...tu będzie moje niebo...cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: ...tu będzie moje niebo...cz.5

Post »

Basiu, brzoza to piękne drzewo, sama mam dwie wielkie u siebie i je jednocześnie uwielbiam i nie lubię. Za co kocham, to wiesz, a denerwuje mnie, że cały sezon śmieci, co zwłaszcza w przedogróku stanowi pewien problem. Ale na pewno jest ozdobna, bezpretensjonalna i mało wymagająca. Czy jednak w eksponowanym miejscu w ogródku nie warto by posadzić jakiegoś drzewka, które ma i piękny pokrój, i jest bezproblemowe, no ale przede wszystkim -kwitnie! Nie wiem , jak dla Ciebie, ale dla mnie kwiaty są ważne, nawet u drzew i krzwów, stąd moja miłość do wszelkich krzewów liścistych, typu bzy, krzewuszki i inne.
Pozdrawiam cieplutko i życzę owocnych przemyśleń :P
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu ---Brzoza brodawkowata Laciniata 6-10m u mnie zatrzymała się na 6ciu m odcięty czubek (bystrooka :shock: ) to odcięta jedna gałąź z widełek, chciałem podciągnąć ją jeszcze w górę na jednym pniu
teraz szykuję się na czarną sosnę można je kształtować w dowolny sposób -będą eksperymenta
a w tym co pisała Dala ;:7 jest też dużo racji więc- Houston mamy problem :;230
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Melduję , że "dopalacz" w mej skromnej osobie pozostał pozostawiony i puszczony wolno , tzn , brygada mnie nie dopadła , więc i z hodowli więzienno-parapetowej nici ! :lol:
A już plany i rozpiskę robiłam , co gdzie i kiedy wysiewać będę , by nie marnować czasu za murami! :;230 :;230 :;230
Witaj w Nowym Roczku ! ;:7
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Basiu :wit

Widzę że ciężkie wybory przed Tobą :) A że jest z czego wybierać, to i potem głowa boli ;:224
Fajnie że możesz u siebie drzewko posadzić - u mnie to odpada..... a szkoda....
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Dalu, Zbyszku...narawdę mam problem z tą brzozą...
Jest przepiękna...takie połączenie wierzby z brzozą...i w tym miejscu gdzie bym ją posadziła wyglądała by cudnie....
Zresztą zobaczcie tutaj, mała zwiewna i delikatna 8-)
Tylko poczytałam o niej trochę (nawet u nas na Forum jest wątek o tej brzozie) i teraz już trochę ostygłam.
Muszę sobie na spokojnie wszystko przemyśleć.
Podobno(pomimo przycinania ) i tak potrafi się nieźle rozejść na boki, bardzo wysusza glebę wokół siebie
a niedaleko miejsca gdzie byłaby posadzona rośnie już magnolia i borówki...taka konkurencja nie byłaby dla nich wskazana :roll: . No i to koszmarne śmiecenie....brrrrr....
Niestety nie mam innego miejsca dla niej....
Do wiosny mam jeszcze jeszcze czas....może coś jeszcze przyjdzie mi do głowy....
W każdym razie dziękuję za wszystkie sugestie :D ....mam nad czym podumać...hihihi...

Dorota, a kiedy zaczynasz pierwsze wysiewy???

Agnieszko, ten pomysł z drzewkiem jest całkiem świeży. Wcześniej nie planowałam sadzenia żadnego drzewka ale stwierdziałam, że jednak troszkę cienia z tamtej strony działki się przyda. No i mam wrażenie ,że wtedy zrobi się jakoś przytulniej :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już ostatnia propozycja
klon jesionolistny z perukowcem albo solo

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny jest ten klon ;:108 ;:108 ;:108 ale i czereśnie bym rozważała ;:108 ;:108
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Skoro jeszcze nam trochę zimy zostało :roll: , to podrzucę jeszcze jabłoń ozdobną,
są różne odmiany, o liściach zielonych lub bordo, kwitnie, owoce symboliczne,
albo śliwa Pisardi, jest tu (Dala ma, więc może coś o nich powiedzieć, mnie się podobają liście).
Musisz wiedzieć, czy pod tym drzewem ma być trawka i bujak lub kocyk, czy też zechcesz tam założyć rabatę,
od tego trochę zależy wybór drzewa, na cień lepsza jest korona jak parasol (raczej jabłoń niż śliwka). :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit śliwa - to jest też słuszna koncepcja :wink: śliwa, katalpa i dwa klony(czerwony i żółty) to moje jesienne zakupy poluję jeszcze na klon jesionolistny Aureomarginata ;:7
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku,Twój klon jesionolistny jest przepiękny ;:138
Jednak mi cały czas o głowie chodzi ta brzoza...jakoś nie mogę się od niej opędzić....
Rany...czemu nie mam ciut większej działki?????....buuuuuuu.....

Aga, z czereśni jeszcze nie zrezygnowałam :wink: ....na razie mam burzę myśli w głowie :roll:
Sama nie wiem co wymyślę i co tam wreszcie posadzę...hihihih...

