Kolorowy Ogród Geni cz.10
Re: Kolorowy Ogród Geni cz.10
Geniu jak zwykle cudowne lato u ciebie, przyjemnie się ogląda  takie piękne zdjęcia. Śliczne lilie zwłaszcza ta ciemna, nie widziałam takiej. Widzę też jeżówki, czy sadziłaś je z sadzonek czy z nasion. Mam nasiona pełnej różowej i nie wiem czy z siewu będzie też pełna.

- 
				Agnieszka W.
- 200p 
- Od: 23 wrz 2009, o 09:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Gieniu dziękuję z góry podam Ci potem namiary. 
Jeśli chodzi o Jeżówki to moje i mojej teściowej ( różowe ) zimują bez okrywania. Choć jak na jeżówki przystało wychodzą późną wiosenką. Czasem jak zaglądam to myślę, że pomarzły a tu trochę więcej słoneczka i już są na wierzchu. Myślę, że pozostałe podobnie.
Moim zdaniem lubią żyzną glebę i słoneczko, sądząc jednak po zdjęciach to niczego im u Ciebie nie brakuje.
Pozdr.
Agnieszka W.

Jeśli chodzi o Jeżówki to moje i mojej teściowej ( różowe ) zimują bez okrywania. Choć jak na jeżówki przystało wychodzą późną wiosenką. Czasem jak zaglądam to myślę, że pomarzły a tu trochę więcej słoneczka i już są na wierzchu. Myślę, że pozostałe podobnie.
Moim zdaniem lubią żyzną glebę i słoneczko, sądząc jednak po zdjęciach to niczego im u Ciebie nie brakuje.
Pozdr.
Agnieszka W.
Pozdrawiam
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod

Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irenko ja swoje jeżówki  kupiłam kwitnące w doniczkach , nie mam pojęcia jak by kwitły z nasion .
Agnieszko W masz rację u mnie gleba na pewno jest żyzna .
Kiedyś miałam różową jeszcze na starej działce ale jednego roku mi wymarzła . W tym roku moje okryję gałęziami z iglaków .
Nasionka wyślę jak tylko będę miała namiary w kopercie .
Genia

Agnieszko W masz rację u mnie gleba na pewno jest żyzna .
Kiedyś miałam różową jeszcze na starej działce ale jednego roku mi wymarzła . W tym roku moje okryję gałęziami z iglaków .
Nasionka wyślę jak tylko będę miała namiary w kopercie .
Genia
Geniu... no i po co mi gazetki ogrodnicze?  Starczy zajrzeć do Ciebie i już człowiek nie może przestać wzdychać... że o żądzy nabycia tego i owego nie wspomnę
 Starczy zajrzeć do Ciebie i już człowiek nie może przestać wzdychać... że o żądzy nabycia tego i owego nie wspomnę 

Starczy zajrzeć do Ciebie i już człowiek nie może przestać wzdychać... że o żądzy nabycia tego i owego nie wspomnę
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Gienia jak dużo masz tych hortensji  

Jednak najbardziej spodobała mi się ta biała z 3 zdięcia.

- e-genia
Gosiu no to jeszcze dla Ciebie floksy 

Oooo... floksy to moje tegoroczne rozczarowanie  

Fioletowy wprawdzie kwitł, ale liście miał pokryte białym nalotem, więc ciachnęłam go nisko zaraz po przekwitnięciu... wyprzedażowy "Blue Boy" nie zdążył zakwitnąć... teraz dostałam od sąsiadki kępę różowych i białych... u niej pięknie kwitły i były zdrowe... ano... zobaczymy 

Wiesz... jak tak patrzę na to, ile roślin się u Ciebie mieści, od razu jakoś raźniej mi się robi 

I ja jeszcze sporo upchnę

Fioletowy wprawdzie kwitł, ale liście miał pokryte białym nalotem, więc ciachnęłam go nisko zaraz po przekwitnięciu... wyprzedażowy "Blue Boy" nie zdążył zakwitnąć... teraz dostałam od sąsiadki kępę różowych i białych... u niej pięknie kwitły i były zdrowe... ano... zobaczymy

Wiesz... jak tak patrzę na to, ile roślin się u Ciebie mieści, od razu jakoś raźniej mi się robi

I ja jeszcze sporo upchnę

- e-genia
Izabelo mam nadzieję że w przyszłym roku zakwitną wszystkie , niektóre mi się powtarzają np. czerwone i białeizabella1004 pisze:Gienia jak dużo masz tych hortensji
- e-genia
Gosiu  a moje w tym roku były piękne zdrowe  w poprzednich latach mi chorowały.
Ale w tym roku znowu przesadzałam i nie wiem jak będą kwitły w przyszłym .

