Magnolia - choroby
Re: Magnolia Rustica rubra choroby
Według mnie, to jest magnolia.
Młode pędy jeszcze nie muszą być zdrewniałe. W tym roku magnolie późno ruszyły.
Ciekawa jestem jak wygląda w całości, tak od góry do dołu. Jakiej jest wysokości?
Idę oglądać moją, jak te pędy wyglądają teraz z bliska.
Młode pędy jeszcze nie muszą być zdrewniałe. W tym roku magnolie późno ruszyły.
Ciekawa jestem jak wygląda w całości, tak od góry do dołu. Jakiej jest wysokości?
Idę oglądać moją, jak te pędy wyglądają teraz z bliska.
- czar_na
- 1000p
- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę bardzo , zakupiona miała nie licząc bryły korzeniowej ok 80 cm.
19 maj

początek czerwca

19 maj
początek czerwca
Marniutka jest, fakt. Wiele wyjaśnia to, gdzie była kupiona. Daj jej szanse. Musi się zadomowić. Do zimy daleko.
Co do małych i niezdrewniałych przyrostów, to się nie martw. Moja też ma zielone i nie za długie, bo zaczęła puszczać dopiero po kwitnieniu, które było wyjątkowo obfite. A ta twoja była dodatkowo męczona w Leroyu. Nie wiadomo co z nią robili. Zobacz pędy u mnie:

Co do małych i niezdrewniałych przyrostów, to się nie martw. Moja też ma zielone i nie za długie, bo zaczęła puszczać dopiero po kwitnieniu, które było wyjątkowo obfite. A ta twoja była dodatkowo męczona w Leroyu. Nie wiadomo co z nią robili. Zobacz pędy u mnie:

- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problem z magnolią
Nie przesadzaj... Zaopatrz się w Magus i coś totalnego(Bi58, Karate) i do boju!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Magnolia choruje- pomóżcie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20c ... 3c804.html
Re: Moja magnolia choruje- pomóżcie
Daj szerszy opis i zdjęcie całego pokroju rośliny. Zapewne grzyb.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1cb ... 20937.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/101 ... b0a07.html
liście dostają brązowych plam, które z czasem zajmują powierzchnię całego liścia, liść żółknie, usycha i odpada, pasożytów nie widzę, czym to spryskać?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=1775764
przyjrzałaś się dokładnie lisciom ?
przyjrzałaś się dokładnie lisciom ?
sugeruje Pan jednak pasożyta?
Weź pod lupę liść, często jest tak iż gołym okiem nic nie widać.Jeżeli naprawdę będzie czysty wtedy istnieje tylko możliwość choroby grzybowej i na to Topsin
ps. mówimy sobie tutaj na ty
aha jeszcze jedna rzecz.Troche marne ma tam warunki.Proponuję delikatnie to opleć, bo magnolie mają bardzo płytko system korzeniowy.Nasypać kwaśnego torfu , podlać i obsypać korą sosnową jak najdrobniejsza.A i jeszcze jedno jak rośnie na przewiewie to często podlewać oczywiście nie bez przesady / słońce / i na zimę okrycie /nie znosi zimnych wiatrów /
ps. mówimy sobie tutaj na ty

aha jeszcze jedna rzecz.Troche marne ma tam warunki.Proponuję delikatnie to opleć, bo magnolie mają bardzo płytko system korzeniowy.Nasypać kwaśnego torfu , podlać i obsypać korą sosnową jak najdrobniejsza.A i jeszcze jedno jak rośnie na przewiewie to często podlewać oczywiście nie bez przesady / słońce / i na zimę okrycie /nie znosi zimnych wiatrów /
Nie piszesz nic o glebie.Jak masz glinę to nic nie zrobisz, magnolie takich gleb nie znoszą i po laicku mówiąc plamistość liści spowodowana jest złym ich odżywianiem.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magnolia Susan - choroba
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Nie przypuszczałem, że będę fanem ogrodu, ale cóż widocznie przychodzi z wiekiem 
Proszę o pomoc przy zdiagnozowaniu dolegliwości magnolii susan (podobna przypadłość spotkała magnolię powder puff). Magnolie posadzone w tym roku w maju z donicy. Na początku było super, kwitły, puszczały zielone listki. Niedawno pojawiło się to:

Z trzecią magnolią posadzoną w tym roku (m. pośrednia) wszystko jest ok.
Proszę o rady. Czy da się uratować to drzewko?

Proszę o pomoc przy zdiagnozowaniu dolegliwości magnolii susan (podobna przypadłość spotkała magnolię powder puff). Magnolie posadzone w tym roku w maju z donicy. Na początku było super, kwitły, puszczały zielone listki. Niedawno pojawiło się to:

Z trzecią magnolią posadzoną w tym roku (m. pośrednia) wszystko jest ok.
Proszę o rady. Czy da się uratować to drzewko?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: Magnolia Susan - choroba
Wygląda na bakteryjną plamistość liści.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki. Spróbuję zatem z miedzianem. Dodatkowo trochę zakwaszę glebę, bo coś podejrzewam, że namierne podlewanie twardą wodą mogło wypłukać glebę. Mam tylko jeszcze pytanie. Czy usuwać wszystkie liście dotknięte choćby śladem choroby czy te gdzie choroba zaatakowała pewien % liścia?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Ja bym wstrzymał się z usuwaniem... Zrobił bym dokładny oprysk i obserwował dalszy rozwój sytuacji.