Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

To ja znowu w obronie kretów. Krety są mięsożercami. Na pewno nie one zjadły cebulki. Cebulki poobgryzane to pewnie sprawka nornic. A jednym z wrogów nornic jest właśnie kret. Jak znajdzie gniazdo młodych to je zje ze smakiem. Podobnie jak dużo innych szkodników: turkuciów (o, tych to nikomu nie życzę! :evil: ), pędraków, drutowców, ślimaków itp
Agata
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Gosiu sąsiadka dokarmia koty dwa razy dziennie. Woła je kiiiiiiciiiiii na cały głos (dlatego wiem kiedy dostają michę) a one zbiegają się z różnych stron. Przyzwyczajone są na gotowe :D Agatka nas oświeciła. Tak mi się coś wydawało, że krety to mięsożercy... ale człowiek także mięsożerca a roślinami nie gardzi więc.... wysnułam chyba mylne wnioski. Wygląda to tak : nornice szukając pożywienia wybrały sie do ogrodu na cebulki , a krety w tym samym celu na nornice. I w rezultacie dokonały wspólnie dzieła zniszczenia.
Od środy prognozują ponowny powrót zimy. Dam im na razie spokój. Z nadejściem prawdziwej wiosny przystapię do , jak już zaznaczyłam humanitarnej walki z krecikami. Rurki pułapki odpadają, bo co potem zrobię z takim złapanym krecikiem ? Podrzucę do sąsiada ? :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Olu, ja też dokarmiam koty bezpańskie. Czekają na mnie codziennie w ogródku.
Na początku miałam mnóstwo nornic. One drążą korytarze, płytko pod ziemią. Teraz nie mam w ogóle, więc albo je koty zjadły, albo przynajmniej wygoniły. Koty wcale nie polują z powodu głodu, podobno najbardziej łowne są koty karmione. Polują, bo taką mają robotę :;230 Mam jedną kotkę, która przynosi mi swoje zdobycze. To podobno z miłości, nawet szczura przyniosła mi na rosołek :uszy . Lubię te kociska, chociaż też trochę broją. Wybaczam, bo pięknie wyglądają wylegujące się wśród zieleni.
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te koty sasiadki nie są bezpańskie tylko jej. Mnożą się niekontrolowanie. Ona jest na emeryturze, więc gotuje im gar jedzonka codziennie. Moja kicia też przynosi dla nas jaszczurki, nornice i czasem próbowała ptaszki :cry: To co żywe było, to udało się jej odebrać i zwrócić wolność. Teraz cwaniara przynosi już martwe. A jedzenie obowiązkowo w domu. Świeża rybka lub wątróbka, to są jej przysmaki. Na puszkowe jedzonko się obraża i wylizuje tylko sosik.

Kotom sąsiadki , a jest to pokaźne stadko (sami już nawet nie wiedzą ile ich mają :D ) mam im tylko za złe pewrfumowanie okien tarasowych, bo potem musimy zakładać maski gazowe nawet w domu :twisted:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam w ogródku w tej chwili cztery. Jedną kotkę wysterylizowałam rok temu, dwóm kotkom podaję tabletki antykoncepcyjne-dzikie, nie pozwolą się złapać. Jest jeszcze młody zeszłoroczny piękny rudy chłopak. Ten pewnie się niedługo zakocha i ożeni gdzieś w świecie. Były też maluchy, które udało mi się oddać ;:63
Ojej, czy ja już tego nie pisałam? Jeśli tak, to sorry
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No to Ci współczuje z tymi zapachami. Słyszałam, że to nie pachnie perfumami
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Ojejku Ola jaka demolka :shock: bardzo ci współczuję wygląda jak po wojnie moja droga! Koszyki bezapelacyjnie ,szkoda po prostu twojej pracy,schylania,sadzenia no i oczywiście pieniędzy :!:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Olu :D
Rzadko ostatnio zaglądam na forum, bo zima na tyle dała mi się we znaki, że najzwyczajniej w świecie mi się nie chce... Czy pisać o ciągle zalegającej grubej warstwie śniegu??? Niby znika, ale jest go ciągle tak dużo, że pewnie miejscami będzie zalegał do Wielkanocy... Wiosna nieuchronnie się zbliża, czemu świadectwo dają ptasie trele. Rośliny jednak ciągle śpią przykryte sporą warstwą śniegu...
Na szczęście za kilka dni wyjeżdżam naładować akumulatory i mam nadzieję wrócić w lepszym nastroju :)
Oby do wiosny!!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny :wit

