Oczarowała mnie ilość rozkwitniętych falaenopsisów w Twojej kolekcji . Niesamowita różnorodność barw.
Wielkie brawa dla Ciebie i podopiecznych

Podlewam przez namaczanie, kiedy korzenie są srebrne, storczyki o drobniejszych korzonkach, jak półminiaturki podlewam częściej, staram się aby miały więcej wilgoci. Prawie wszystkie storczyki trzymam w osłonkach, które mają na dnie keramzyt zalany prawie cały wodą, ale pod doniczką mam jeszcze mały kawałek styropianu, który chroni przed nadmierną wilgocią. Z racji tego, że jest sporo wilgoci i żeby korzenie oddychały doniczki mają wszędzie dziurki dookoła. Dzięki temu szybciej przesychają i nie gniją, co zdarzało się przy braku otworów. Stosuję naprzemiennie 3 nawozy w minimalnej ilości, a czwarte podlewanie bez nawozu. Zimą stosuję rzadziej. Staram się tego trzymać, choć są drobne odstępstwa, kiedy mi się coś zapomniStorczykowa pisze:Zazdroszczę tak obfitych kwitnień, u mnie nigdy nie ma tyle kwiatów, jak ty to robisz? Moje zazwyczaj mają góra 5 naraz, bardzo rzadko zdarza się, żeby było więcej.