A ja miałam po przyjściu do domu takiego gościa. Niestety żabka wskoczyła do basenu i musiałam ją stamtąd wyjąć, z obawy o jej życie. Woda w basenie jest trochę chlorowana.
Po paru minutach pogoni, po całym basenie, złapałam ją na siteczko i przeniosłam w bezpieczniejsze miejsce. Tam gdzie zwykle przesiadują jej koleżanki- okolice kraniku z wodą w trawach i krzewach róży
Erazm pisze:Czy macie na działkach żabki? U mnie są ropuchy, a od ubiegłego roku pokazały się zielone małe żabki siedzące na liściach winogron, oraz liściach drzew nazywane - rzekotką drzewną . Mam też kilka jaszczurek zwinek (Lacerta agilis). Są to bardzo pożyteczne żyjątka wspomagające nas w walce ze szkodnikami.
A ostatnio mimo, że po działce mam rozstawioną wodę w małych naczynkach nie widzę na razie ropuch, rzekotki drzewnej a ostatnio nawet jaszczurek zwinek.
wiecie, tak serio, to mi się wydaje, że jej było po prostu za gorąco, żeby wyłązić z wody...
co do rybek - przetrwały 3 w oczkach tak zapuszczonych, że skaranie boskie. Ale się zdziwiliśmy, jak je znaleźliśmy! Chyba tylko dzięi tej ilości roślin przetrwały, bo miały cojeść. Zajrzyjcie do mnie na początek wątku, to zobaczycie, w jakich warunkach były.
A swoją drogą - kumpel mężą mówił, że ona przez wiele lat miał karasie w beczce od deszczówki. Nawet tam zimowały i nic im nie było.
Pozdrawiam, Iwona. moje wątki ten się nie myli co nic nie robi
też miałem te kumaki a nawet nadal je (chyba) mam.Po roku urosły do takich rozmiarów że już nie mieściły się w orchidarium i wpuściłem je do oczka na działce.Dopóki były w domu w ogóle nie wychodziły z wody..na lądzie były bardzo nieporadne i myślałem że z oczka nie wyjdą..Po jakimś czasie zauważyłem je u sąsiada..jakieś 5 metrów dalej również w oczku.Oczywiście przeiosłem je z powrotem.Znów po jakimś czasie odnalazł się jeden w strunyczku za działką ..jakieś 30 metrów dalej..jak tam przelazł? nie wiem..to przecież kawał drogi.
arlekin żyje u mnie już ponad rok..w orchidarium razem z australijską rzekotką i również australijską żabą biegającą..zobacz w tym wątku wyżej..