Żywopłot z ligustru

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
OlaLila
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2017, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żywopłot z ligustru

Post »

Cześć,

Czy ligustr 'Vicaryi' nadaje się na żywopłot (woj. lubuskie) ?
..opcjonalnie ligustr vulgare 'Aureum' ?
malgola75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2021, o 21:15

Post »

Cześć zastanawiam sie nad żywopłotem z ligustra( tuje sa moim zdaniem oklepane ;) ). Posiadam ogródek nad garażem, deweloper usypał około 30 cm ziemi. czy w takich warunkach mogę zasadzić ligutra? Gdzieś wyczytałam oraz jak podpytywałam w sklepie ogrodniczym że ligustr ma płytki system korzeniowy i ze nie powinno być problemów. bo korzenie będą rosły bardziej na boki zamiast w dół.. Chciałabym aby żywopłot miał około 1.5 metra wysokości.
nowel3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2011, o 19:46

Post »

Witam.Wiosną posadziłam liguster który chcę prowadzić jako żywopłot.Sadzonki dobrze ukorzenione były wysokie ponad 1 metr.Po zasadzeniu obcięłam do połowy/zostało około 60 cm.Obecnie mój żywipłot ma tylko górę zieloną .Po przeczytaniu postów bardziej doświadczonych dowiedziałam się że cięłam po zasadzeniu za wysoko.Czy w tym okresie mogę go jeszcze podciąć do wysokości 30 cm.czy zrobić to dopiero na wiosnę Dziękuję za odpowiedż
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spokojnie możesz to zrobić teraz
Moje wątki
Festina Lente
Igor24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 paź 2024, o 15:28

Żywopłot z ligustru

Post »

Dzień dobry. Bardzo chcemy żywopłot z ligustru, ale boimy się że podczas kwitnienia będzie przeszkadzał zapach. Czy naprawdę że jeśli będziemy obcinać ligustr na początku czerwca to pozbędziemy się kwiatów? Może ktoś spróbował tą metodę. :shock:
Igor24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 paź 2024, o 15:28

Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Post »

Dzień dobry. Bardzo chcemy żywopłot z ligustru, ale boimy się że podczas kwitnienia będzie przeszkadzał zapach. Czy naprawdę że jeśli będziemy obcinać ligustr na początku czerwca to pozbędziemy się kwiatów? Może ktoś spróbował tą metodę. :shock:
Koloman
200p
200p
Od: 15 kwie 2019, o 12:55

Post »

Mam pytanie do doświadczonych Koleżanek i Kolegów; chcemy założyć żywopłot z krzewów jak najszybciej rosnących, stosunkowo wysoki tak ok.2 metrów, na dosyć kiepskiej glebie, nie wymagający częstego podlewania.
Podobno ligustr się do tego nadaje. Jakie jest Wasze zdanie?
Jaka odmiana ligustru spełniająca nasze warunki nadawałaby się najbardziej? A jeśli nie ligustr to jaki krzew?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”