Mój ogród - leda16

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Żeby nie kończyć tematem "budowlanym", parę normalnych zdjęć z obrodu. A jutro nowy wątek: "w ramach niszczenia trawnika"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Bardzo trudno jest stworzyć w ogrodzie właściwe proporcje dla roślin i trawnika. Istnieje tu kilka teorii, m.in. że trawnik powinien zajmować 1/3 ogrodu lub odwrotnie, albo skrajne - ogród bez trawnika, łąka trawiasta, pastwisko. W dużych ogrodach w miarę upływu czasu każdy trawnik zaczyna upodabniać się do terenu odpowiedniego dla kosiarki ekologicznej. Oczywiście abstrahuję od sytuacji, gdy po ogrodzie uwija się codziennie chmara ogrodników, bo są to ogrody publiczne. Mój ogród z zastanego owocowo-warzywnego, w ciągu 4 lat przekształciłam na owocowo-kwiatowy. Co roku łamię sobie głowiznę nad możliwością redukcji ogromnego trawnika z istniejącymi tam drzewami owocowymi. Zostało dosadzonych trochę iglaków, część trawnika pochłonęło oczko wodne, jednak wszystko to jeszcze tonie w cienistej trawie. Wiosną tego roku udało mi się zniszczyć ok 1m2 trawy, planowane są dalsze zniszczenia po Święcie.
Zdjęcie 3 poprzedniego postu przedstawia jak było w tym miejscu w sobotę 17.V.08r. zdjęcie poniżej obrazuje skuteczne zniszczenie kawałka trawnika:

Obrazek

Podobnie było tu:

Obrazek

A teraz jest tak:

Obrazek
Obrazek

I na koniec: było

Obrazek

Jest:

Obrazek
Obrazek

Mała rzecz, a cieszy. Rośliny wyściółkowane przekompostowaną korą.
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Miło mi Karo, że Ci się podoba :lol: .Następnym razem postaram się zrobić bardziej wyraziste zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Katka
200p
200p
Od: 29 cze 2007, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Różaneczniki i azalie piękne. Zresztą Twój ogród cały pięknie wygląda :D .
U mnie też Rh. Simona na początku jest polcelanowo-różowa a potem staje się biała tylko pozostaje oczko kolorowe.
Pozdrawiam
Katka
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Ledo nie mogę wyjść z zachwytu jaki masz piękny ogród, myślę, że jeszcze parę lat i ze świeca będziemy szukać u Ciebie trawy, mam nadzieję, że nie usuniesz nic co było dla mnie przeznaczone :)
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Tkwią dalej w ziemi Moniczko, chociaż chętnie bym się ich jak najszybciej pozbyła. W zasadzie w przyszły czwartek lub ten piątek o 16-tej mogłybyśmy się umówić. Co do irysów bródkowych nie wiem, czy chcesz teraz czy po kwitnieniu. Trudno tak z pamięci wyliczyć co jest do dania. Po prostu musimy się razem przelecieć po ogrodzie.
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Ledo, Twój ogród należy wg mnie do tych najpiękniejszych! Uwielbiam takie nieco dzikie, zarośnięte, cienisto-tajemnicze ogrody!
Hmmm, czy mogę zamieszkać przy Twoim oczku? Proszę!
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ledo pokazałaś więcej zdjęć z perspektywy, piękny ogród taki naturalny, podest rewelacja. Proszę zobacz na pw.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też chciałabym przelecieć się z Wami po tym ogrodzie... :D
Jest piękny ,duży i interesujący.
Ładnie komponujesz te nasadzenia .
Czemu obiecujesz lepsze zdjęcia?
:?
Te które pokazujesz są dobre ,wprowadzają człowieka w cudowny stan
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Serdecznie Karo zapraszam, chociaż wirtualnie i realnie kto może.:lol: Ale jak myślicie, czy te jasno-zielone przyrosty na świerkach oznaczają, że one się przyjęły, czy jeszcze mogą uschnąć?
Rzeczywiście, po czterech latach uprawy większość roślin ładnie się rozsiewa i wystarczy je później wydłubać z trawnika i przenieść w dowolne miejsce. Oczywiście takie, w których roślina będzie się czuła dobrze. Demonstrowana na ostatnich zdjęciach hosta została w ub. roku niemal całkowicie spalona przez słońce i mam nadzieję, że pod tym złamanym konarem orzecha odżyje.
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Ledo, ja myślę że się przyjęły :-) i będą rosnąć, choć specjalistą nie jestem... Ale sama mam takiego małego świerczka, którego dostałam jako pobożonarodzeniową choinkę - w donicy- wsadziłam wczesną wiosną do gruntu i też ma malutkie przyrosty, więc chyba zyje :-) Trzymam kciuki za Twoje drzewka!
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ha, ha, ha!
Trafiłam na piękny, angielski, przydomowy park!
Brawo Ledo :P
Trawnik sam się zmniejsza w miarę starzenia się ogrodu ( albo gospodarzy :lol: .
Największą kurczliwośc obserwuję w miesiącach wiosenno-letnich i chyba tylko śniegi zatrzymują ten dziwny proces.
Podobno ziemia "żyje" ale żeby aż tak?!
Mam nadzieję, że Twobie się nie będzie kurczył tak szybko, bo te nastrojowe zakątki sa grzechu warte.
Powiedz, proszę, jak Ci się udało utrzymać tak zdrową i bez rdzy, mahonię?
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ledo, masz piękny kawełek ziemi, podoba mi się to co tworzysz :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Ledo,
Masz takie możliwości pod tymi drzewami, że mmmmmmmmmmmmm.. można zazdrościć takiej pięknej parkowej przestrzeni,
A po co reklamować jak coś jest piękne, trzeba podziwiać i się cieszyć,
Super
PS.
U mnie też usechł migdałek ale dziwnie bo teraz po kwitnieniu,
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ledo piękny ogród taki inny niż wszystkie. Te leżące konary wszystko wygląda tak naturalnie wspaniały klimat na pewno można tu odpocząć.Bardzo mi się tu podoba ;:63 ;:63 ;:63 ;:100 ;:100 ;:100.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”