Ale w tym roku znowu przesadzałam i nie wiem jak będą kwitły w przyszłym .
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ piękne te hortensje! Jest wiele sposobów na utrzymanie niebieskiego koloru mniej lub bardziej skutecznych. Ostatni pomysł o jakim czytalam zalecał podsypywanie sproszkowanego ałunu. A jaką metodę Ty stosujesz? Mam posadzone trzy hortensje obok siebie. Dwie rosną bez problemów natomiast środkowa ciągle choruje, mimo stosowania preparatu przeciw chorobom. Wypuszcza ciągle nowe listki, po czym czernieją one, pojawiają się w nich dziury, w efekcie obumierają. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić dla tej cierpiącej panienki.

- e-genia
Felu witaj   swoje hortensję  zasilam siarczanem amonu i nawozem do zabarwiania na niebiesko hortensji  . Nigdy nie sprawdzałam jaki środek jest w tym nawozie , chyba już nie mam tego opakowania po tym nawozie .
Nie wiem gdzie mogłabym kupić sproszkowany ałun .
A jeżeli chodzi o hortensje to może ta w środku mam po prostu za ciasno .
Choć ja też mam tak ściśnięte , ponieważ mam mały ogród a chcę aby jak najwięcej kwiatów w nim rosło .
Może to jakaś odmiana hortensji wrażliwa na choroby grzybowe . ?
Jak do tej pory u mnie hortensje są wszystkie zdrowe .
Genia

Nie wiem gdzie mogłabym kupić sproszkowany ałun .
A jeżeli chodzi o hortensje to może ta w środku mam po prostu za ciasno .
Choć ja też mam tak ściśnięte , ponieważ mam mały ogród a chcę aby jak najwięcej kwiatów w nim rosło .
Może to jakaś odmiana hortensji wrażliwa na choroby grzybowe . ?
Jak do tej pory u mnie hortensje są wszystkie zdrowe .
Genia
- e-genia
A to zdjęcia zrobione dziś w ogrodzie

Zimowity już ostatnie troszkę marne

Krokusy jesienne też już kończą kwitnienie

Zimowity już ostatnie troszkę marne

Krokusy jesienne też już kończą kwitnienie

- 
				Mariolas
- 500p 
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
Geniuzwiedziłam i twój ogród jest naprawdę piekny dzięki wam kobietki to i ja w przeciągu tygodnia wiem co to hortensje cany itp. wcześniej nawet nazwa nie wiele mi mówiła   

A teraz walczę ze swoim łysym polem aby choć troszke koloru mieć wiosną niewiele tam jest no ale przez zime kasiorki naodkładam i obsadzę co nieco 

Najbardziej zachwycają mnie twoje lilie sa przepiekne -miałam w zamiarku odkupic na naszym forum od ludzi ale raz że juz nie ma a dwa że skrzydła mi podcięto ..że gdzie na takim pustkowiu lilie sadzic cóż co się odwlecze to nieuciecze
  cóż co się odwlecze to nieuciecze   

Pozdrawiam Cię cieplutko i na pewno nie raz jeszcze tu zawitam .

A teraz walczę ze swoim łysym polem aby choć troszke koloru mieć wiosną niewiele tam jest no ale przez zime kasiorki naodkładam i obsadzę co nieco

Najbardziej zachwycają mnie twoje lilie sa przepiekne -miałam w zamiarku odkupic na naszym forum od ludzi ale raz że juz nie ma a dwa że skrzydła mi podcięto ..że gdzie na takim pustkowiu lilie sadzic
 Pozdrawiam Cię cieplutko i na pewno nie raz jeszcze tu zawitam .
- Ewelina
- Przyjaciel Forum 
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Geniu - nie mogę znaleźć zdjęcia Twojej LILII ORIENTALNEJ " Miss Lucy". Możesz wkleić raz jeszcze ?

Pozdrawiam Mariola
 Pozdrawiam Mariola