Moja różanka - rok 2011 - Gosia.

Zablokowany
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Re: Moja różanka - rok 2011 - Gosia.

Post »

Gosiu no to ja w niedzielę odwiedzę OB w Warszawie bo właśnie jutro rano wyjeżdżam.Ostatnio byłam zawiedziona ogrodem wydawało mi się że nie mają zbyt ciekawych róż.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu możesz coś napisać o Hipollyte. Od kiedy ją masz i czy pachnie. Mam ją na liście zakupowej.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Gosiu, to Ty byłaś w OB w W-wie, czy w Powsinie, bo to jest różnica.
Czytając u Asi wydawało mi się, że byłyście w Powsinie.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Margo - Małgosiu przeceniasz mnie - byłam 3 raz w Warszawie, by ustalić gdzie byłam musisz zapytać się Asi.
Elu - jeśli chodzi o Hipollyte - pierwszy raz kwitła, zakupiłam ją u Sipa jesienią, na razie dobrze sobie radzi.
Danusiu - jak podobają Ci się róże historyczne to będziesz zadowolona, kwitły też niektóre angielki, reszta jeszcze w pąkach.
Asiu - Camellia - wiesz że nam właśnie zależy na właściwych rozmiarach, nie po to kupuje się róże by ciągle je ciąć.
AniaJ - Anka jak podglądasz mój wątek - dzięki za Warszawską Nike - tak wygląda:
Obrazek

Coś z nowości - pierwszy kwiat otwiera Roseninsel - jestem zadowolona - kolor cukierkowy róż, a sama róża to coś pośredniego między Bonicą i Bailando. Co dziwne - przeglądałam gazetę - Mój Piękny Ogród - i zauważyłam zdjęcie tej róży - czyżby ktoś z redaktorów czyta nasze forum?
Obrazek
Burak Szekspir dziwnie się rozrósł - podwoił swoją objętość ale dziś pierwsze kwiaty:
Obrazek
Księżniczka Sofia z Rosarot zaczęła się prężyć - zobaczę jednak kwiaty:
Obrazek
Leonardo coraz większy - za nim Piano, Aspiryna i Gartentraume - czasem się zastanawiam jak ja te róże upychałam.
Obrazek
Aspiryna wcale taka kompaktowa nie jest - u mnie sięga już 130 cm wysokości i 150 szerokości.
Obrazek
Baronesse.
Obrazek
Isabel Renesans - została z zakupów, ma taki kolor czerwony koralowy - tak jak Piano.
Obrazek
No właśnie sprawdzałam - zamiast Bonity mi druga Baronesse kwitnie, nie jestem pewna czy nie zaszła tu jakaś pomyłka.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Roseninsel ciekawie się rozwija, mnie interesuje taki w pełni rozwinięty kwiat, czy będzie taki jak na zdjęciu. A do MPO zajrzę, ciekawe...
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu Twoje róże już dają popis, moje powolutku się budzą i jestem oczywiście bardzo zadowolona.
Przyznam się szczerze - jesienią i każdej nowo sadzonej róży potem dawałam pod nóżki nie tylko banana ale też łyżkę "papu od gołębi" miałam duszę na ramieniu ale powiem teraz jestem bardzo zadowolona, nie wiem czy to jest akurat tego zasługa ale różyce dają popis, są zdrowe i to najważniejsze, nie mam problemu mszyc choć mała próbka była.
pozdrawiam życzę miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Gosiu, co Ty dajesz tej Aspirynie, ile ona ma sezonów, cudna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - oczywiście kwiat powinien rozwinąć się do jutra - też jestem ciekawa jak będzie wyglądać. Na helpie sprawdzałam - zdjęcia są tylko za szkółki - wydaje mi się że kwiat będzie mniejszy niż na zdjęciu.
Aniu - tara - przeglądałam Twój wątek, ładnie rosną Ci róże.
Dyskrecja - Aspiryne mam chyba od 4 lat, jeszcze jej nie cięłam i może dlatego tak rośnie. Wsadziłam ją w taki kącik i miała być malutka i ładna - i tak dalej. Teraz mam ładnego różanego potwora.
Wczoraj cięłam już pierwsze róże które przekwitły - na razie poszły pod sekator - Mary Rose, Constance Spry, Louise Odier, Kardynał, Newada. Oczywiście mam na myśli czyszczenie róż z przekwitłych kwiatów.
Muszę się oszczędzać ze zdjęciami - fotosik znów straszy.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Małgosiu no piękna czerwień.Niestety czerwone mam tylko na pn.stronie i dość.
Dzisiaj bardzo ciągnęło mnie do szkólki Kapias .W tej chwili wszystko kwitnie (róże) i nie można odejść od tych pięknotek.Bardzo piękna była pnąca Maritim(chyba),Elfe,Perenial Blue.Piano,Barok i Ascot wabiły mocnym kolorem.Koło Mary Rose,Golden Celebration .G.Showers,,Eglantyne ,L.D.Braithwaite,Winchester Cathedral i innych przejść obojętnie nie dało się.
:wink:
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dziwię Ci się Aniu - ładne angielki. Jak byłam w Warszawie mieli w jednym sklepie takie róże angielskie które u nas nie spotkałam ale ceny 89 zł za róże.
Niestety, nie lubię róż czerwonych - mam tylko Piano, Red Leonardo - reszta to róże w kolorze wiśniowym.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Gosiu dzięki....niech się grzecznie spisuje. :D
Na liście zostaje. :wink:
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Muszę wpaść obejrzeć Twojego burakowego Szekspira, bo zastanawiam się jednak, czy by go nie podmienić na mojej liście zamiast Raubritera? ;) A Isabel jest ładna dlatego, że JEST czerwona ;) ;:224
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Gosiu,
Przepiekna kolekcja wszystkich róz , takie zdrowiótkie i ukwiecone super,masz duzo miejsca to i róze dobrze wyeksponowane, ja mam Ritausme trzy letnią i powiem szczerze ze widok jaki pokazałaś powalił mnie na ziemie cudowna choc wielka,
Gosiu Ty byłas w Warszawie w sklepie czy w ogrodzie?
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