Zaczynają docierać do mnie zamówione rośliny. Dzisiaj przyszły dwie przesyłki :D Lilii u mnie dostatek, ok 50 sztuk i cała masa innych roślin. Jedne są duże i urodziwe a inne małe mizerotki, ale to ryzyko zamawiania w sieci. Podkarmię , podmucham, pochucham i jakoś to będzie. Na razie muszę zaplanować gdzie i jak posadzić aby nie popełniać swego błędu z przeszłości, czyli sadzenia na "kupie". Oby szybciej wiosna nadeszła, bo już teraz nie ma żartów. Zabieram się do roboty ;:65
Moniu miło, że wpadłać na chwilkę. Czytałam , że wybierasz sie w daleką podróż, ale zdaje się że dla Ciebie to nic nowego :D Ładuj Moniko akumulatory, ładuj za nas wszystkie. Potrzeba tej energii sporo do ogrodowej bitwy. Miłego wypoczynku i wracaj do nas szybciutko :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witaj Olu trochę tu nie zaglądałam a watek sobie galopuje . Pierwsze oznaki zniszczenia działeczki a przy okazji i cebulek . Tez bym się wkurzała na takią dewastację . Podobno po kretach dobra ziemia . Dobrze ,ze chociaż u nas one nie baraszkują . Fajne zakupy czytałam gdzies ,ze ta kapusta jest bardzo dobra a te ozdobne ładnie sie prezentują . Tez miałam je jednego roku .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Olu
Planuj, planuj...a i tak będziesz przesadzać :) Miejsca masz dużo, więc wszystko zmieścisz i wciąż będziesz dokupować.
Ola, ja chyba u Ciebie widziałam wierzbę na pniu. Kotki wychodzą?
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Pewnie, że dobra ziemia po kretach. Napowietrzona, zdrenowana. A kopce można spokojnie wykorzystać na grządki. Przynajmniej ma się pewność, że żadnego robactwa w niej nie ma :twisted: .
Agata
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu u mnie spokojnie. Na razie nie ma co pokazywać. Niech ta wiosenka przytupta, to dopiero damy czadu ze zdjęciami :D Kapustkę "bawole serce" juZ częściowo posiałam, a ozdobną chyba wprost na grządke, albo ciut później do wielodoniczek.
Agatko właśnie się zastanawiałam , co zrobić z tym nadmiarem ziemi. Chciałam to jakoś rozgrabić po trawniku, ale to dobry pomysł - na grządki
Basiu planuję, ale i tak wiem, że nie wszystko co sobie wymyśliłam dam radę zrealizować. Ale od czegoś trzeba zacząć.
Wierzby mam dwie Aiwy (chyba tak jakoś się nazywają) na pniu. Sadząc je nie miałam pojęcia, że tak mocno sie rozrosną. Posadziłam je przed wejściem do warzywnej części. Ostatnio musiałam je strzyc bo inaczej nie miałabym wejścia ;:14 Całe szczęście że nawet lubią to cięcie. A oto dzisiejszy obrazek :
Obrazek

Niestety śnieżyce gdzieś się zgubiły. Przylaszczki nawet nie pokazały pączków. Dzisiaj widziałam przelatujacy "klucz" kaczek, ale nie zdążyłam im cyknąć fotki. Tak głośno kwakały lecąc, że nie dało sie ich nie zauważyć. Ptaki chyba zwiastują wiosnę :tan
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
I o to mi chodziło :!: Potwierdziłaś wiosnę, takie baziowe drzewko to już KONIEC ZIMY :wit
;:167
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale to tam u Was na południu :( U mnie jeszcze się nie rozwinęły.
Za to jak rano wychodziłam do pracy to na dachu u sąsiada chyba kosy urządzały trele. To mi wystarczyło, żeby poczuć wiosnę. Chociaż później śnieg to wrażenie szybciutko zakrył.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”