A na zimę zalewam chłodną wodą. Teraz,kiedy robię ogórki do szybkiego zjedzenia, zalewam ciepłą
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czosnku nie jest za dużo.On daje smak i konserwuje.Czasami wrzucam jeszcze dodatkowo malutki ząbek...
A na zimę zalewam chłodną wodą. Teraz,kiedy robię ogórki do szybkiego zjedzenia, zalewam ciepłą
A na zimę zalewam chłodną wodą. Teraz,kiedy robię ogórki do szybkiego zjedzenia, zalewam ciepłą
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Katarzynka
- 500p

- Posty: 696
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja zawsze zalewam wrzatkiem i wierzcie mi zawsze się udają.
-
muchazezlotym
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1823
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja też zalewam zimną wodą. Powiem Wam, że najsmaczniejsze są, kiedy wkłada się je nie do słoików, a do 5-litrowej butli po wodzie mineralnej.AAleksandra pisze:Zalewacie wrzatkiem ? Ja zawsze zimną wodą .
Oczywiście musi to być butla z dużym otworem wlotowym (nie wszystkie takowy mają) coby ogórki przeszły.
-
muchazezlotym
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1823
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wbijam w nie taki długi widelec i wyciągam. Mniejsze wypadają same po przechyleniu butli, tylko trzeba zbierać sok i wlać go z powrotem.
Można ewentualnie odciąć górę butli, ale wtedy powstanie problem z przechowaniem tego, co zostało. Chyba, że ktoś ma rodzinkę potrafiącą zjeść 5 litrów ogórków w jeden dzień!

Można ewentualnie odciąć górę butli, ale wtedy powstanie problem z przechowaniem tego, co zostało. Chyba, że ktoś ma rodzinkę potrafiącą zjeść 5 litrów ogórków w jeden dzień!
- Graszka
- 1000p

- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Potwierdzam moja babcia robi dokładnie tak samo jak napisał przedmówca. Później przekłada do litrowych słoików i wstawia do lodówki. I można przechowywać kilka dni. Pa
-
muchazezlotym
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1823
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podobno takie ogórki w butlach najlepiej przechowywać zanurzone w studni w wodzie - rzekomo są jeszcze lepsze. Niestety, nie posiadam studni ... 
- Graszka
- 1000p

- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja pamiętam z dzieciństwa jak babcia taką ogromną beczkę zakopywała w ogródku okrywali ją na zimę a później jak odkopali to obdzielili ogórkami pół rodzinki czy ktoś chciał czy nie chciał to dostał wiaderko ogórków. To były czasy. Dziś w tych butelkach to świetna sprawa. Nieraz dostanę taką butelkę chodź sama robię w litrowych słoikach.
-
muchazezlotym
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1823
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Potwierdzam, to moja ulubiona sałatka. Ostatnio dodałam seler naciowy - jeszcze lepsze!iwciach pisze:A ja polecam ogórki curry. Nie wiem czy już był przepis w tym wątku, bo czytałam go w całości w zimie i nie pamiętam.
OGÓRKI CURRY.
3 kg ogórków( obrać i pokroić w ćwiartki)
Zalewa:
6,5 szklanki wody
2,5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
opakowanie przyprawy curry.
Zalewę zagotować. Ćwiarteczki ogórków poukładać do słoiczków. Do każdego słoiczka włożyć ząbek czosnku i liść selera. Zalać do pełna zalewą i pasteryzować ok. 10 minut.
Palce lizać!
-
stanley1
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 47
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: południe
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
91. Sałatka z zielonych pomidorów.
3 kg zielonych pomidorów
4 czerwone papryki
6 dużych cebul
1 litr wody (lub sok z pomidorów - o tym niżej)
1 szklanka octu 10%
6 łyżek soli
0,5 szklanki cukru
2xliść laurowy, 4xziele ang., 8xpieprz ziarnisty (polecam kolorowy)
Pomidory i cebule kroimy na cieniutkie plastry (polecam krajalnice
) Dodajemy paprykę i solimy. Zostawiamy na 2-3h. Następnie warzywa doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minute - celem rozpuszczenia solaniny zawartej w zielonych pomidorach. Odcedzamy pomidory. Do zalewy używamy soku z pomidorów lub wody, ważne żeby było tego litr na 3kg pomidorów. Gotujemy zalewe (sok/woda, ocet, cukier, przyprawy). Upychamy sałatkę ciasno w słojach. Zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

