Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Zachwyciły mnie te begonie. Mam trzy wiszące donice pod zadaszeniem od strony północno wschodniej i teraz wiem jakich kwiatów mam szukać w tym roku. 

Pozdrawiam, Ania.
Ja dwukrotnie kupowałam begonię Dragon i jakoś brzydko mi rosła, wcale sie nie krzewiła tylko takie sztywne wygięte badyle były z paroma kwiatkami na końcu.Pierwszą kupiłam mamie na Dzien Matki- czerwoną i aż mi potem w lecie wstyd było za tego drapaka.W zeszłym roku pokusiłam się na różową, posadziłam 3 sadzonki do sporej wiszącej doniczki. Pomyslałam, że może u mamy rosła na południowym( choć przysłonięta daszkiem) i było jej za gorąco więc u siebie miałam w półcieniu.Jednak również wyglądała podobnie, nie krzewiła sie tylko pędy były grube, sztywne, rosnące w górę
Nie wiem co zrobiłam źle.
Jak na razie to z begoniami mam wieczne problemy, nawet te stale kwitnące, sadzone w donicy nie wygladają dobrze, mają więcej nasienników niż kwiatów.Chyba mnie nie lubią.

Jak na razie to z begoniami mam wieczne problemy, nawet te stale kwitnące, sadzone w donicy nie wygladają dobrze, mają więcej nasienników niż kwiatów.Chyba mnie nie lubią.
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
mój wrześniowy dragon (balkon południowy, donica)

młody dragon, skrzynka na prapecie:

i big w lipcu, widok z dołu a więc zniekształcone nieco proporcje. Do końca sezonu urosła jeszcze kilkanaście cm w górę oraz zakryła zupełnie skrzynki (nie było ich widac od dołu).

Do skrzynek były idealne, do donic też. Nie wiem, czy sprawdzi się w wiszącej donicy (ampli) - mam mieszane uczucia w chwili obecnej, aczkolwiek producent zapewniał że dragon idealnie się do tego nadaje.

młody dragon, skrzynka na prapecie:

i big w lipcu, widok z dołu a więc zniekształcone nieco proporcje. Do końca sezonu urosła jeszcze kilkanaście cm w górę oraz zakryła zupełnie skrzynki (nie było ich widac od dołu).

Do skrzynek były idealne, do donic też. Nie wiem, czy sprawdzi się w wiszącej donicy (ampli) - mam mieszane uczucia w chwili obecnej, aczkolwiek producent zapewniał że dragon idealnie się do tego nadaje.
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Jeżeli uda mi się kupić to posadzę w moich donicach i podzielę się doświadczeniem. 

Pozdrawiam, Ania.
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
Och też nabrałam ochoty na begonie
Miałam 2 lata temu,też ładnie mi kwitła ale pamiętam że była strasznie krucha,łamała się w donicy podwieszanej.
Mam pytanie odnośnie kobei-w zeszłym roku miałam ją w gruncie,ładnie sobie rosła i pięła się do góry,a że w tym roku mam ''chcicę'' na zwisające zastanawiam się czy jak ją podwieszę w donicy nie będzie się męczyła?

Mam pytanie odnośnie kobei-w zeszłym roku miałam ją w gruncie,ładnie sobie rosła i pięła się do góry,a że w tym roku mam ''chcicę'' na zwisające zastanawiam się czy jak ją podwieszę w donicy nie będzie się męczyła?
Pozdrawiam Sylwia
Powiedzcie proszę czy ta begonia dragon może rosnąć w pełnym słońcu?
Całkowicie nie jestem przekonana a chcę jej poszukać bo mnie korci
Całkowicie nie jestem przekonana a chcę jej poszukać bo mnie korci

Może rosnąć, ale musi to być miejsce przewiewne, nie znosi stanowisk przy nagrzewającej się np. południowej ścianie.
- Ewelka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sty 2012, o 10:46
- Kontakt:
U mnie zwykle najwięcej jest czerwonej pelargonii i niebieskiej lobelii. W tym roku będzie z własnego chowu kobea, lobelia, tymofyla i pelargonia różowa - na czerwoną się nie załapałam klienci wykupili
. Zawsze sadzę kupną surfinię no i bakopę, trochę śmierdzi jak dla mnie ale zawsze bardzo długo kwitnie, chyba najdłużej. Ostatnio przekonałam się do calibrochoi. No i fuksje już czekają na ładną pogodę. Sama się już nie mogę doczekać 

- Tosiak
- 200p
- Od: 28 maja 2012, o 11:16
- Kontakt:
a ja w tym roku posadzę pomidorki miniaturki i poziomki
oraz jakieś zioła

- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kocham fuksje !!!!Ewelka pisze:Ostatnio przekonałam się do calibrochoi. No i fuksje już czekają na ładną pogodę.

A calibrachoa też są piękne

W tym roku fuksje-oczywiście, begonie bulwiaste stojące i zwisające, pelargonie-białe, różowe i czerwone, smagliczki, tunbergie, chmiel japoński, sanwitalie i petunie. Z nowości(dla mnie) wysiałam jeszcze kroplika

Nie moge się doczekać dnia wielkiego grzebania w ziemi i tworzenia kompozycji

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
czy rośliny do donic lub skrzynek to muszą być zawsze sadzonki czy niektóre rosną z nasion ( ale w danym roku)
duduś
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Myślę że takie aksamitki, nasturcje, wilce,porcelankę można posiać bezpośrednio do skrzynki. Chyba znajdzie się więcej jednorocznych kwiatów mało wymagających, bezproblemowych i nie lubiących przesadzania. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
A jak myślicie, szałwia na duże słońce może być?W zestawieniu z czym?
Szałwia ładnie prezentuje się ze starcem..........
DOROTA
A u mnie, tradycyjnie, w skrzynkach kolorowe listkowe sałaty i rukola, a donicach pomidorki koktajlowe, szczypiorek i drobnoowocowe, słodkie papryczki