Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Yucca Karolińska

Post »

Jak ma oczko to wypuści młode liście , bo jak swoje przekopuję na inne miejsce to zdarzyło się, że kawałek kłącza musiał pozostać, bo po roku była znów roślinka. Ale czy są tak tanie, że warto je kupić?
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Yucca Karolińska

Post »

Nie są specjalnie drogie (5zł) więc w razie czego mała strata ;-) Wyglądały całkiem ładne, nie wysuszone itd... Problem nie tkwi w cenie, ale w tym że ciężko mi znaleźć sadzonki w mojej okolicy.
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Re: Co dalej z juką?

Post »

I ti chyba najlepszy sposób bo wtedy całość wygląda atrakcyjnie przez długi czas
Paulina
aniaandrzej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Juka ogrodowa

Post »

Witam

1. Przeczytałam wszystkie dyskusje na tym forum i nie znalazłam pełnej wypowiedzi jak rozsadzać jukę gloriosa? Bardzo proszę o pomoc :) Mam jedna i powypuszczała bardzo dużo pędów.

2.A dziś kupiłam druga jukę gloriosa. Była przeceniona i najprawdopodobniej w końcu by ja wyrzucili wiec jakkolwiek na razie nie mam jeszcze możliwości wkopania jej do gruntu wiec będę musiała trzymać ja na tarasie w donicy ale chciałabym żeby żyła :D. Problem polega na tym ze rośnie w jednej doniczce a ma dwa dość duże pnie z pięknymi rozetami wychodzące równolegle ze środka pomiędzy nimi jest jeszcze jeden młody pęd( ale o niego się aż tak nie martwię bo widać ze wychodzi bardziej z boku).Te dwa duże pędy(pnie) kładą się na boki. Chciałbym ja rozsadzić(rozdzielić) i "doprowadzić" trochę do pionu. Zastanawiam się czy jak ja rozdzielę na pól to czy przeżyje( bo wygląda na to ze będzie trzeba rozciąć cały korzeń na pól )? Poradźcie co robić. Czy plan ma szanse powodzenie. Jeśli nie, to proszę o porady.
Ania
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Mam pytanie, czy jukę trzeba rozsadzać?W moim odczuciu nie, moja więc rośnie w sporej kępie i nawet bardziej mi się taka podoba niż pojedyncza.Ale może tak jest źle :?: , choć nie zauważyłam by w jakiś sposób jej to szkodziło.
aniaandrzej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

ona rośnie poziomo - a nawet bym powiedziała że jej czubki skierowane są już do ziemi. Nawet nie będzie mogla zakwitnąć bo łodyga kwiatostanu będzie wbijać się w ziemie. Została zaniedbana. Wiec chyba jednak dobrze by było ja rozsadzić tym bardziej ze na razie mieszka w doniczce. Wiec ciągle proszę o rade
Ania
_fox_

Post »

Podwiąż do czegoś :) pędy kwiatowe dochodzą do 2 metrów. Rozsadzenie wiąże się automatycznie z zahamowaniem wzrostu, a pęd kwiatowy po kwitnieniu na ogół się usuwa, nie zakwitnie już ponownie :( Po przesadzeniu do gruntu na pewno odżyje.
nadija28
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 15:05

Post »

Lepiej ją Aniu wsadzić do gruntu ale można również uprawiać jukki w doniczce tylko trzeba większą i na zimę zabezpieczyć.Ja też lubię kupować roślinki na promocjach bo trochę mi ich szkoda ale i cieszę się gdy powracają do formy.
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Re: Juka Torreyi ??Yucca torreyi"

Post »

Właśnie szukam coś na temat tego kwiatka , widziałam nie raz w ogródkach czy ten kwiat też się wykopuje na zimę ?
Obrazek
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Czubki kwiatostanu skierowane do ziemi?
Nie są to przypadkiem odrosty rozrastającego się kłącza?
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Juki się nie wykopuje.
U mnie rośnie bez problemów,nawożenia i kwitnie co roku.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

Co zrobić żeby zaczął kwitnąć ,mam go pięć lat i nie kwitnie.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Ja nic nie robie i kwitnie,może ją przesadź w inne miejsce albo czymś dokarm,ja mam korą posypane.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

W takim razie przesadzę,a jak nie zakwitnie to ;:134 oczywiście jukę :D
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
aniaandrzej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Przeprowadziłam operacje na "bliźniakach syjamskich" Na razie się trzymają, codziennie ich doglądam i z nimi rozmawiam. Stoją w towarzystwie naszej pierwszej juki wiec może ona doda im sil. Mam nadzieje ze się przyjmą , wyglądają jakby liście im się podnosiły. Jedyne co mnie martwi to ze maja brązowe plamki na liściach- boje się czy to nie jest jakiś grzyb- nie pamietam czy miały to wcześniej czy pojawiło się to po przesadzeniu.

Jeśli to grzyb to są jakieś środki żeby temu zapobiec.

Niestety mus na razie żyć w doniczce jest duża wiec mam nadzieje ze im wystarczy - nie mamy ogrodu a szkoda mi ja bylo tam zostawić bo by ja wyrzucili- jak to w sklepach - to tylko produkt. :(
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”