Ogród w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

No właśnie, z przypalaniem od spodu u mnie też był problem, trzeba było kombinować z liśćmi, obniżaniem temperatury i wyborem grzałki w trakcie pieczenia. Dasz radę ;:196
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1272
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Ogród w kuchni

Post »

Hej, hej :lol: Podaję obiecany przepis na młode pędy paproci.

2 szklanki młodych pędów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz

Dokładnie oczyścić pędy, płucząc kilka razy w zimnej wodzie, żeby usunąć brązową powłokę, jaką mają niektóre.
Gotować na parze 6 minut.
Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek, pędy paproci i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając przez 5-10 minut, aż pędy wchłoną smak czosnku i cytryny. Trzeba uważać, aby nie przypalić.

Jeśli doda się parmezan i makaron, mamy danie niemal włoskie :;230 spaghetti z pędami paproci.
Czytam, że pędy to przysmak Nowej Anglii, od czasów prekolonialnych podstawowe pożywienie rdzennych Amerykanów.
Jadane są też tradycyjnie w Azji, Australii i Nowej Zelandii.

Jak Ci się podoba?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Bardzo smakowity ten przepis :D
Tylko trzeba uważać jaką paproć się używa, bo np. orlica ma właściwości rakotwórcze. Za to inne paprocie klimatu umiarkowanego można spróbować (uwaga- nie zbierać gatunków chronionych ze stanowisk naturalnych). Jeszcze jedna uwaga, żeby nie jeść paproci surowej w dużych ilościach i często, bo mają one enzym rozkładający witaminę B1. Po ugotowaniu, smażeniu ten enzym się rozkłada na szczęście.
Sama pędów paproci nie próbowałam, ale w smaku opisywane są jako podobne do szparaga, karczochów czy brokuła. Z ogrodu można spróbować z młodymi pędami pióropusznika strusiego, narecznicy samczej.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1272
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Ogród w kuchni

Post »

Bardzo cenne uwagi. Od epoki prekolonialnej minęło wszak trochę czasu :;230
Ten przepis to taka ciekawostka, dla amatorów nowych smaków :lol: Ja wypróbuję, jak tylko ruszą moje paprocie.
I tak mam zamiar je eksmitować, więc będzie z pożytkiem :;230
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Ponieważ ja mam bardzo skąpe paprocie ogrodowe, szkoda mi będzie zrywać młode pędy. Liczę Vito na relację fotograficzną z Twojej próby kulinarnej.
Awatar użytkownika
agnkel
50p
50p
Posty: 96
Od: 21 lut 2011, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Ogród w kuchni

Post »

jestem pod wielkim ogromnym wrażeniem ogrodu w kuchni . czy w swojej kuchni uzywasz miety pieprzowej czy jakiejś innej?
POZDRAWIAM AGNIESZKA
moje poczatki
Awatar użytkownika
asia-6003
200p
200p
Posty: 259
Od: 10 maja 2009, o 10:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Białystok i gm. Sidra

Re: Ogród w kuchni

Post »

Ja mam pióropusznika. Bardzosię rozrósł, więc go pożrę! :;230
Czy ja dobrze zrozumiałam? Chodzi o takie młode liście jak są jeszcze na szczycie zawinięte jak ślimaczki?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Witam Agnieszko :wit Używam mięty pieprzowej, która łaskawie znosi moją piaszczystą ziemię. Sadziłam w zeszłym roku jeszcze inne mięty, zobaczymy jak przezimowały, np. Mentha suaveolens 'Variegata' .

Asiu, tak, chodzi o takie młode pędy, tzw pastorały, które się jeszcze nie wyprostowały, mają wręcz kształt płaskiego ślimaka. Takie są podobno najlepsze :) . Pewnie najwięcej czasu zajmuje czyszczenie pędów, bo te brązowe łuseczki jakie nieraz widać to raczej nie dodają smaku. A zobacz jak to ładnie wygląda na talerzu, np. tutaj :
http://www.butteredbreadblog.com/2010_0 ... chive.html
Awatar użytkownika
asia-6003
200p
200p
Posty: 259
Od: 10 maja 2009, o 10:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Białystok i gm. Sidra

Re: Ogród w kuchni

Post »

Jeżeli będą smaczne to biada im!!!
JolantaMa
100p
100p
Posty: 156
Od: 9 maja 2009, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj.mazowieckie

Re: Ogród w kuchni

Post »

Od ponad roku nie kupuję chleba . Piekę na zakwasie. Może pokażę :) dodaję zawsze: siemię lniane, dynię i słonecznik. Mąki mieszam dowolnie - pszenno, żytnie, orkiszowe. Sie panie częstują:
Obrazek
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Posty: 1653
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Siedlce

Re: Ogród w kuchni

Post »

Aniu..
Zakwas tyle czasu i sie trzyma!!
Nie chowałam do lodówki stoi na lodówce..
Woda odparowała i zrobił sie taki jak miękkie masło :)

Czy taki właśnie miał być wcześniej?
jak wyrośnięte drożdże?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

Asiu, oby były smaczne! Będzie przyjemne z pożytecznym, pozbędziesz się nadwyżek i coś na ząb będzie :D

Jolu, piękny chlebek! Podziwiam Cię że nie kupujesz, u mnie wciąż jeszcze korzystamy z kupnego, ale coraz rzadziej. Muszę spróbować z siemieniem, bo słonecznik i dynia już były :D

Rusałko
, a karmisz go? Mój też jest dość gęsty, ale ja mu zawsze dolewam troszkę wody jak dodaję mąki, więc dalej ma konsystencję śmietany, nie drożdży. Zakwas jest bardzo trwały, można go np cienką warstwą wysuszyć i potem używać takiego suchego do zaczynu, drożdże się uaktywnią na nowo.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Posty: 1653
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Siedlce

Re: Ogród w kuchni

Post »

Anus..
nie karmiłam go już kawał czasu..
Raz zapomniałam o nim :D
Ale twarda sztuka z niego ;)
Teraz właśnie zrobił się taki jak gęsta śmietana.. FAJNY!!
Wybieram się po tą mąkę chlebową i mi ciągle nie po drodze -bo tylko na targu babeczka ma a ja na targ nie chodzę :/
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Ogród w kuchni

Post »

To najwyższa pora dać mu świeżej mąki i wody. Musi dostać nowej energii.
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3865
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie Tarnowskie Góry

Re: Ogród w kuchni

Post »

same pyszności u Ciebie ;:138
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”