Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Witam christinkrysia wpadłem do Twojego ogródka i jestem pod wrażeniem, wszystko wypielęgnowane i piękne rośliny. Jeszcze tu pobędę bo muszę pozwiedzać resztę. :D
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu witaj usmiałam sie widząc Twoje canny,ale ogromne ...przecież one porosły jak drzewa ;:63
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tu.ja Izuniu słowa pochwały mile sie czyta ale przemyślane nasadzenia ... bo tak dokładnie to nie jest. Ciągle coś sie przesadza to za niskie lub za wysokie itd.

sparks25 miło mi gościć Cie u siebie. Zapraszam do zwiedzania ale jest mokro po ostatnich deszczach więc radzę kaloszki założyć.

marzena06 kobieto ... Ty się śmiejesz a ja mało sie nie wywróciłam jak chciałam zrobić zdjęcie cannie "'Woming"
To jedna z tych najwyższych odmian ale czy ja w tym wieku muszę na drabinę wchodzić aby popatrzeć na kwiaty ???
Drabina sie obsunęła i zdjęcia kwiatka nie ma ;:161

Dziś wpadliśmy na chwilę po ogórki a i tak deszcz nas zatrzymał.
Zdążyłam pościnać mieczyki bo szkoda je zostawić na taka pogodę i kilka innych pstryknęłam.
Okazało się, że mam za małe wazony i mus dokupić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A po burzy ... zawsze świeci słońce ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

piękne dalie i mieczyki , część dali u mnie wygniła i to najładniejsze kolory zostały tylko stare odmiany ,nawet nowo zakupiona okazała się taka sama jakie mam a ni e taką jaka była na zdjęciu .. mieczyki u mnie prędko przekwitają przy takich upałach tylko cyniom i aksamitkom nic nie przeszkadza ładnie kwitną i nic nie robią sobie z suszy ,, również dziwaczki i portulaki ładnie kwitną i mocno się rozrastają..
u mnie nadal sucho , kilka burz z ulewami nie nawodniło ogrodu ,tylko spłynęło do rowów , dopiero ostatnie nocne opady trochę dało wilgoci i przemiękła ziemia ale słońce znowu wszystko wysusza ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witaj Christinkrysiu piękne mieczyki do wyboru i koloru tunbergie też mam na balkonie co za wdzięczny kwiat prawda :?: tak moje floksy były dzielone i przesadzane to troszkę za niskie podług zeszłego roku pachną jeszcze mi brakuje czerwonego ale już będę miała pozdrawiam :D :D :D
pa ;:3 ;:3 ;:3 daje
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maniusika z kwiatami tak bywa, gniją, zasychają i rożne choroby mają. Do tego oszukane zakupy ale ... nie ma co narzekać bo inne cieszą oczy i rekompensują przykre chwile.
Korzystaj z nich bo sezon krótki i nim się obejrzysz będzie jesień.
U Ciebie nadal na grządkach sucho a u nas nie ma dnia bez deszczu - dziś po południu też porządnie zlało.

pestka z floksami u mnie to samo - przesadzane jesienią i dość niskie a do tego dopiero zaczynają kwitnienie.
Tunbergia tez mi się podoba bo ma bardzo wyraźne kwiaty. U mnie w tym roku wyjątkowo wysoko rośnie i bardzo sie rozkrzewiła ale za to mniej ma kwiatów niż w ub roku - ciekawe co za przyczyna?
Chociaż o ile dobrze pamiętam ubiegły sezon to wielki wysyp kwiatów miała dopiero od połowy lata i kwitła tak do mrozów.
W tym roku chce przechować w chłodnym miejscu jak pelargonie ale rośnie w gruncie i boję sie uszkodzenia przy wykopywaniu.Mam kilka więc będę próbować.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ja też przesadzałam floksy. Co prawda kwitną, ale krzaki mają brzydki pokrój, a łodygi są podsuszone od dołu. Znów będą przesadzone. Może to kwestia nietypowej pogody?
Ciekawa jestem Twojego eksperymentu z tunbergią :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barbaro tunbergię mam od kilku lat więc są swoje nasionka i jest na czym eksperymentować.
Przechowanie jej przez zimę nie jest kłopotliwe - podobnie jak pelargonie czy fuksje.
Jedyna różnica to to aby zbyt mocno nie przycinać. W tym roku kłopot bo zawsze przynajmniej jeden egzemplarz rósł w doniczce a tym razem wszystkie w ziemi.
Te na pergoli dochodzą do 3 metrów mimo,że część pędów owijam poziomo.
Jedną mniejsza tunbergię wysadziłam do ziemi z minimalną podporą wysokości bo chcę zobaczyć jak się sprawdzi w roli rośliny zadarniającej ?
Może ktoś próbował ale nie znalazłam na Forum ...
Próbowałam w ub roku wykorzystać klematis bylinowy AROMATICA ale ma zbyt kruche pędy i zbyt małe kwiaty za to ładne i silnie pachnące.
Część roślin po przekwitnieniu zamiera i zostają puste miejsca wtedy właśnie mogą je zajmować takie pnąco/płożące i być może tunbergia sprawdzi się. Już widzę zielony dywan z rozsypanymi pomarańczowymi czy tez żółtymi kwiatuszkami mrugającymi czarnym oczkiem ;:77
Nie na darmo we Francji nazywana jest Czarnooką Zuzanną.
Co do Floksów wiechowatych to tez mam problemy - dziwna sprawa,ze u mnie sa tak podatne na choroby. Chyba zbyt mokro bo na działkach wyżej położonych duże i zdrowe kępy i liście od dołu zdrowe.
Ja nawet opryskuje od chorób grzybowych a i tak nie jest dobrze.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na mojej działce rośnie sporo kwiatów w ciepłych kolorach.
Postanowiłam zrobić rabatę w takiej kolorystyce i część z nich znalazła sie na niej.
Ma trójkątny kształt.

