Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Agatko, mam nadzieję, że weekend udany :D :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Chwilkę mnie nie było po perypetiach z dzikiem :wink: ale już się otrząsnęłam i nadrabiam zaległości...
Masz świetną kolekcję host tylko pozazdrościć a na jaśmin zrobiłaś mi chętkę, grryyy
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za odwiedziny ;:196
Jakoś doba chyba ma ostatnio mniej godzin, nie mogę się wyrobić ze wszystkim, oprócz normalnych zajęć mam jeszcze inwazję mszyc w warzywniku i ponieważ nie chcę koperku czy buraczków opryskiwać chemią mozolnie zwalczam te wredoty ręcznie i środkami ekologicznymi :roll:

Jule, kiedy były mroźne noce latałam co wieczór i rano nakrywając bądź odkrywając roślinki, a i tak nie wszystko udało mi się uchronić przed przemarznięciem :evil:

Ilonko, na pewno wstawię zdjęcia Pinky Winky kiedy zakwitnie, póki co tylko ona ma pączki, Limelight ani myśli ;:223

Moniko, dziękuję bardzo ;:167 Hosty zauroczyły mnie zanim jeszcze miałam własny kawałek miejsca na ziemi i wiedziałam, że na pewno będą; też lubię silnie rozrośnięte okazy, wtedy mam wrażenie ich zadomowienia na miejscu, w którym rosną :).

Parysko, to raczej mała kolekcja, ale pomału zaczyna brakować mi miejsca w cieniu, muszę poczekać z następnymi cieniolubnymi, aż mi niektóre krzewy urosną, wtedy znowu trochę poszaleję hostowo :lol:
A jaśminowce są przepiękne, nie wiem, czemu się denerwujesz ;) :lol:

Kilka wczorajszych zdjęć:

Zaczyna kwitnąć kilka kęp liliowców, w tej chwili mam tylko dwie odmiany, w tym i tę najpopularniejszą

Obrazek

Niby nic, ale urosło im się w tym roku na mniej więcej 160 centymetrów :shock:
Obrazek

I powojnikowo:

Maleństwo Anita

Obrazek

Zidentyfikowany u Aguniady Kard. Wyszyński

Obrazek

I NN póki co, czekam, aż się rozwinie do końca pierwszy kwiat, żeby podjąć próbę identyfikacji

Obrazek

Co oprócz tego?

Tawułka tuż, tuż

Obrazek

Na szałwii mnóstwo takich pracusiów (jak trudno zrobić zdjęcie takiemu ruchliwemu trzmielowi :shock: :lol: )

Obrazek

I urocze malutkie parzydło blekotolistne

Obrazek

Ostatni obrazek - pierwszy pomidorek :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich i miłego dnia życzę :)
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agatko, wspaniałe zdjęcia :) cieszę się, że udało Ci się przypadkiem u mnie zidentyfikować swojego Kardynała :) niesamowity ma kolor, prawda? muszę kupić parzydło do zakątka cienistego i nigdzie nie mogę go dostać :(
moja Limelight też na razie tylko w liściach... zaczątków kwitnienia ani śladu!
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

Gratuluje pomidorka ;:63
Ciesza kwiatki,ciesza roslinki..ale jak juz sie wyhodowalo cos zjadliwego to dopiero cieszy!!! ;:138
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prawda, taki pomidor prosto z krzaka, to tez nie jest do pogardzenia ;:138 Chociaz u mnie to zjadliwe rosnie na placu :;230
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p

Post »

Kochana, jak tu się nie denerwować ja co róż jakieś pięknoty u Ciebie widzę i ochota mnie na nie bierze a pieniążków i miejsca powoli brakuje, atam miejsca najwyżej trawnika nie będzie a jaśmin w końcu nie taki drogi :D

Kolejne przepiękne okazy i znowu gryyy.... zapisuje w notesie, jak by co to będzie na Cibie gdyby maż się pytał :wink:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu, Kardynał faktycznie cudowny, tylko u mnie póki co ma jeden kwiatek, ale są i pączki więc czekam ;:65 To parzydło na zdjęciu jest malutkie - razem z kwiatkami ma może 25 cm, ale mam i duże, tylko upały i popołudniowe słońce je podniszczyły; jeśli nie uda Ci się kupić, podeślę sadzoneczkę w stosownym czasie (żebym tylko wiedziała, kiedy jest ten stosowny czas :oops: :lol:) . Nawet wczoraj widziałam parzydło w centrum ogrodniczym koło mnie, ale nieszczególne sadzonki :roll: .