3 kg zielonych pomidorów
4 czerwone papryki
6 dużych cebul
1 litr wody (lub sok z pomidorów - o tym niżej)
1 szklanka octu 10%
6 łyżek soli
0,5 szklanki cukru
2xliść laurowy, 4xziele ang., 8xpieprz ziarnisty (polecam kolorowy)
Pomidory i cebule kroimy na cieniutkie plastry (polecam krajalnice

- Asik78
- 200p

- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
92. SAŁATKA Z PAPRYKI I BURAKÓW
3 kg buraków(ugotować i zetrzeć)
1 kg papryki słodkiej(pokroić w kostkę)
4-5 sztuk średniej cebuli(pokroić w kostkę)
ZALEWA
1 szklanka octu
1 szklanka cukru }całość zagotować
1 łyżka soli
Do gotującej zalewy dodać paprykę z cebulą i gotować 10 minut.Wymieszać całość z burakami i gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Przepis sprawdzony od kilku lat,niestety fotki nie mam.
Polecam również ten przepis bez papryki,jeśli ktoś za nią nie przepada.
I tak smakuje wyśmienicie do obiadku
3 kg buraków(ugotować i zetrzeć)
1 kg papryki słodkiej(pokroić w kostkę)
4-5 sztuk średniej cebuli(pokroić w kostkę)
ZALEWA
1 szklanka octu
1 szklanka cukru }całość zagotować
1 łyżka soli
Do gotującej zalewy dodać paprykę z cebulą i gotować 10 minut.Wymieszać całość z burakami i gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Przepis sprawdzony od kilku lat,niestety fotki nie mam.
Polecam również ten przepis bez papryki,jeśli ktoś za nią nie przepada.
I tak smakuje wyśmienicie do obiadku
Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p

- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
93. OGÓRKI W MUSZTARDZIE
2-3 kg ogórków gruntowych
ZALEWA
1 szklanka octu
1 l wody
25 dkg cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
3 łyżki soli
ZAGOTOWAĆ!
Gorczyca,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie.
Ogórki obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki.Do słoików powkładać przyprawy.Układać ciasno ogórki i gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić,pasteryzować 15 minut.
Smakowałam je już wcześniej,ale w tym roku zrobiłam je pierwszy raz.
Fotkę wstawię jutro,bo słoiczki wylądowały w piwnicy
2-3 kg ogórków gruntowych
ZALEWA
1 szklanka octu
1 l wody
25 dkg cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
3 łyżki soli
ZAGOTOWAĆ!
Gorczyca,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie.
Ogórki obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki.Do słoików powkładać przyprawy.Układać ciasno ogórki i gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić,pasteryzować 15 minut.
Smakowałam je już wcześniej,ale w tym roku zrobiłam je pierwszy raz.
Fotkę wstawię jutro,bo słoiczki wylądowały w piwnicy
Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p

- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
94. OGÓRKI KONSERWOWE Z PEPPERONI
2 kg ogórków
2-3 papryczki pepperoni
Koper,chrzan,gorczyca,czosnek,ziele angielskie,liść laurowy.
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
olej(1 łyżeczka na słoik)
Słoiki wyparzyć,ogórki umyć.Papryczkę posiekać na talarki ,wkładać po kilka krążków do słoików razem z pestkami.Układać ciasno ogórki.Zalać zalewą.
Pasteryzujemy 20-25 minut.

Smacznego!!!
2 kg ogórków
2-3 papryczki pepperoni
Koper,chrzan,gorczyca,czosnek,ziele angielskie,liść laurowy.
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
olej(1 łyżeczka na słoik)
Słoiki wyparzyć,ogórki umyć.Papryczkę posiekać na talarki ,wkładać po kilka krążków do słoików razem z pestkami.Układać ciasno ogórki.Zalać zalewą.
Pasteryzujemy 20-25 minut.

Smacznego!!!
Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p

- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ogórki w curry są pyszne,tylko ja nie dodaję selera.
Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów.Myślę,że warto było,bo robiłam ją pierwszy raz

Właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorów.Myślę,że warto było,bo robiłam ją pierwszy raz

Pozdrawiam,Asia
-
goni@k
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2316
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Co roku tak robię tylko, że w mniejszej beczuszce, dodaję liście dębu i ogórki są przepyszne.Graszka pisze:Ja pamiętam z dzieciństwa jak babcia taką ogromną beczkę zakopywała w ogródku okrywali ją na zimę a później jak odkopali to obdzielili ogórkami pół rodzinki czy ktoś chciał czy nie chciał to dostał wiaderko ogórków.

