:
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Lulki Hokus-pokus w obecnie rozwijającym się pąku :tan

Obrazek

oraz piękna i zdrowiusieńka Ascot

Obrazek

Coś porobiło mi się ze zdjęciami w kompie. Nie mogę ich wklejać. Tylko te dwa jakoś się udało. O co tu chodzi ... :roll: ?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:79 dziękuję. A w ogóle..tak na marginesie i ten teges :;230 to u Ciebie widziałam pierwszy raz Hokuska i się zakochałam ;:112
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

..i jeszcze jedno. Moniś teraz widzę, że Hokusek jest jasny, czy on później ciemnieje, czy raz kwitnie na ciemno, a innym razem na jasno?
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ja swoje kanny wykopuje z bryłą ziemi wkładam do reklamówek i tak przechowuję .W zimie czasem podlewam :D Twój Picasso taki wyrośnięty ;:138 Bo to raczej z tych niższych odmian.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pod głogiem miałąm posadzone dwa krzewy Bonica - rosły ładnie i kwitły całe lato.
jedyny minus to spadź spadająca na róże z gałęzi głogu - klei się i w tych miejscach mogą rozwijać się grzyby sadzakowe..
Trzeba pilnować i regularnie opryskiwać mszyce na drzewie.
Np. raz na miesiąc Pirimor.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Luluś, łał ...nooo, nie wiem co powiedzieć? Cieszę się, że przyczyniłam się do Twojej sympatii dla Hokusa :D . Na coś chyba się przydał jak do tej pory ten mój kulejący wątek ;:7 .
Kolor kwiatu może być nieco inny w czerwcu i inny we wrześniu. Zależy to także od ilości promieni słonecznych, nawożenia. Zauważyłam to ostatnio również na Abrahamie. Ma teraz kolor bardzo dojrzałej brzoskwini ... ;:152 ... :lol: . Hokus-Pokus przez tę swoją charakterystyczną centkowatość każdy kwiat będzie miał zawsze inny. Naprawdę fajnie, że go masz :uszy !

Gosiu, ale czy te karpy kann osuszasz choć trochę, zanim wsadzisz do tych reklamówek? Nie będą gnić w tym 'opakowaniu'? Oczywiście ich nie zawiązujesz (sorki za głupie pytanie, ale wiesz wolę wiedzieć)?
To fajnie, że ten mój Picasso tak wyrósł ponad normatyw ... :lol: . Może dlatego, że naładowałam mu do dołka sporo kompostu.

Ewuś, ;:180 ;:180 ;:180 dzięki, że zajrzałaś w me skromne progi. Ale się cieszę :tan .
Wysnułam sobie taki wniosek po twoim poście, że, owszem, można posadzić pod głogiem róże, ale bardzo zdrowe odmiany, żeby im te grzyby sadzakowe nie szkodziły. No i oczywiście systematycznie wiosną, tak jak piszesz, pryskać na robale. Jestem ciekawa, czy to się uda?

A teraz chcę Was prosić o maleńką podpowiedż. Wymyśliłam sobie, że posadzę jakąś rabatówkę, bądź niską różę krzaczastą pomiędzy Westerlandem (pomarańczowo-różowy) a Lightkonigin Lucią (żółta). I mam problem ... :roll: . No bo, wiecie, chciałabym jakoś ...eee ...gustownie :lol: ...i nie mogę się zdecydować ;:129 . Pomóżcie ... ;:180 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Monika ja nie osuszam .Wykopuję z bryłą ziemi skracam zostawiając tylko króciutkie łodygi trochę otrzepuje z nadmiaru ziemi bo to będą duże i ciężkie karpy pakuje w reklamówki i wynoszę w zimne miejsce tylko nie może być temp po niżej zera .Łodygi powinny pomału zasychać.Dopiero po jakimś czasie delikatnie podlewam ale to później.Dużo na ten temat pisze Janusz drozd :D
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dziękuję Ci bardzo ;:196 za te konkrety n.t. kann. Zrobię, jak piszesz ;:108 . Może uda mi się ich nie zmarnować ... :wink: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moniczko, ja bym pomiędzy tymi twoimi dwiema różami posadziła jakąś białą.
A ja planuje koło mojego Westerlanda posadzić Grahama Thomasa. Poradź, czy byłoby to dobrze? Mają rosnąć przy siatce jako najwyższe, a przed nimi będą niższe, i potem jeszcze niższe. Bo zamierzam posadzić w trzech rzędach.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandeczko, wiesz, też myślałam o białej i do tego niebiesko lub fioletowo kwitnące byliny, albo nieduże krzewy. Dzięki ;:196 .

Westerland i Graham T. to teoretycznie róże krzewiaste, tylko, że obie te odmiany mają tendencje do przemarzania zimą do gruntu. Szczególnie Westerland :roll: . Grahamek na osłoniętym stanowisku może jakoś przetrzyma zimę bez uszczerbku, ale u nas (Mazowsze - 6a, 6b)) to wątpliwe. Jeżeli już będą startować od zera, to w ciągu sezonu dorosną do max. 1,50m. Ale spróbować zawsze warto ;:108 . Najwyżej później będzie mała korekta, prawda :wink: ?

Ktoś już pisał o mariażu u siebie tych dwóch róż, tylko oczywiście nie pamiętam kto ... ;:223 . Może się odezwie ;:65 ?
Obie te roże mają inny rodzaj kwiatów i pokrój krzewu. W. jest wyprostowany, łodygi są raczej sztywne. Kwiat ma półpełny, lużny, pofalowany. Natomiast G.T. to krzew o wiotkich łodygach i pokroju luźnym. Kwiaty są pełne i kuleczkowate. Obie te odmiany mają jednak wspólną cechę: pachną!!!
Sama nie wiem, co Ci doradzić ... Może jednak spróbowałabym obok G.T. posadzić jakąś inną angielkę, np Pat Austin, Jubilee Celebration albo Crown Princess Margareta. A przy W. może Ice Lady, Ghislaine de Feligonde (u nas będzie krzaczastą do max. 2m), bądź Lichtkonigin Lucia.

No, no, ciekawa rabata zapowiada się u Ciebie ;:215 . Będę podglądać ;:131 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słuchajcie, podkusiło mnie dzisiaj i ...pojechałam do Auchan ;:71 . Rozejrzeć się :wink: . Oczywiście pierwsze kroki skierowałam tam, gdzie stoją róże ;:65 . No i stały :D . Obejrzałam wszyściutkie etykiety, powąchałam kwitnące egzemplarze i spójrzcie z czym wyszłam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:138 ;:138 ;:138

To jakiś cud! Taka róża w markecie ... :shock: ? Jestem w szoku. Stał tylko jeden egzemplarz. I czekał na mnie ... To chyba przeznaczenie ... :lol: .

Poza tą różyczką nabyłam także:

Obrazek

Obrazek

:heja :heja :heja

Czuję się niejako zobligowana do posiadania tej róży. Również ostatnie pochwały Aszki dla Mazowsza (róży ... :wink: )wręcz zmusiły mnie do jej zakupu :lol: .
Aszko ;:196 .

A na rabatę różaną jako dodatek:

Obrazek

Obrazek

Do tej pory sądziłam, że wszelkie Gentiany kwitną wiosną, a tu miłe zaskoczenie: ta odmiana zakwita VIII - IX :) . Znacie tę bylinkę?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniś. Przybiegłam do Ciebie od Ani.
dziękuję za porady w sprawie róz.
Piękne zakupy poczyniłaś ;:138 Róże boskie ;:167
A ta goryczka niezwykła- też bym taką chciała.
Czy kupowałaś już kiedyś róze w woreczkach? Rosną u Ciebie?
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”