Miskanty
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miskanty
Malepartus nie jest taki średni. Dawid też jest wysoki i bardzo szybko u mnie rośnie.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seli złotlin rusza we wszystkie strony, nie tylko do góry na wiosnę. Mam takiego jednego 'gada' i rozlazł mi się już w promieniu dobrych kilka metrów. Nie mam ochoty wykopywać z kompostownika jego wszędobylskich rozłogów.
Walentyna właśnie Ty masz kilka miskantów i mówisz że David wcześnie rusza, nad nim się zastanawiałam.
Te mistanty chcę posadzić przed samym kompostownikiem a ze dwa - trzy metry przed tymi miskantami będzie rosła róża i może jeszcze coś obok niej i te mistanty będą stanowiły tło dla tej róży.
Walentyna właśnie Ty masz kilka miskantów i mówisz że David wcześnie rusza, nad nim się zastanawiałam.
Te mistanty chcę posadzić przed samym kompostownikiem a ze dwa - trzy metry przed tymi miskantami będzie rosła róża i może jeszcze coś obok niej i te mistanty będą stanowiły tło dla tej róży.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
'Malepartus' proponowany przez Martę to duża odmiana.edulkot pisze:Marto i Mariuszu dziękuję za propozycje.
Przyglądałam się tym co wymieniliście, one są raczej z tych średnich a ja wolałabym coś wyższego żeby też i od słońca trochę zasłoniły ten kompostownik.
Pomysł na przekładkę mi się podoba i wymyśliłam coś takiego żeby w tylnym rzędzie posadzić wyższe a w przednim niższe odmiany.
Jak chcesz coś bardzo wysokiego to masz Miscanthus giganteus - 4m lub jego nizą o około 1m kolorową odmiane 'Jubilaris'.
'David' jest niższy od 'Malepartus'
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Mariuszu a czy gigantus nie rozłazi się rozłogami, żeby mi nie wlazł do kompostu? Bo że chiński się nie rozłazi to wiem.
Ten Jubilaris podoba mi się. A jaki on szeroki rośnie i czy też trzeba go tak gęsto sadzić?
Ten Jubilaris podoba mi się. A jaki on szeroki rośnie i czy też trzeba go tak gęsto sadzić?
- Mariusz_S
- Kontakt:
Kępowy. Szeroki ale duże rośliny wolniej się rozkrzewiają bo i wydatek energetyczny na wydanie takiej łodygi jest duży. Posadź tak jak proponowałem przy Gracillimusie. Oczywiście jak posadzisz co 1,5 m to też się zewrze ale za 4-5 lat.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Jak często nawozić miskanty ? Czy azofoska będzie dla nich odpowiednia?. Są to młode sadzonki 

Pozdrawiam. Ewa
- Mariusz_S
- Kontakt:
Tak jak inne byliny. Każdy nawóz bedzie dobry choć naturalne będą działały dłużej.mewa pisze:Jak często nawozić miskanty ? Czy azofoska będzie dla nich odpowiednia?. Są to młode sadzonki
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
To tylko zabieg estetyczny, tniesz tak aby starych łodyg nie było później widać. Może być i 5 cm i 50 cm.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Ja zewnętrzne bardziej żywotne pędy gdzie widać z reguły nieco zieleni tnę wyżej ok.20cm, w środku kępy wycinam niżej, gdyż i tak z czasem słabnie.Gdy widzę, że środek już nie odbija( albo b. słabo), to wykopuję, dzielę kępę, wyrzucam środek i resztę z obrzeży sadzę ponownie.
Przycinam w połowie marca, ale prawdę mówiąc bardzo niechętnie
Tak pusto się robi, a długo trzeba czekać aż się zazielenią.

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje miskanty już przycięte.
Powiedzcie mi, kiedy mogę je przesadzić? Rosną w złym miejscu..
Powiedzcie mi, kiedy mogę je przesadzić? Rosną w złym miejscu..
Najlepiej robić to pod koniec marca lub na początku kwietnia .