Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

Tak naprawdę pomysł z grzałką jest stary jak świat :wink: Największy problem sprawił mi "środek" - czyli jak umieścić sztobry, żeby korzystały z temperatury, ale żeby ich woda nie zalewała, a nadmiar żeby spływał.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dominiko
super ukorzeniarka! ;:138
Gdzie się kupuje takie grzałki? Wybaczcie laikowi :oops: , to taka do akwarium?

Jeszcze pytanie: tą sadzonkę posadziłaś w misie? tzn, wystające czubki pędów są poniżej poziomu gruntu? :?:
Dajesz obornik pod korzenie?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzałka jest akwariowa, z termostatem. Ja kupiłam na all (chyba używaną), ale można też w zoologicznym.

Pod korzenie dałam trochę obornika (z łopatę, bo nie mam dużo), choć on taki może już zwietrzały (zeszłoroczny). Sadzonka nie jest w misie, tzn. na razie jest, bo ziemia z kopczyków nierozgarnięta. Długich sadzonek nie trzeba sadzić w misie (może w jakieść małej, do podlewania w pierwszym roku - ale winorośl nie lubi nadmiaru wody, a przy długich sadzonkach korzenie są dość głęboko. Ja podlewałam w czasie suszy co jakieś 2 tygodnie (w pierwszym roku - naprawdę mało padało). Raz, a dobrze (woda naprawdę powinna głęboko przeniknąć).
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

OK. dzięki za rozjaśnienie! :D
Dzis zabieram się do dalszego sadzenia.
Areecki
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 maja 2009, o 13:47

Post »

suzana pisze:Toż to prawdziwy busz. :lol:
Ponieważ tutaj winorośl rosła jak chciała a chcesz trochę opanować ten krzew to radzę:
mówię tu tylko o łozach z oczkami-pączkami
-cienkie łozy skrócić na 2 oczka-to z nich będą rosły latorośle tego lata na owoce w przyszłym roku
-grubsze, dłuższe łozy z oczkami skrócić do 5 oczek- to z nich będzie duże owocowanie.Można i na 3,4 oczka ale tak w rezerwie bo nie wiadomo czy każde oczko wyda płodną latorośl.
Nie piszesz co to za odmiana.
Poczytaj o pasierbach co to jest, bo od czerwca trzeba ich uszczykiwać żeby nie zagęszczały krzewu, na razie ich nie ma,będą wyrastać w kącikach gdzie wyrośnie liść.

Ale wiesz ,że o tej porze cięte krzewy będą lały sok jak ruszy wegetacja, z każdego cięcia.
Ten sok mniej się leje jak już rosną zielone latorośle albo na przyszłość ciąć w jesieni albo w styczniu,lutym( zależnie od łagodności zimy)-żeby rany trochę zaschły.Musisz sam decydować.
Jeżeli zdecydujesz się teraz ciąć to może w połowie kwietnia bo i tak to nic nie zmienia czy dzisiaj czy w połowie kwietnia.

Piszesz że owoców coś nie dużo było.Krzew jest duży ,ma spore zapasy składników, owoców powinno było być dużo w ubiegłym roku.Może masz jakąś lepszą odmianę i w zimie przemarzły pąki kwiatowe a zielone rosło.Dobrze jest wiedzieć jaką ma się odmianę bo wtedy wiemy ile wytrzyma w zimie a wtedy można zwalić łozy na ziemię i okryć.Pomyśl ile mrozu było u Ciebie tej zimy.
Teraz naglę zrobiło się bardzo ciepło. Zima u mnie była mocna tego roku.
To może jednak poczekam, bo jak porobię cięcia to sok będzie się lał.
Owoców było nawet nawet ale powinno być więcej.
Co do odmiany no to dowiem się. Mogę tylko powiedzieć, że kiście są duże zielone, dojrzewają na fioletowo,
dość długo dojrzewają, potem robią się bardzo słodkie i owoce się trzymają nawet do pierwszych przymrozków.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Podaję przykładowe cięcia,
kolorem czerwonym zaznaczono cięcie teraz na wiosnę ,kolorem zielonym cięcie w jesieni przed zimą-odetniesz to co owocowało.
1. ciecie łozy na 5 oczek -to na owocowanie i cięcie na 2 oczka-to na czopek zastępczy na odnowienie i owocowanie w przyszłym roku.
2.ciecie na 5 oczek i na 2 oczka -to na czopek zastępczy
3.tutaj podobnie jak wyżej
Podałam tylko na wybranych bo tego jest dużo i trzeba by być na miejscu żeby to przeciąć.

Tak sobie mniej więcej przytnij krzew,to podstawowe cięcie na łozę owocującą i czopek zastępczy.Jest podstawą w prawie wszystkich formach.
Łozy długie na ponad 14 oczek mają pączki ale nie ma w nich pąków kwiatowych lub mało płodne więc mija się z celem hodowanie tak długich łóz,one są tylko konsumentami składników.
Latorośle powinno się latem skracać za 8-10 oczkiem a niektórzy zostawiają tylko 1 m latorośli licząc od nasady latorośli.Do tego uszczykiwanie pasierbów i nie będzie zagęszczać się krzew.