jarko pisze:Artemis to cudna róża, a że ładnych i zdrowych białych róż jest jak na lekarstwo, to należy ją posadzić. Twoje róże są bardzo ładne i zdrowe, pomimo tej pogody. Ja cierpię, bo straciłem ostatnio 3 bardzo cenne róże. I wszystko wskazuje na to, że przyczyną są mrówki, tak jak u Oliwki, niesamowita ich ilość, zwalczać trudno, bo są dosłownie wszędzie. Ale przyczyna może być inna. Okazuje się, że szkółkarze mają w tym roku ogromne trudności, wypadło wiele róż, niektóre odmiany w dużym procencie, róże nie chcą rosnąć, stoją a po czasie usychają, i nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego. Stosują, każdy swoje, sposoby na przetrwanie, a materiał szkółkarski jest daleki od idealnego. To nie pociesza, tylko przypomina, że wpływ człowieka na naturę bywa znikomy, uczy pokory.
Wracam do tego wątku, bo mnie zainteresował.
Mnie tez padło niedawno kilka nowo posadzonych róż, nie wiem dlaczego. A kilka innych stoi w miejscu i nie zdziwię się, jak też padną.
Skąd wiesz o tych problemach szkółkarzy?

PS ta plaga mrówek to nie u mnie :wink: , ja mam w domu tylko 1 mrowisko, uaktywniające się latem :;230
W ogrodzie są, ale jakoś tak bez sensacji, czyli jak zwykle.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu problem w tym roku rzeczywiście z mrówkami, nie wiedziałam ze to takie szkodniki u mnie zrobiły sobie siedlisko w starych pniach czarnej porzeczki, trudno te pnie usunąć ale w tygodniu będziemy nad nimi pracować - oczywiście pomoc syna niezbędna

Patrzę na Twoje piękności u mnie też zaczynają festiwal niektóre bardzo mnie zachwycają już, część trzeba jeszcze poczekać.
W ub.roku Aspiryn Rose była taka okazała w tym roku dopiero zaczyna ale dość oszczędna w kwiaty, liście piękne lśniące, no i czekam na Ascot zapowiada się super, zresztą nie umiem wybrać tej jedynej każda ma to c o ś, dzięki
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”