Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

LiliRose po wielkiej debacie przy salacie, dowiedziałam się ze...

Musze zacząć od historii, kiedyś dawno temu kiedy jadło się sztućcami ze srebra sałatę się "rozdzierało" gdyż kontakt "vinaigrette" (sosu na bazie octu oliwy i i można dodać estragon) ze srebrem dawał kwasowość.

I jak zauważył jeden ze znajomych "dziękujemy za maj 1968, gdyż kultura francuska się trochę rozluźniła. :wink:

Tak wiec w naszych czasach to jest bardziej "savoir vivre" sałatę się rozdziera na kawałki przed podaniem w salaterce z gotowym już sosem. Jeśli kawałki są za duże po prostu się je składa czy zagina lub popycha chlebem.
Przy dzisiejszym stole nikt nie przeciął salaty, składali liście jak origami. ;:137 ;:137 ;:137 ;:137 ;:94

A co bazylii, ja ją szatkuje i posypuje pomidory, makaron (doskonały przepis z tuńczykiem), białe mięso ;:137. Doskonale się zamraża.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Jak długo wschodzą nasionka lebiodki? Posiałam jakiś czas temu do gruntu i nic na razie nie wzeszło. :( Macie może zdjęcie siewek lebiodki?
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, dziękuję ;:196 , cieszę się, że duch w narodzie nie upada i liście sałaty się rwie(Anglicy ponoć kroją).
Anno29- co prawda nie wiem po jakim czasie wschodzą nasiona lebiodki, ale na pewno robią to gdy ziemia jest już dostatecznie wygrzana promieniami słonecznymi- a wiosna w tym roku nie rozpieszcza nas jakoś szczególnie. Może pewniej byłoby posiać nasionka jeszcze raz, ale do doniczki, na parapecie okiennym w domu? Miałoby się je wówczas na oku. Potem pikowanie, dalsze wychuchanie i na jesieni- podrośnięte już sadzonki- do gruntu?
Pozdrawiam- Liliana
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55

Post »

Jeżeli mówimy o Oregano to wschodzi bardzo szybko. U mnie wysiane na parapecie okiennym bardzo szybko zaczęło kiełkować, pierwsze zaczęły budzić się do życia już po około dobie. Rośnie bardzo dobrze, pikowanie przeżyło 95% siewek. Większość była już uszczykiwana dla lepszego krzewienia i dziś z jednego nasionka mam około 4-8 pędów.

Pozdrawiam, Rafał
kaasiad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2010, o 09:03

Post »

Wita kolejny nowicjusz :D .W tym roku rozpoczynam przygodę z ziołami.10 kwietnia wysiałam w domku do doniczek bazylię,tymianek,oregano,cząbermajeranek.Siewki wzeszły bardzo szybko,roslinki są popikowane i stoją na zachodnim parapecie.Problem jest w tym,że są one takie cieniutkie,a długie.Jak je wzmocnić.Może wynieść doniczki do ogrodu?Proszę pomóżcie mi ,póki mam jeszcze w sobie moc zapału.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich fanów ziół. :wit Co słychać w ogrodzie, wszystko rośnie jak chcecie?

Ja dokupiłam jeszcze kilka ziółek, mięte ananas i pomarańczową, lippie trójlistną (cytrynowa werbena (Aloysia triphylla)), "herbe ? curry" nie znalazłam polskiej nazwy po łacinie chyba nazywa się "Helichrysum angustifolium", ma zapach curry i doskonale nadaje się do kuchni , no i skusiłam się na estragon...
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Gosiu widzę że ziółeczka się rozrastają sztukowo .Moja mięta już pozwoliła mi na niewielkie ale zawsze zbiory .Herbatka znakomita i okazało się że jeden pęd z ubiegłego roku przezimował a już ziemie ze skrzynki miałam wyrzucić a tu niespodzianka w ostatniej chwili pokazał mi się :D .Bazylia już kiełkuję ale jakaś taka niechętna do rośnięcia, może słonka za mało
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Gosiu Helichrysum angustifolium kupiłem w zeszłym roku na wystawie kwiatów pod nazwą "magi włoskie" bardzo intensywnie pachnie i ładnie rośnie, w internecie znalazłem polską nazwę- kocanka włoska. Niestety nie przetrwało zimy, albo przetrwało a za szybko wyrzuciłem :wink: Ja estragon oregano i bazylię wysadziłem już do gruntu, w środek grządki wkopałem doniczkę z laurem szlachetnym, pozostał mi do wysadzenia cząber, majeranek i jeszcze jedna bazylia niestety choroba mnie dopadła ;:223
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55

Post »

kaasiad siewki często wyrastają na długość jeżeli brak im światła lub są zbyt gęsto posiane. Jeżeli je po pikowałaś i nadal są rachityczne to myślę, że dobrze zrobi im świeżę powietrze. Jeżeli nie ma u Ciebie niesprzyjającej pogody to spokojnie możesz je wynieść na dwór, a tam na pewno rozwiną się w silne rośliny :D

Moje ziółka mają się dobrze, aczkolwiek nadal na parapecie - brak czasu żeby je wysadzić do ogrodu :D

Pozdrawiam, Rafał
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Re:

Post »

SATI pisze:Na mojej działce rośnie tymianek który sobie suszę i używam do zup ,sosów .Mam też rozmaryn a posadziłam dlatego że jest ładną krzewinką a używam go mało tylko do marynowania czosnku :D
Coś mi nie chce się wierzyć że rozmaryn u nas nie wymarza- tak samo jak ktoś radził sadzić liście laurowe początkującemu- takie rady to chyba trzeba sobie darować- a SATI to ma chyba lawende a nie rozmaryn :;230
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Bazylia- w ubiegłym roku wysiałam bazylię i wyrosło mi coś strasznego o smaku anyżowym- jakie odmiany polecacie- tylko nie anyżowe a takie do pomidorów :wink:
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witam u mnie w ogródku ziołowym rośnie tymianek,melisa ,3 rodzaje mięty,lubczyk ,szczypiorek ,koperek,oregano i bazylia wszystkie rosną super też używam ich w kuchni pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato, może kup bazylie pospolita(Ocimum basilicum L.) Jeśli się nie mylę ta która ma duże liście ma smak "zwykłej" bazylii.
Tak wygląda moja bazylia

U mnie wszystko pięknie rośnie, do roślinek dołączył: Bylica piołun (Artemisia absinthium L.), i 2 rumianki, a koperek jest coraz większy.

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
x-d-a

Post »

Ja mam w ogródku spory zielnik, a w nim lubczyk, oregano, szałwię, estragon, melisę, lawendę, majeranek, bazylię zieloną i bordową, kilka odmian mięty, pysznogłówkę i...nie pamiętam, ale coś tam na pewno jeszcze rośnie. Aha, na pewno dymka, bo rano pędzę po szczypiorek do kanapek z pomidorkiem. A wieczorem parzę sobie herbatkę z mięty i melisy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

A moja rabatka z ziołami znajduje się zaraz przy tarasie, graniczy z krzewami ozdobnymi. Nie mogłam sobie odżałować tych zapachów które wydzielają ziółka ... Brakuje mi dymki. Moąna ją jeszcze posadzić na szczypiorek..?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”