Ogródek Raczka cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Raczka cz.5

Post »

Witaj Aniu! Ismena cudowna i rekordowo szybko zakwitła :shock: Ja bym nie wsadzał już do gruntu, bo wkrótce i tak przekwitnie a cebulka ma dosyć miejsca.
Bodziszek, który pokazałaś, to bodziszek czerwony ale w ładnej odmianie, bo kwiaty ma chyba większe niż normalny.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Dziś wrzucę tylko trochę zaległych zdjęć:

Obrazek
pełnik ogrodowy

Obrazek
bordowa ostróżka

Obrazek
zawilec wielkokwiatowy

Obrazek

Moja roślinka NN okazała się być ciemiernikiem korsykańskim helleborus corsicus: :heja
Obrazek

tamaryszek:
Obrazek

Obrazek
żurawka od Eli Ti.ja,niestety nadal NN

Obrazek
żurawka od Joli z Brodnicy,też NN
Musiałam ją reanimować,ponieważ ktoś stanął na nią. :twisted:
Rozdzieliłam ją na dwie i posadziłam w innym miejscu,widzę,że sobie radzi
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu Twój skalniak wygląda zachwycająco, roślinki pięknie się porozrastały i całkowicie wypełniają przestrzenie pomiędzy kamieniami, cudowny efekt. Masz przepiękne iryski, cudowny kolorek i tak obficie kwitną, a ismena cudo :D
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O niespodzianka ! Nie zauważyłam wcześniej, że rośnie u ciebie tamaryszek :shock:
Ostatnio przyglądam się mu z ogromną pożądliwością ;:183 gdy przechodzę koło
pewnego ogrodu. Tylko nie wiem czy można go rozmnożyć przez sadzonki zdrewniałe ?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aniu duży jest Twój tamaryszek, mój już drugi rok przez zimę obmarzł, odbija od korzenia, ale jego kwitnienia nie zobaczę. Jestem ciekawa kwiatów tego korsykańskiego ciemiernika. Widzę ,że już zdążyłaś wyplewić rabatki :lol: wokół roślinek nie widać żadnego chwastu. Ja nie mogę się odplewić jak zrobię z jednej strony to druga musi już iść do poprawki, niedługo zabraknie miejsca na kompostowniku :;230
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

ElzbietaaG pisze:O niespodzianka ! Nie zauważyłam wcześniej, że rośnie u ciebie tamaryszek :shock:
Ostatnio przyglądam się mu z ogromną pożądliwością ;:183 gdy przechodzę koło
pewnego ogrodu. Tylko nie wiem czy można go rozmnożyć przez sadzonki zdrewniałe ?
Elu tamaryszek można rozmnożyc z sadzonek bardzo wczesną wiosną . Moja mama urwała kilka gałązek i wsadziła do wody , po kilku tygodniach gałązki wypuściły korzonki .Oto zdjęcia tamaryszka ukorzenionego w ten sposób kilka lat temu .

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Aniu kwiaty masz śliczne ;:138 . Moje Ismeny jeszcze nie kwitną , ja dopiero do gruntu wsadziłam po 15 maja .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko tamaryszka wyprowadzam na drzewko,zaplątłam gałęzie latem zeszłego roku.
Nie zdążyłam go podciąć i dlatego wygląda na wysoki.
Pęcherznica Diablo od ciebie też u mnie ruszyła do góry,zrobię jej dziś zdjęcie.
Rabatki niestety w wielu miejscach mocno zarośnięte, :oops:nie daje rady z chwastami.
Rabatka hostowo-żurawkowa już opielona i podsypana przekompostowanymi liściami. :heja
Od jutra zaczynam plewić moją kwaśną rabatę.
Ja nie wiedziałam,że mam ciemiernika korsyykańskiego,dostałam go razem z innymi siewkami od izabela1004.
Ja najpierw myślałam,że to chwast,potem,że to języczka.Dopiero jak zorientowałam się,że rośnie wśród siewek ciemierników od Izy wpadłam na trop,że to może być roślina od niej. :D

Ela tamaryszka można rozmnożyć z gałązek i już nawet podjęłam taką próbę w zeszłym roku. :D
Trzy badylki siedzą w ziemi,jak dobrze pójdzie to dostaniesz ukorzenionego badylka.
Tereska też zawsze z wielkim pożądaniem spogląda na niego,szczególnie jak kwitnie. :;230

Agness
skalniak niestety na razie nie wygląda ładnie,no może ładniej niż wiosną,kępy faktycznie bardzo porozrastały.Nadal króluje na skalniaku śniedek,tym razem kwitnący.Muszę chyba dziś pozbyć się go ze skalniaka.
Iryski mam trzeci rok,ładnie u mnie rosną,tylko co roku rozdaje część kępy i chyba nie doczekam się większej.

