Zresztą z zapachem też się nie zgadza (czego oczywiście na zdjęciu nie widać
Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
Re: prośba o identyfikacje
Hmm,mogłoby być gdyby nie jeden drobny szczegół: piszą,że kwitnie od sierpnia do października,a mamy dopiero pierwszą połowę czerwca.Czy to nie za wcześnie ? 
).Nie wyczułam "silnego słodkiego zapachu".Chyba,że to jakiś mutant bez zapachu
.
Martika
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: prośba o identyfikacje
To może clematis vitalba jeśli nie pachnie?
Czasami powojniki zakwitają inaczej niż jest napisane w publikacjach, zresztą na stronie opisującej powojniki (http://www.clematis.com.pl ) podają, że c. flamula kwitnie od lipca. Ja sama mam Summer Snow z gr. vitalba i niby też powinien kwitnąć od lipca a dziś zobaczyłam pierwsze kwiaty. A Rubromarginata z gr. flammula zakwitnie za dzień-dwa. Na zachodzie Polski to może być jeszcze 10-14 dni wcześniej.
Czasami powojniki zakwitają inaczej niż jest napisane w publikacjach, zresztą na stronie opisującej powojniki (http://www.clematis.com.pl ) podają, że c. flamula kwitnie od lipca. Ja sama mam Summer Snow z gr. vitalba i niby też powinien kwitnąć od lipca a dziś zobaczyłam pierwsze kwiaty. A Rubromarginata z gr. flammula zakwitnie za dzień-dwa. Na zachodzie Polski to może być jeszcze 10-14 dni wcześniej.
Re: Identyfikacja powojnika..
Czy może mi ktoś powiedzieć co to za odmiana? Na etykietce był mrs thompson ale to na pewno nie on...
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 0527r.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 0527r.jpg/
dla mnie wygląda jak jakiś z grupy atragene, ale gdyby to był atragene to powinien był już kwitnąć wczesną wiosną.magdalen pisze: http://img7.imageshack.us/img7/9831/img8657d.jpg
Atragene czasem powtarza w sierpniu. Faktycznie...najlepiej czekać na kwiaty .Wówczas się okaże.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja bym obstawiał "Etoile Violette"
-
Beata1971
- 50p

- Od: 6 cze 2011, o 14:54
Będąc w OBI parę tygodni temu kupiłam 3 wymęczone maleńkie clematisy (mam nadzieję, że wszystkie 3 się nimi okażą) cena 4 zł za szt, więc uznałam, że warto zaryzykować.
Posadziłam i nawet ładnie zaczęły rosnąć
Jeden z nich postanowił zakwitnąć, więc proszę o identyfikację jeśli jest możliwa
Oto on

Dobrze, że robiłam fotki , bo bym nie zauważyła, że coś mi go zaatakowało (przeędziorek?) i ,,Lecha Wałęsę i Utopię również
Już opryskane, mam nadzieję, że z dobrym skutkiem
Posadziłam i nawet ładnie zaczęły rosnąć
Jeden z nich postanowił zakwitnąć, więc proszę o identyfikację jeśli jest możliwa
Oto on

Dobrze, że robiłam fotki , bo bym nie zauważyła, że coś mi go zaatakowało (przeędziorek?) i ,,Lecha Wałęsę i Utopię również
Już opryskane, mam nadzieję, że z dobrym skutkiem
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Magda, mój biedronkowy, kupiony jakoś w maju, bez żadnej nazwy, też już zakwitł i chyba to to samo. Nie wydaje mi się, że to E. Violette, bo jest bardziej różowo-bordowy, niż fioletowy (ciężko uchwycić ten kolor, aparat sobie nie radzi). E.V. na żywo nie widziałam, ale na fotkach wydaje się jednak fioletowyMig131 pisze:witam,może ktoś rozpozna mojego clemka?nie potrafię go przypisać do żadnego przeglądanego(ze względu na małe kwiaty).Kwitnie od wczoraj
![]()
Niestety mam tylko takie słabe fotki:

-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Witaj, Dominiko ;)
Mnie również się wydaje, że to raczej nie E.V. Już raczej M-me Julia Correvon?
Mnie również się wydaje, że to raczej nie E.V. Już raczej M-me Julia Correvon?
Etoile Violette to na pewno nie jest. Mam E.V. i wygląda inaczej całkiem - tak oto:

Jest ciemno fioletowy.
To moze być rzeczywiście MJC. Bardzo bym chciała, żeby moja Biedrona też się okazała być tą odmianą. Ciągle jeszcze czekam na pierwszy kwiat
Beata1971, mnie się Twój powojnik kojarzy z Justą, o której marzę, ale nie mogę spotkać

Jest ciemno fioletowy.
To moze być rzeczywiście MJC. Bardzo bym chciała, żeby moja Biedrona też się okazała być tą odmianą. Ciągle jeszcze czekam na pierwszy kwiat
Beata1971, mnie się Twój powojnik kojarzy z Justą, o której marzę, ale nie mogę spotkać
aha i mój ma płatki wywinięte tak pod spód jak na 2 zdj. dominikams,przez co wydaje się że te kwiatuszki jeszcze mniejsze
-
Jurek

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Moja jedyna biedrona (prezent) własnie zakwitła. To będzie jakiś włoski, kolor zbliżony do Polish Spirit, ale pręciki żółte, więc to jakaś inna odmiana. Muszę nad nią pomyśleć.
Na fotce odmiana Mikelite.

Na fotce odmiana Mikelite.

- Ayesha

- Od: 24 sie 2010, o 14:50
Beatko Twój powojnik wg mnie to bylinowy Arabella.
-
Beata1971
- 50p

- Od: 6 cze 2011, o 14:54
Niestety to nie to... ale Ayesha na 99% ma racjęBeata1971, mnie się Twój powojnik kojarzy z Justą, o której marzę, ale nie mogę spotkać
Serdeczne dzięki za identyfikację
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór