Madzik - moje storczyki cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Madzik - moje storczyki cz. 2
Ale oryginalna kolekcja
. A equestris jest cudny. Moje są w pędzikach (zwykły i ilocos alba), więc może też zobaczę kwiatuszki. No i zdjęcia jak zwykle bardzo dobre. Też bym chciała tak umieć.

- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Przemku - moje rośliny z Ecuagenery bardzo ładne, rozrośnięte, tylko nieco sposób pakowania im zaszkodził
Masdevallie mają piękne korzonki, ale na liściach wylazły plamy, a niektóre wręcz same zaczęły odpadać, więc nieco przetrzebione. Do Restrepii większych zastrzeżeń nie mam. Paphinia prawie bez korzeni, żółkną liście, a na dodatek młody przyrost zagnił, bo był za głęboko schowany w sphagnum - a dla niej ponoć kropelka wody może okazać się zgubna... Gongora też praktycznie bez zdrowych korzeni i już żółkną liście, ale psb ładne, więc mam nadzieję, że da radę.
Mogę tylko wyobrazić sobie co było w tym Twoim pudełku....
Wiem, że Helios jest znaaacznie tańszą alternatywą, ale moim zdaniem podpinanie tego do Twojego FinePix'a w porównaniu z używaniem Raynoxa (DCR-250 - polecam tego) nie jest warte zaoszczędzonych pieniędzy... - mąż Magdy.
Igor - dziękuję i życzę powodzenia w tworzeniu kawałka własnej dżungli
Lucynko - chciałabym, śeby to wszystko bardziej zarośnięte było, ale "normalne" rośliny wprowadzone do orchidarium dla stworzenia tła jakoś tam żyć nie chciały, choć wedle speców były odpowiednie...
Duśka - pewnie, że zobaczysz kwiatki swoich equestrisów, bo niby czemu nie? Życzę Ci obfitych kwitnień

Masdevallie mają piękne korzonki, ale na liściach wylazły plamy, a niektóre wręcz same zaczęły odpadać, więc nieco przetrzebione. Do Restrepii większych zastrzeżeń nie mam. Paphinia prawie bez korzeni, żółkną liście, a na dodatek młody przyrost zagnił, bo był za głęboko schowany w sphagnum - a dla niej ponoć kropelka wody może okazać się zgubna... Gongora też praktycznie bez zdrowych korzeni i już żółkną liście, ale psb ładne, więc mam nadzieję, że da radę.
Mogę tylko wyobrazić sobie co było w tym Twoim pudełku....

Wiem, że Helios jest znaaacznie tańszą alternatywą, ale moim zdaniem podpinanie tego do Twojego FinePix'a w porównaniu z używaniem Raynoxa (DCR-250 - polecam tego) nie jest warte zaoszczędzonych pieniędzy... - mąż Magdy.
Igor - dziękuję i życzę powodzenia w tworzeniu kawałka własnej dżungli

Lucynko - chciałabym, śeby to wszystko bardziej zarośnięte było, ale "normalne" rośliny wprowadzone do orchidarium dla stworzenia tła jakoś tam żyć nie chciały, choć wedle speców były odpowiednie...

Duśka - pewnie, że zobaczysz kwiatki swoich equestrisów, bo niby czemu nie? Życzę Ci obfitych kwitnień

- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ piękne to Twoje orchidarium, takie wypełnione
Schoenorchis fragrans pięknie rozrośnięty - a jak Ci idzie stresowanie go? 

- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Madziu podziękuj mężowi za porady, po wypłacie kupie jednak Raynoxa.
Moje Masdevallie na razie nie mają plam, niektóre są bardzo rozrośnięte,inne mniej ogólnie jestem zadowolony.
A kiedy znowu zamawiamy ?
Pokusiłem się o zamówienie Telipogonów z Peruflora, wysłane były 18 z Anglii i jeszcze nie dotarły. Mam nadzieję że jutro będą,
bo jak przyjdą po świętach to chyba będą nadawały się tylko do kosza 
Moje Masdevallie na razie nie mają plam, niektóre są bardzo rozrośnięte,inne mniej ogólnie jestem zadowolony.
A kiedy znowu zamawiamy ?

Pokusiłem się o zamówienie Telipogonów z Peruflora, wysłane były 18 z Anglii i jeszcze nie dotarły. Mam nadzieję że jutro będą,

- Storczykowa
Trochę się martwię o pędziki, bo różowy equestris ma mało korzonków, a ilocos alba jest małą sadzonką, która kwitnie pierwszy raz i ma 2 pączuszki. Ale tym bardziej mnie cieszy, że go od malutkiej sadzonki do kwitnienia doprowadziłam. te equestrisy to pierwsze botaniczne, które mi pędy puściły. Czekam jeszcze na lueddemaniany (jedna jest tak cudna i wyrośnięta, że powinna puścić pęd. jak ją zmusić do kwitnienia?).
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Orchidarium bomba
Superrrrr jak mała dżungla 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
- madzik
Przemku -cieszę się, że roślinki dotarły całe i zdrowe
(miałam obawy o ich stan jak zobaczyłam swoje...)
pani_storczyk - cieszę się, że podoba Ci się kawałek mojej "dziczy" :P

pani_storczyk - cieszę się, że podoba Ci się kawałek mojej "dziczy" :P
- madzik
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Piękny, taki "alien" 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Madziu zostaje mi tylko pogratulować
. Kwiat jeszcze chyba do końca się nie rozwinoł
. Może kiedyś i u mnie będzie takie cudeńko kwitło, jak dla mnie temat do wypracowania.

- madzik
Justynko - mnie też Psychopsis zawsze z "obcym" się kojarzył, choć teraz, jak "czułki" były skierowane jeszcze w dół, chyba jednak bardziej z... osą
.
Lucynko - dziękuję
. Kwiatuszek już rozwinięty, bo zdjęcia są sprzed 3 dni.
A co do tematu do wypracowania...to potrzebna Ci tylko na początek roślina w dobrym stanie i...sukces murowany

Lucynko - dziękuję

A co do tematu do wypracowania...to potrzebna Ci tylko na początek roślina w dobrym stanie i...sukces murowany

Nie wiem, czy jestem pod większym wrażeniem Twojego orchidarium, czy ostatnich kwitnień ?
Jedno i drugie godne podziwu
Chyba się trochę zmieniło wewnątrz orch. od kiedy je widziałam ?
A roślinki w nim zdrowe i aż się prosi, żeby prędko zakwitły
Myślę, że to tylko kwestia czasu.
Madziu, Psychopsis... kojarzy mi się z owadem i to podobnie jak Tobie z osą
Wspaniały okaz
Wybarwiony tym razem bardzo jaskrawo. Przez to ma coś z drapieżności
Gratuluję wszystkich kwitnień i.... zdjęć

Jedno i drugie godne podziwu

Chyba się trochę zmieniło wewnątrz orch. od kiedy je widziałam ?
A roślinki w nim zdrowe i aż się prosi, żeby prędko zakwitły

Madziu, Psychopsis... kojarzy mi się z owadem i to podobnie jak Tobie z osą

Wspaniały okaz

Gratuluję wszystkich kwitnień i.... zdjęć

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Storczykowa
Jest piękny, oryginalny i rzeczywiście ciekawie wybarwiony. Zdjęcia jak zwykle świetne, też bym chciała tak umieć robić, ale moim zwykłym aparatem się nie da aż tak dobrych.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Psychopsis cudny, to taka "panterka" wśród storczyków.
Gdyby nie długość pędu< Madziu, jak długi jest Twój pędzik?> pewnie by trafił na listę chciejstw... ;)

Gdyby nie długość pędu< Madziu, jak długi jest Twój pędzik?> pewnie by trafił na listę chciejstw... ;)

- madzik
Dziękuję(my) Asiu za miłe słowa
W orchidarium niespecjalnie się zmieniło od czasu kiedy je widziałaś, może troszkę rosliny urosły i coś tam nowego przybyło...
Z tymi kwitnieniami to może być kiepsko, bo niestety dalej kombinujemy nad różnicą temperatur między dniem a nocą (jest zbyt mała...)
.
Dusia - co do zdjęć - to zrobiłaś ogromne postępy w stosunku do tego, co pokazywałaś na początku. Teraz ogląda się je z prawdziwą przyjemnością
Justynko - pęd nie jest aż tak długi, specjalnie zmierzyłam - ok. 47cm, czyli mniej więcej tyle co u falka
Więc teraz nic już nie stoi na przeszkodzie... 

W orchidarium niespecjalnie się zmieniło od czasu kiedy je widziałaś, może troszkę rosliny urosły i coś tam nowego przybyło...

Z tymi kwitnieniami to może być kiepsko, bo niestety dalej kombinujemy nad różnicą temperatur między dniem a nocą (jest zbyt mała...)

Dusia - co do zdjęć - to zrobiłaś ogromne postępy w stosunku do tego, co pokazywałaś na początku. Teraz ogląda się je z prawdziwą przyjemnością

Justynko - pęd nie jest aż tak długi, specjalnie zmierzyłam - ok. 47cm, czyli mniej więcej tyle co u falka