Moje spełnione marzenie Małgocha 1960

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie Małgocha 1960

Post »

Aniu t ą trawkę mam dopiero rok, zobaczymy jaka będzie wiosna,ale jesienią dzieliłam ją trochę do gazonów.
Gosiu, ja gladiole dostałąm od koleżanki,która ma hektar ogrodu. Ona przechowuje wszystkie swoje cebule w kanale w garażu bezproblemowo.Ten dwubarwny kupiłam w biedronce i jak tylko znowu wiosna się pokażą to na pewno dokupię.
Jest trochę roboty z wykopywaniem, przechowywaniem,ale przez to te same kwiaty co roku możemy miec w innym miejscu,przez co robi się ciekawiej.
Jak nie pójdzie mi ten post to się zastrzelę, bo znowu ginie mi internet.
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Małgosiu,piękną kolekcję traw uzbierałaś ;:224
Na siódmym zdjęciu co to za trawka :?:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Problem w tym,że nie znam żadnej nazwy oprócz ostatniego nabytku na agrze RED BARON.
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Małgosiu - śliczne trawki pokazałaś. Moja Red Baron zginęła śmiercią tragiczną ubiegłej zimy :cry:
Siałam jakieś trawki z nasion, ale niewiele z tego mi wyrosło w zeszłym roku. Zabezpieczyłam na zimę(miały być wieloletnie) i zobaczymy, czy przetrwają. A co do mieczyków, to bardzo je lubię. Tylko zawsze mam problem z przechowywaniem , bo najczęściej dostają jakieś zgnilizny i nie doczekują wiosny. Również chcę je "porzucić" dla bezproblemowych liliowców, podobnie jak Wandzia.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ooo, trawki to też mój mały konik :;230
Tylko ja je zbieram od kilku lat i mam mniej niż Ty się dorobiłaś w czasie jednego sezonu :;230
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

No właśnie w tym tkwi problem jednym udaje się uzbierać sporą kolekcję w jednym sezonie a my się rozglądamy i zanim przemyślimy -sezon mija ,ale niedługo wiosna i nadrobić zaległości będzie można- tylko czy portfel to wytrzyma :;230
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Piękne kępeczki tych twoich trawek, a wśród nich widzę również zawciąg, i to chyba różowy, bo jest tam jeden kwiatuszek. To bardzo fajba roślinka. Ja mam go u siebie jako obwódkę. Miłe gęste poduszeczki i dość długo kwitną.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, widziałam na jednym forum gunnerę,na zdjęciu cudo. Czy ma ktoś z was tą roślinę u siebie, gdzie to można kupić, czy jako cebulkę,czy jakąś rozsadę? Macie może doświadczenia w uprawie tej rośliny?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu! Małgosiu,widziałam gunnerę w ogrodzie przy szkółce p. Szmita w Ciechanowie.Egzemplarz nie powiem spory....Mają też sadzonki w sprzedaży.Jednak nie skusiłam się na nią ,bo to bardzo wymagająca roślina, a najgorsze,że w naszym klimacie przemarza i okrycie jej na zimę jak osiągnie duże rozmiary nie jest proste.Ale jak lubisz takie wyzwania,to kupuj ;:224
Śliczne skalniaczkowe :wit
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MAŁGOSIU
Te begonie, które pokazujesz to cebulowe :?: , Jeżeli tak to z jakim efektem je przechowujesz przez zimę i kiedy zaczynasz wsadzanie cebul :?:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu,kupowałam je wiosną w ubiegłym roku,wiec zimuję je pierwszy raz,ale z tego co wyczytałąm to już zrobiłam błąd, bo po wysuszeniu leżą cebule razem z innymi,które trzeba było wykopać w garażu bez żadnego torfu i trocin. Nie wiem więc co z nich będzie. W ubiegłym roku wsadzałam do doniczek w marcu i trzymałam normalnie na parapecie na oknie, a w maju na taras. Wyczytałąm w internecie,że powinno sadzić się przełom stycznia i lutego wtedy wcześniej kwitną.Jutro wybiorę się do miasta i na wszelki wypadek kupię kilka cebul begonii, bo są naprawdę bezproblemowe,a kwitną do samych przymrozków i bez żadnej przerwy w kwitnieniu, cały czas pięknie zdobią taras.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Małgosiu, przybiegłam oglądać begonki, no i tak, jak mówiłam, białe są cudne.
Ja moje begonie mam od trzech lat i nigdy nie przykrywałam ich żadnym torfem ani niczym innym. Leżą sobie spokojnie w piwnicy i czekają. I nigdy jakoś zimą nie powysychały.
Teraz druga sprawa. W zeszłych latach wysadzałam bulwy w lutym. Teraz zrobię to dopiero w marcu. Wiesz dlaczego? Otóż begonki powschodziły w domu i zaczęły fajnie rosnąć, ale z upływem czasu zaczęły się wyciagać ku światłu i gdy je później wystawiłam do ogrodu miały za długie pędy, skłonne do wyłamywania się. Musiałam je podpierać kijkami, a i tak niektóre wyłamały się u podstawy. Myślę, że w marcu będzie akurat. Zresztą niektóre forumki tak robią. Wtedy roślina jest bardziej przysadzista i trwalsza.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wandziu za cenne informację,dałąś mi nadzieję,że nic im nie będzie. SWoje wsadziłam w obiegłym roku w marcu,a to dlatego,że dopiero tworzyłam ogród i wiele roślin nie znałąm. Zawsze myślałąm,że begonie są jednoroczne na cmentarz. Te które kupiłAm na grób z rodziców z rynku były z siewu,ale jesienią kiedy je wyrzucałam wytworzyły małą cebulkę. Wsadzę je w tym roku i zobaczę czy coś z nich będzie.
Byłąm dzisiaj w ogrodniczym,ale nie mają jeszcze żadnych cebul,dopiero po 15tym będą sprowadzać.
x-d-a

Post »

Małgosiu, masz pięknie ukwiecony taras! A jakie śliczne donice :!:
Pytasz o gunnerę. Otóż ja parę lat temu zamówiłam małą sadzonkę na Allegrooo. Posadziłam na środku trawniczka, na zimę zrobiłam całą konstrukcję, która miała ją chronić przed zimnem i wilgocią. Przeżyła, ale wiosną tak powoli rosła, że zwątpiłam i wyrzuciłam ją :evil: A miała to być wielka, piękna roślina :roll:
Widziałąm taką we wrocławskim Ogrodzie Botanicznym. Cudo! Niektórym forumkom też się udaje...Mnie nie :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”