Ela, śliwy nie znam ale o jabłoni ozdobnej myślałam już kiedyś :)
U mnie jest kilka takich pięknych na osiedlu, jak kwitną to jest na co popatrzeć....dziękuję ,że mi o nich przypomniałaś :wink:
Sporo też myślałam o głogu dwuszyjkowym....te kwitnące różyczki na drzewie są niesamowite...
Właściwie to nie wiem dlaczego nie wzięłam go pod uwagę na swojej liście....chyba o nim też zapomniałam :lol:
Jak Zbyszek napisał o klonie jesionolistnym ,to zaczęłam się też jeszcze raz zastanawiać nad swoimi dwoma klonami palmowymi...może by spróbawać z jednym? Jakbym go zabezpieczyła na zimę , to może dały radę na tym wygwizdówku?
Nic już nie wiem....aż mnie glowa boli od myślenia :roll:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, wybór bardzo ciężki !
Nie zazdraszczam rozterek .... ale te ogrodnicze rozważania i wątpliwości to część ogrodniczego życia :uszy
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Basiu,
wpadam z życzeniami noworocznymi ;:196
Niech będzie kwitnąco i w życiu i w ogrodzie!!! ;:136

Czytam o twoich zmaganiach w wyborze drzewa ... i cóż powiedzieć..
oczywiście polecę ci głóg Paul's Scarlet! Wyjątkowo dobrze radzi sobie na suchym terenie (ma korzeń palowy)
u mnie rośnie przed domem na tzw. patelni, w słońcu cały dzień na najgorszej ziemi. Po zakorzenieniu nie wymaga podlewania.
Wiatry też mu nie straszne, gałęzie są giętkie, nie łamią się. Inne rośliny pod nim dobrze rosną.
Dorasta max. do 8m . Rośnie dośc szybko, tworzy kulistą koronę, którą można przycinać wg potrzeb.
Kwitnie długo przez cały maj. Taka wielka amarantowa kula drzewa robi wrażenie. Jest długowieczny.
Przy okazji daje sporo cienia. (jego zdjęcie mam w wizytówce)

Brzozy są piękne, ale osobiście nie polecam, bo osuszają cały teren wokół wypijając całą wodę, pod nimi nic już nie rośnie.
Dodatkowo mają bardzo silny alergen (pyłki), dla osób wrażliwych to duży problem.
A klony palmowe będą raczej niskie w twoich rejonach, bardziej krzewy niż drzewa- potrzebują niestety osłonietego stanowiska.
Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że trochę namieszałam ;:196
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, dziękuję za życzenia ;:196
Przeczytałam kilka dni temu Twojego posta ale nie odpisywałam od razu bo musiałam wszystko przetrawić :lol:
Nie namieszałaś, wręcz przeciwnie...trochę mi się wyklarowało....
W ogóle nie brałam pod uwagę ( to odnośnie brzozy), takiej sprawy jak pyłek...
A w naszym przypadku to ważne bo młody jest alergikiem, ja zresztą też , chociaż trochę mniejszym...
Klony palmowe, faktycznie to delikatna materia...znajdę im miejsce bardziej osłonięte i tam będą czarowały swoim wdziękiem...mam nadzieję ,że wtedy większe zimowe mrozy nie dadzą im się tak we znaki jak na tym wygwizdówku, gdzie chciałam je posadzić.
Ewuniu, mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie....
Czy ten Twój głóg jest szczepiony? Czy w każdej formie, nawet nie szczepionej on wyrasta na drzewko?
Chodzi mi konkretnie o odmianę Paul's Scarlet.
Dziękuję Ci za wszystkie podpowiedzi ;:167
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Tak Barbaro teraz jest czas na rozwazania jak "doposazyc" ogrod
Dobre porady sa bardzo przydatne w planowaniu nowych nasadzen
sam korzystam z ogromnej wiedzy forumowiczow
do wiosny jest jeszcze troche czasu aby pozytywnie zamknac liste chciejstw
chociaz sadze ze zawsze pozostaje niedomknieta :D
i tak popelniamy bledy w planowaniu,chocby z uwagi na nieodparta chec posiadania danej rosliny
czasami efektem tego dzialania sa mile niespodzanki
jednak czasami musimy zrezygnowac z roznych wzgledow z upatrzonego okazu
swiat roslin jest tak bogaty ze jest w czym wybierac

Pozdrawiam Markus
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Basiu,
głóg Pauls Scarlet rozmnażają tylko przez szcepienie (nad ziemią lub na wysokości podstawy korony).
Widzę, że mój jrest zaszczepiony nisko (bo z pnia wyrastają szlachetne gałązki) ale potem pień wyprowadzony prosto w górę
i korona zaczyna sie na wysokości 1,5m.
Można kupić formę krzewiastą (tą zaszczepioną nisko) i samemu wyprowadzić jeden pień na drzewko, ale potrwa to dłużej niz kupienie już wyrośnietego okazu. Za to taniej, coś za coś ;)
Te głogi ogólnie nie są drogie, więc chyba warto poszukać od razu wysokiego drzewka! Na drugi rok już da sporo cienia :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”