Czosnek jary/wiosenny- uprawa, odmiany.
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek wiosenny "jary" sadzenie
Ja mam takie głupie pytanie - czy ząbek czosnku który wsadza się w ziemię trzeba jakoś specjalnie przygotować?
Chodzi mi o to czy trzeba np uciąć wierzchołek? Dwa lata temu wsadziłam czosnek wiosenny w ziemię (ząbek) i te ząbki tak siedziały w ziemi i w ogóle nie rosły...

- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Nic dodatkowego przy nim nie robisz.Trzeba tylko pamiętać żeby go wsadzić ani za płytko,ani za głęboko,i oczywiście "zielonym" do góry.
Nie miał czasem za mokro?

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
Być może miał. Z tego co kojarzę to chyba tego roku mokro było 

- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Kontakt:
Uff ... Posadzone trzy kilo Jarusa.
Oczywiście czosnek sadzi się piętką w dół, ale jak to robią sadzarki ? Mają jakieś specjalne ustrojstwa do ustawiania ząbków w odpowiednim kierunku czy jednak jest to obojętne i ząbek sam się odpowiednio ustawi ?
Oczywiście czosnek sadzi się piętką w dół, ale jak to robią sadzarki ? Mają jakieś specjalne ustrojstwa do ustawiania ząbków w odpowiednim kierunku czy jednak jest to obojętne i ząbek sam się odpowiednio ustawi ?
Witam. 7 marca wsadziłem dwie odmiany czosnku 1 CASABLANCA obecnie wygląda tak:
Nigdy więcej!
2 JARUS wygląda tak:

Zastanawiam się czy te żółte wierzchołki to tak ma być , czy czegoś mu brakuje? Dodam ze został posadzony obok truskawek , a ziemia została tylko przekopana, nie była nawożona. Jak myślicie drodzy, doświadczeni ogrodnicy, podlać jakimś saletrzakiem lub saletrą wapniową?
Pozdrawiam

Nigdy więcej!
2 JARUS wygląda tak:

Zastanawiam się czy te żółte wierzchołki to tak ma być , czy czegoś mu brakuje? Dodam ze został posadzony obok truskawek , a ziemia została tylko przekopana, nie była nawożona. Jak myślicie drodzy, doświadczeni ogrodnicy, podlać jakimś saletrzakiem lub saletrą wapniową?
Pozdrawiam

- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podlej saletrzakiem tak jak dymkę.Ja i tu podsypywałem tak wiosenny jak i zimowy,w trakcie wzruszania skorupy wierzchniej podłoża(gleby).

OK
dzięki za błyskawiczną odpowiedź. nie wiem czemu mi tak zdjęcie przekręciło 

-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
jaki roztwór saletrzaka ?
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Kontakt:
Mam pytanie ... Często sadzę wiosenny czosnek Jarus jesienią. Główki zawiązuje znacznie ładniejsze niż ten sadzony wiosną, ale jak jest z jego przechowywaniem ? Będzie tak samo jak z tym sadzonym w marcu ? Do tej pory nie zastanawiałem się nad tym bo przechowywałem ten z wiosennego sadzenia.
Dziś do mojej kolekcji dołączył czosnek Flavor, bezstrzałkowy, francuski, ciekawe czy się u nas uda 

- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
posadzony w odpowiednim terminie na pewno nie zawiedzie
jakiej wielkości tworzy głowki ?

Witam, w tym roku po raz pierwszy zmierzę się z sadzeniem czosnku, dziś ładna pogoda to już przekopałem kawałek działki, ale po Waszych postach wynika, że na sadzenie jeszcze za wcześnie. Czy mimo pogody czekamy do marca. Sadzę odmianę Jarus.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Marunia jeśli tylko masz możliwość,to sadź już teraz.Ja posadziłem czosnek wiosenny w listopadzie i aktualnie jest już na wierzchu.Jeśli gleba nie jest zamarznięta i nie za mokra nie czekałbym z wysadką.Jeśli masz ziemię dziś skopaną to nie sadź za głęboko,bo osiadając,ząbki zagłebią się.

Legina przekonałaś mnie, w weekend pojadę i posadzę pierwszy zagon, prawdopodobnie zrobię tak, że co tydzień będę sadził jeden rządek i tak do połowy marca. Zobaczę jak to wyjdzie a i własnego doświadczenia nabędę.
. Dzięki za pomoc