Spróbuję potem wyrysować formę pergoli Tendome to zobaczysz jak to powinno wyglądać u Ciebie.
Oczywiście dominikams miała rację,że tego na rusztowaniu masz dużo, z czasem sam wszystko uregulujesz.

Warto mieć ksiązkę o formach cięcia,tam krok po kroku opisują cięcie od pierwszego roku do czwartego,formowanie krzewu.Ja korzystałam m.in. z ,,Amatorska uprawa winorośli Jerzy Lisek.Ta była w księgarnii internetowej, czasopismo ,,Działkowiec miało ją w swojej ofercie.
Wydawał również Roman Myśliwiec swoje książki-można zajrzeć na stronę jego winnicy.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Obrazek

Tak mniej więcej wygląda pergola Tendone.Widok z góry na altanę, jeden pień, jak altanę mamy dużą to może być kilka pni tak prowadzonych.Na długich łozach zostawia się 10-12 pąków.Te krótkie wypustki to czopy zastępcze na 2 pąki.Po owocowaniu długie łozy są całkowicie wycinane a owocowanie będzie z tego co urosło na czopach zastępczych. :wit
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Dominiko, zdjęcia zrobione. Winorośl rośnie metr od zachodniej ściany. Prowizoryczna kratka ma zniknąć i chciałabym wbić dwa 2 ?metrowe kołki w odległości dwóch metrów i rozciągnąć dwa lub trzy druty. Ale chętnie przeczytam co ty byś mi doradziła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję, że na tym przykładzie coś pojmę. Poprzednie zdjęcie mnie przerosło :wink: Suzana ;:196 - teraz to widzię :!: Nie muszę czytać 3 razy :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - świetne fotki :)

No więc tak - ramiona mają iść w przeciwne strony, dlatego wszystko co idzie do środka (po prawej stronie jest taka zjeżdżająca na lewo łoza) trzeba wyciąć. Najpierw jednak zdecyduj co zostaje - z pnia wyrastają trzy 2 letnie kikuciki, tak? To trzeba zostawić tylko 2, czyli 1 (po prawej stronie wyciąć. Spróbuj wygiąć łozy (może te co idą ukośnie) w przeciwne strony i podwiązać je - powinno się udać - jeśli jednak czujesz, że stawia zdecydowany opór i boisz się zaryzykować :wink: , to możesz przyciąć łozy ponad wybijającą nową latoroślą - tak na obu, trzeci kikucik do wycięcia - i w tym roku wyprowadzić te ramiona. One będą wtedy trochę wyższe (ramiona).

Popróbuj i daj znać - mam nadzieję, że w ogóle cokolwiek z tego zrozumiałaś ;:24

Aha - obejrzyj jeszcze filmik mojego kolegi - drugi od dołu:

http://sulimierz.pl.tl/Filmiki.htm
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p

Post »

dzięki Dominiko ;:196
Bardzo jasno to wytłumaczyłaś. Po cięciu pokażę rezultaty :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz również zostawić dodatkową (do wycięcia na jesieni) łozę zeszłoroczną na owocowanie w tym roku - jeśli będzie za dużo kwiatostanów to zawsze możesz ją wyciąć.

Aha - ramiona możesz mieć za krótkie w tym roku - jeśli tak, to przedłużysz je w kolejnym, z ostatnich pąków.
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p

Post »

Obejrzałam film instruktażowy - REWELACJA. Mam dużo miejsca i tak się zastanawiam nad zrobieniem całego szpalera winogron. Obawiam się tylko mrozów. Zobaczymy jeszcze w tym roku jak mi pójdzie z tym jednym.
dobrej nocy Dominiko
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesz Domiś pokaze Ci jutro mojego Einseta jak go opitoliłam na jesien i tego przy pergoli . na razie go zostawię jak podrosna Twoje to wtedy pójdzie w odstawke ,albo już go wyrzucic ,żeby ziemia trochę się zregenerowała . Wiesz czytam i myślę ,myślę i czytam od nowa . Chyba jestem noga stołowa ;:223
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, jaka noga, to po prostu jest trudno wytłumaczyć - ja w ogóle to tylko dobrze się czuję w cięciu "na miejscu", czyli jak mogę obejrzeć dokładnie z każdej strony, pomacać itd :wink:

Agnieszko
- u ciebie wrażliwe odmiany będą do przysypywania ziemią na zimę. Jakieś bardzo upierdliwe to nie jest - ja mam kilkadziesiąt krzewów i wszystkie okrywam, część pewnie na wyrost :wink: Na jesieni zajęło mi to dwa dni (oczywiście po kilka godzin dziennie, nie cały dzień).
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”