Obrazek

Wczesniej kwitły tam liliowce w takich kolorach - zajmują środek rabaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tej chwili liliowce skończyły kwitnienie - kwitną jeszcze ale na rabacie cienistej.
Teraz na niej króluje krokosmia cynobrowa a jej kwiaty układają się w takim kształcie jak płomienie w ognisku.
Szczególnie o zmierzchu przy ostatnich promieniach zachodzącego słońca pojawia się taki widok.

Obrazek
W rzędach zewnętrznych krokosmii tak w srodku posadziłam nagietki pełne i półpełne - zbieram płatki i suszę na zimę.

Obrazek
Znalazła tam miejsce także iksja chińska ale te kilka sadzonek ginie w intensywnym kolorze krokosmi i muszę dla niej znaleźć inne miejsce.
W rogach miedzy krokosmią posadziłam po kilka mieczyków i tu kolor przypadkowy ale sporo ścinam do wazonu więc nie łamią ciepłych kolorów.
Rabatka jest nieco podwyższona, dlatego tez obłożyłam ja kamieniami a dla zabezpieczenia obsuwania sie ziemi przy opadach i pieleniu nasadziłam dąbrówki rozłogowej. Kolorystyka liści pasuje ale kolor kwiatów juz nie, dlatego jak pokazały sie kwiatostany poszły w ruch nożyce i ... po problemie.

Obrazek
Jedyna wpadka kolorystyczna to białe osteospermum ale żal mi go wykopywać więc kwitnie w tym buszu aż musiałam odsunąć inne aby go widać bo to ładny kwiat. Zbieram nasiona bo przyda sie w następnym sezonie do białej rabaty.

Obrazek
To tyle o mojej słonecznej rabacie.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do zwiedzania.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Krysiu...powiem Ci że po tym Twoim widoczku zaczęła podobć mi się krokosmia.....muszę nabyć aby coś podobnego stworzyć....piękny widok ;:170
czy to cebulki czy "cóś" innego ta krokosmia?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko krokosmia ?Emily McKenzie? ma małe cebulki, wykopujemy je na zimę.
W regionach cieplejszych zimuje w gruncie i moze rosnąć w tyma samym miejscu do 3 lat.
Ja jednak nie ryzykuję, w naszych stronach bardzo dobrze zimuje Krokosmia Lucifer - ma czerwone ciut większe kwiaty. Kwiaty dość długo kwitną, nadają się też do wazonu i wykwitają sie do ostatniego kwiatuszka..
Grażynko skoro cebulki małe wiec mało miejsca zajmuję , nie potrzeba ich pędzić tylko wprost do gruntu. Czasami sadzę w 2 terminach aby przedłużyć do samych mrozów kwitnienie tyle,ze one po przekwitnieniu maja owocostany w postaci czerwonych kuleczek i tez pięknie się prezentują szczególnie gdy jest ich więcej.
Świetnie sie nadają na suche kompozycje więc ścinam w takiej postaci kilkanaście sztuk.
Nie zauważyłam u nich żadnych chorób i nawet ślimaki ich nie lubią, zieleń liści nieskazitelna do samego końca i niezawodne obfite kwitnienie - czego trzeba więcej ?
Cebulek będzie sporo i przeznaczę je na wymianę moich chciejstw ( liliowce i lilie).
Twój ogród to mały raj więc jesienią pogadamy :wit
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Krysiu-no to same zalety ;:138 to u mnie na rzecz innych będzie w przyszłym roku krokosmia :uszy
ale ja liliowców mam mało-chyba że ten rdzawy....ale jego to chyna każdy ma :?
teraz dostałam nowe....malizny na razie....a lilie....hehehhe....miałam chyba 5 szt ;:224
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Piękna ta rabatka Krysiu! Taka energetyczna! Bardzo lubię krokosmię, ale w tym roku niestety nie ma jej u mnie. Te cebulki co były w gruncie nie przeżyły zimy, a wiosną nie posadziłam nowych :( Żałuję bardzo.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

christinkrysia pisze:
Obrazek
Krysiu co to jest? Czy to iksja chińska? Bardzo Cię proszę napisz!
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysieńko rabata jest prześłiczna aż miło popatrzeć na te śliczności. A co do rozpoznawania mieczyków to jesteśmy umówione na jesienne i zimowe wieczory ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”