Zdjęcie moich daturek z nasion:

Obrazek

a mają być takie:

Obrazek

Pochwale się jeszcze jednym sukcesem,na razie mam pierwsze wschody,ale może się uda.
Siewki złotokapa: :heja :heja

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę i ja zaglądnąć do worków z liśćmi, pokaż u siebie kiedy w jakim stanie można wyłożyć tymi zgniłkami to i ja może w tym tygodniu znajdę czas. Daturka od Ciebie ciągnie w górę, już stoi na polu, ale chyba tego roku ją jeszcze zostawię w donicy, jak myślisz dobrze zrobię :lol:
Cieszę się, że pęcherznia przeżyła zimę , ja moje trzymam w doniczce, fajnie rosną, za rok będziemy mały już ładne krzaczki.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aniu, żurawka od Joli z Brodnicy wygląda na 'Palace Purple'.
Też podziwiam Wasze tamaryszki, bo mój młody niestety padł. Będę więc próbował z badylków, może tym razem się uda :)
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko śmiało możesz już wykładać liście z worków. :D
Ja mam już wyłożone na rabatkę hostowo-żurawkową,najpierw były mokrawe,
potem ładnie przeschły na słońcu.
Małe daturki mam też na razie w donicach,ale planuje je wysadzić do gruntu.
W gruncie lepiej rosną i trochę mniej trzeba się nimi zajmować jak tymi w donicach.
Pęcherznicę przesadzać do gruntu,u mnie świetnie sobie radzi.

Jacku masz racje z nazwą żurawki,już mi ją rozpoznano w dziale identyfikacji.
Mam natomiast problem z nazwaniem pierwszej.
Przykro mi z powodu twojego,małego tamaryszka.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

:wit Raczuku :)
Pięknie i kolorowo u Ciebie.
Zakupy super. Spodobało mi się poidełko, myślę o czyms takim ale nie wiem czy zda egzamin bo mój kot urządzał by sobie tam polowania :?
Piękna ta kamasja prawda, ja nie wiem nawet skąd ją mam 8-) rosną u mnie 2 kolory biało-limetkowy i blady niebieski. Liście ciąć jak zżółkną ?
Te derenie radzę mocno przyciąc po posadzeniu, ja tego nie zrobiłam i liście wyszły tylko na górnych częściach pędów. Poradzono na forum żeby ciąć.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu to muszę powykładać liście na rabatki, tylko czekam na lepszą pogodę, bo dzisiaj znowu ulewy i tak zapowadają do końca tygodnia :twisted: A czy póżniej liście przyspujesz korą.
Daturkę również posadzę do gruntu, ona dostaje dużo bocznych przyrostów :tan na razie schowałam ją pod ławkę, zawsze to jakoś uchroni ją przed nadmiarem deszczu.
Moja pęcherznica pięknie rośnie w donicy, ale chciałabym ją posadzić już na miejscu docelowym, a nad tym się jeszcze zastanawiam. Muszę to dobrze obmyślić, aby póżniej nie przesadzać. Coraz bardziej brakuje mi miejsca :;230
Pozdrawiam Dorota
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Pysznogłówki od Ciebie pięknie rosną :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Raczku-aż mi dech zaparło gdy wyczytałam o rzekomym pocisku, całe szczęście,że kanalizacyjnym!Przepiękne masz kamasje.
Przesyłka niestety jeszcze nie nadeszła i mam nadzieję,że w piątek dotrze,bo zapowiadają ciepły weekend,a skoro prognozy na deszcz się sprawdziły, to może i ta będzie trafna?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”