Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Kurczak wg przepisu Dorotki
Średniej wielkości pierś z kurczaczka naciąć i zrobić kieszonkę. Kieszonkę wysmarować białym serkiem czosnkowym i włożyć 3 odsączone suszone pomidory (słoiczki z suszonymi pomidorkami w oleju można kupić w większości sklepów).
Na blacie ułożyć sobie plasterki szynki parmeńskiej - mają być ułożone na zakładkę ok. 1cm żeby ładnie okleiły pierś (na średniej wielkości pierś wychodzą ok. 2-3 plasterki).
Pierś ustawić na skraju szynki (kieszonka powinna być skierowana do środka żeby po owinięciu zawartość kieszonki była niedostępna). Owinięte piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego uprzednio należy wlać nieco oleju z pomidorków. Zapiekać w piekarniku na ok. 180-190 stopni przez jakieś 30 minut w zależności od wielkości piersi, a następnie odkryć naczynie, żeby szyneczka z wierzchu się nieco podpiekła.
Palce lizać ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ziemniaki z ziołami prowansalskimi
Świetnie smakują do kurczaka w szynce parmeńskiej (przepis powyżej), ale też do innych dań polecam ;:333
Ziemniaki surowe pokroić w 1cm plastry, podgotować.
Następnie wyjąć na brytfannę, mocno obsypać ziołami prowansalskimi, posypać delikatnie solą i pieprzem, skropić oliwą.
Całość zapiekać w piekarniku.
;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Zupa krem z dyni
Dynię (piżmową) obrać ze skóry, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla.
Zalać bulionem i mlekiem (pół na pół) tak, żeby dynia była prawie zakryta, nie za bardzo. Gotować do miękkości.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Po ugotowaniu zmiksować blenderem - krem ma być gęsty.
Podaję z prażonymi nasionami dyni i łyżką śmietany.

Dynia piżmowa jest wg mnie najsmaczniejsza - ma delikatny, lekko orzechowy smak, nie ma włókien.

Robiąc krem ze zwykłej dyni można dodać rozdrobniony czosnek i świeżo startą gałkę muszkatołową, żeby smak nie był mdły :wit .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Kluseczki dyniowe
Gotowaną dynię piżmową (ok.1/3 dyni) przepuszczam przez praskę/ mielę wraz z ziemniakami (ok. 4 ziemniaków).
Do zimnej masy dodaję jajko, mąkę, sól.
Zagniatam ciasto jak na kopytka.
Formuję cienki wałeczek i tnę na paseczki. Wrzucam na gotującą wodę i wyjmuję, gdy wypłyną do góry.
Pysznie smakują i pięknie na żółto wyglądają. Podaję z modrą kapustką i bitkami wołowymi w sosie lub z roladkami wołowymi.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Placki po zbójnicku
Placki ziemniaczane:
8-10 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
2 duże cebule
2 jajka
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać mąkę, jajka, starte cebule, przyprawy. Wymieszać. W razie potrzeby (gdy ziemniaki są dość soczyste i puszczą dużo wody) dodać odrobinę mąki.

Gulasz:
1kg pręgi wołowej
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula
4 średnie ogórki kiszone
2 puszki krojonych pomidorów
1,5łyżeczki słodkiej papryki
1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki (spore) kminku mielonego
1 łyżka smalcu
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku (ze środka pozbyć się rdzenia w postaci zielonego kłącza)


Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4cm) kostkę. Posolić i popieprzyć.
Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i kminek, chwilę przesmażyć.Dodać pokrojone w ś mięso. Przesmażyć (ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso do garna, podlać 1/3 szkl. wody.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w drobne piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki.Całość podsmażyć ok. 5-7min.Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek, ziele ang., liść laurowy i pieprz. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku ponownie kminkiem (sos ma intensywnie pachnieć kminkiem).
Z ciasta na placki usmażyć 6 dużych placków ziemniaczanych.
Usmażone placki położyć na talerzu (1 = 1 porcja), na środku położyć łyżkę śmietany, po drugiej stronie polać gulaszem.
Śmietanę można posypać odrobina zieleniny.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Kruszonka Basi T

5 jajek
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
ponad 1/2 szkl. cukru pudru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 jabłka (najlepiej szare renety)
1 kostka masła
garść orzechów laskowych pokrojonych
garść rodzynek (jak ktoś lubi)
powidło lub konfitura kwaskowa

Mąkę z proszkiem, cukrem pudrem oraz masłem posiekać drobno nożem. Dodać 5 żółtek i szybko zagnieść. W razie gdyby ciasto nie chciało się połączyć dodać 2 łyżki śmietany lub 1 żółtko. Większą częśc połowy masy ułożyć na spód brytfanny, natomiast pozostałą część podzielic na pół. Do jednej części dodać kakao i włożyć ciasta do zamrażalnika. Na wyłożoną część ciasto nakładamy powidło. Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odciskamy sok . 5 białek ubjamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Na powidło ścieramy ciemne ciasto, na to układamy jabłka, potem posypujemy orzechami, następnie pianę z białek i na wierzch ścieramy jasne ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 min.
ursa
200p
200p
Posty: 347
Od: 30 paź 2007, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

:wit Moniko.
Przymierzam się do zrobienia kluseczek dyniowych. . Możesz okeślić wagowo ile ma być dyni. Czy może być porównywalne z ilością ziemiakow.?
Mam jeszcze prośbę o podzielenie się sprawdzonym przepisem na dojrzewający piernik.
Pozdrawiam .Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Niestety na taki piernik nie mam sprawdzonego przepisu - sama chętnie skorzystam ;:204
Piekę szybki piernik bez miodu - pychotka ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sałatka Królewska

Składniki
- szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dag
- duży por (tylko biała część)
- ananas z puszki - 4 plastry
- jajka ugotowane na twardo 2 szt.
- słoiczek selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- ser żółty ok.15 - 20 dag
- majonez kielecki
- sól, pieprz

Wykonanie
Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli, aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę. Przelewam wrzątkiem.
Szynkę, jajka, ser żółty i ananasa kroję w kosteczkę, seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem. Dodaję 4-5 łyżek majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się "przegryzły ".
Smacznego :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Piernik bez miodu

3 jajka
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
1/2 słoika powideł śliwkowych
5-6 łyżek kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu
posiekane orzechy i migdały

Wszystko miksować razem. Po upieczeniu zrobić czekoladową polewę i posypać płatkami migdałów.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Indyk
Dzisiaj podam przepis na indyka, jakiego robię - mam nadzieję, że Wam będzie smakował. Przepis w sam raz na Święta :D
Ja osobiście robię podudzia z indyka, bo ta część moim domownikom najbardziej smakuje. Danie należy przygotować częściowo już dzień wcześniej.


Podudzia z indyka natrzeć dobrze solą, pieprzem i gałką muszkatołową, układać w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, dać do lodówki na noc.
Na drugi dzień wrzucić do naczynia kostkę masła (indyk ma dosłownie pływać w maśle w czasie pieczenia).
Piec w temp. 140-150'C przez ok.3h aż będzie zupełnie miękkie.
Podaję z ziemniakami puree.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7718
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

ALANIA ale te podudzia indyka pieczesz w całości czy porcjujesz przed pieczeniem :?:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

leszczyna pisze:ALANIA ale te podudzia indyka pieczesz w całości czy porcjujesz przed pieczeniem :?:
W całości. Są pyszne!
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Posty: 817
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Właśnie odkryłam, że masz też wątek kuchenny. Przejrzałam go i w środę mam zamiar zrobić rogaliki z piwa z moją córeczką- lubię przepisy z ciasta bez jajek, bo wtedy może do woli kleić ciastka i nie boję się o salmonellę. Jest w wieku w którym trudno wymusić mycie rąk.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Rogaliki Ani P.


5 dag drożdży
1 margaryna
0,5 kg mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki śmietany


Drożdże z cukrem, śmietaną wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 0,5 godz. Pozostałe składniki dodać do zaczynu, wyrobić i odłożyć do lodówki na 2 godz. lub dłużej (wychodzi ok. 40 rogalików).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”