Isskaa, Jule, to coś wspaniałego, że wychodzi się i z własnego ogródka zbiera warzywa czy owoce i za chwilę można je jeść ;:137 Co ciekawe, kiedy mieszkałam z rodzicami i warzywniak był co roku jakoś tego nie czułam :lol: :lol: :lol:

Parysko, tak, w razie czego możesz zwalić winę na mnie :;230 Ale tylko pod warunkiem, że ja będę na Ciebie zwalać winę za swoje zakupy, na przykład takiego buka trójkolorowego, co? :;230

U nas właśnie pada deszcz, mój M czasami ma wyczucie - wczoraj trawnik dostał jedzonko w granulkach ;:108
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p

Post »

ok zgadzam się :wink: kup sobie tego buczka, naprawdę warto robi niesamowite wrażenie, mój kosztował 20 zł. postaram się jutro wrzucić jego fotkę. Lawendę też sobie kupiłam ale moja to pikuś przy Twojej, opadła mi szczęka, przecudowna ta Twoja :roll:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko, jak tam pąki na Pinky Winky? Dużo ich? Sama się dzisiaj zdziwiłam, bo u mojej ;:224
Kolejny watek z Billem Mckenzy'm :roll: piękny clemek, coraz bardziej mi się podoba :uszy
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witam, wpadłam z rewizytą :wit
Cieszę się,że wypatrzyłam coś nowego , parzydło blekotolistne :;230 , myślałam,że to tawułka :)
Clematisy w moich ulubionych kolorkach :)
Mamy bardzo podobną fotkę trzmiela, tylko mój na kocimiętce wcina śniadanie :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam po weekendzie :wit
Jakoś ostatnio intensywnie żyjemy w dni wolne od pracy, tak, że nie mam kiedy komputera włączyć :shock: :lol:

Parysko, buczka kupię na pewno ;:65 O jakiej lawendzie piszesz, moja jakoś nie wydaje mi się imponująca póki co... ;:224

Jolu, moja Pinky Winky to zakup z ubiegłego roku, uparłam się na tę hortensję i kupiłam ostatniego byle jakiego chabazia, w tym roku wygląda dużo lepiej, nie mogę doczekać się, kiedy pąki się rozwiną :tan

Obrazek

Kasiu, parzydło blekotolistne nazwę ma bardziej imponującą niż posturę, ale kwitnie uroczo - bardzo mi się podobają te puszyste miotełki :)

Zrobiłam w sobotę kilka zdjęć (łącznie z tym powyżej), tylko nie miałam kiedy ich pokazać :lol: . Dziś pogoda paskudna, to i tak bym nowych nie zrobiła :roll: :)

Różano:

Pnąca Iceberg, coraz bardziej mi się podoba ;)

Obrazek

NN-ka, miała być pnąca, ale raczej na parkową mi wygląda

Obrazek

i skromniutka ale urocza Rosa rugosa, z lokatorem ;)

Obrazek

Oprócz tego:
Diabolka w nowym wcieleniu ;)

Obrazek

Berberys

Obrazek

Orzech włoski - ładnie odbił po przymrozkach majowych

Obrazek

i mikrowarzywnik, widać, gdzie były kopce pana kreta :roll: :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Agatko, ja z hortensji bukietowych mam tylko Limelight, ale nie ma pączków :( Czy jest możliwe, że to zbyt młoda roślina? Kupiłam ja w tym roku w maju... :roll:

A Diabolo pobija wszystko ;)
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja Limelight (kupiona w tym roku) też nie ma , mam nadzieję, że to się zmieni :roll: , na Vanille Fraise, którą kupiłam Teściowej razem z Limelight, widziałam wczoraj pączki :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

dziewczyny, dajcie swoim Limelight trochę czasu :) na pewno zakwitną... moje starsze egzemplarze całe w pączkach kwiatowych, ale im wolno ;)
Diabolo rules :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”