Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ta moja dziewanna w ogóle nie wytwarza nasion :? Chyba warunki atmosferyczne jej nie pozwalają, a rozrastanie się też kiepsko idzie.
Rudbekie potrafią czasami przerodzić się w bylinę miałam chyba 2 lub 3 sezony jedną sadzonkę, ładnie zimował jej korzeń, a tak to same się rozsiewają, ale coś u mnie kiepsko też im to wychodzi. A o jeżówkę nie martw się, powinnam pamiętać ;) Ta zresztą łatwiej się rozsiewa.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Z tego co wiem, to rudbekie są bylinowe i jednoroczne. Ja w końcu nie wiem jakie mam. Jedne z nasion a inne z sadzonek pochodzą. :roll:
Zaraz wstawię u siebie dziewanki i pytałaś o krzaka tej róży nn morelowej. Straszna marnizna-zobaczysz sama.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Aluś, ta jeżówka z poprzedniej strony jest zielona czy biała ?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

judyta pisze: Zaraz wstawię u siebie dziewanki i pytałaś o krzaka tej róży nn morelowej. Straszna marnizna-zobaczysz sama.
Judi widziałam dziewanny i różę. Nie martw się róża ruszy, oby tylko pogoda sprzyjała tym pięknym krzaczkom, to zacznie się ładnie rozrastać. Mnie martwo moja RU, chyba ją przesadzę, bo ma za dużo słońca.

Gabi ta jeżówka jest biała, ta fotka prezentuje kwiaty w początkowej fazie, gdy są jeszcze trochę zielonkawe. A swoją drogą nie wiem skąd mi się ona wzięła, kupowałam ładnych parę lat temu różową, to zaczęła się rozsiewać, aż któregoś lata patrzę, a tu chyba szykuje się biała jeżówka :P
- zdjecie z 2 sierpnia:
Obrazek

A Wiola widziałam gdzieś pisała, ze poluje na tego biało-niebieskiego tojada, to poczekaj Wiolu, może nasiona zbiorę z którejś sadzonki. A jak coś, to niedługo mi sie rozrosnie to bedzie co dzielić. Na razie jest u mnie ten tojad pierwszy sezon, ale im dalej w las tym bedzie większy :D

To teraz ostatnie niestety lilie (jeszcze jedna orientalna czeka):

- Red Dutch
Obrazek

- NN (Yelloween??)
Obrazek

- biedronkowe orientalne, zimowały w gruncie
Obrazek

Obrazek

- moje cudo Sphinx :D
Obrazek

Obrazek

- popatrzcie aż dwie łodygi z jednej cebulki ;)
Obrazek

- i na koniec Landini w poświacie nocy
Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Wow!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Alu , jestem pod wrażeniem Twoich "ostatków" liliowych!
NN to , jak piszesz w nawiasie, jest Yelloween.
A Sphinx - rzeczywiście jest przepiękna!I bosko się wtuliła w Hortensję!Wyglądają razem rewelacyjnie!
CUDA!!!!!!!!Oj lista się wydłuża! :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to fajnie, że potwierdzasz tą Yelloween, bardzo mi się spodobała, a jak cudownie pachnie i jakie ma jedwabiste płatki, ten kolor, niesamowita. Już tylko Devotion mi została. Ale Małgosiu nie kręcą Cię krzyżówki lilii i samodzielne zapyalnie i hodowanie nasion? Chyba mnie zaczęło teraz to kręcić :oops: Jeszcze tylko mi siewek lilii brakuje...

A teraz kolejna moja duma - dalie ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Akita od pierwszych pąków i kwiatów...
Obrazek

Obrazek

- do pełni kwitnienia - na jej widok moja mama stwierdziła i nazwała ją - "mamo ja wariat kup mi komisariat" :D
Obrazek

Obrazek

- holenderska
Obrazek

- a to już ubiegłoroczna z nasion atakowana przez znanego powszechnie na forum kolegę, który juz pół środkowej i wsch. Europy zaliczył :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:111 Jeszcze takiej lilii jak ta ostatnia u nikogo nie widziałam. Jest prześliczna.
Z dalii masz prawo i obowiązek być dumna!!
A ja się modlę aby ta wielgachna Akita zechciała się rozrosnąć :wink:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Alu,drugi rok myślę o krzyżowaniu lilii..... :oops: i ciągle mi się wydawało ,że tak dużo czasu na efekt ostateczny trzeba czekać. Chyba część zimy poświęcę na gruntowne zapoznanie się z teorią a latem - do dzieła!Muszę udać się do mirzana na korepetycje i poczytać to , co On pisze o krzyżowaniu. :lol: Zabawa na pewno przednia!I o ciekawe efekty nie trudno.

Dalie - przepiękne!Ta druga jest przeogromna, takiej wielkiej chyba jaszcze nie widziałam na żywca!A ta biało żółta - fiu,fiu! :P
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta druga wygląda jak chryzantema, no taka piękna, że wpadłam sobie ją jeszcze pooglądać :shock:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Choroba liliowa mnie nie dopadła, ale Landini zrobiła na mnie wrażenie :D
Widziałam już ją na żywo w jednym ogrodzie, ale właścicielka nie znała nazwy. Teraz już wiem, i zapoluję na nią.
Dalie masz cudowne. Ja mam same pospolite odmiany i nie umywają się do Twoich. :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alu powaliłaś mnie :shock: najpierw liliami , a potem daliami :D i jedne i drugie wspaniałości, dalie olbrzymy , wspaniale wyglądają na tych zdjęciach po zmroku :D A lilia Landini - kosmos dosłownie, niesamowicie piękna, muszę na nią zapolowac :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Alu, rzeczywiście Sphinx cudny... i znowu trzeba polować... tylko gdzie ?
Dalie tez mają swój urok, a Akita... hm... takiej jeszcze nie widziałam...
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że Landini wszystkim przypadła do gustu :D Świetna jest, a kupiłam ją chyba za grosze, chyba nawet 2 zł na nią nie dałam, wyprzedażowa z cebule.pl ;) Tak samo pełna Sphinx.

Judi Akita pierwszy sezon jest, wiec z czasem na pewno się rozrośnie, ale w mojej glebie to potrwa ze dwa lata ;) Ale zapisuję Cię jakby co :D A ta druga dalia, to o pomarańczową Ci chodzi? To niższa odmiana, poszukam etykiety, to któregoś dnia napiszę co to.

Małgosiu, ja w tym roku tak nieśmiało coś próbuje, zobaczymy czy coś mi wyjdzie, muszę poczytać w ogóle jakie lilie można mieszać.

Wiolu na dalie i lilie przyjdzie i pora na Ciebie, już się tym nie martw :D Tylko ciekawe jak z liliami będzie, Ty lubisz liliowce, a ja do nich przekonania coś nie mam, może tu tkwi całe sedno ;)

Aga polecam Landini, długo kwitła, w zasadzie to tylko Akita taka olbrzymia, ale nie spodziewałam się takich rozmiarów już w pierwszym jej sezonie u mnie.

Gabi u Ciebie już obejrzałam dalie, też masz odmiany, które chciałam kupic, ale powstrzymałam się, bo ile mozna :oops:

Przydałby się u nas deszcz, bo już popiół na działce, ziemia zaczyna pękać, a dzisiaj tylko odrobina wody, nawet nie zdążyło wsiąknąć w glebę :? Trzeba będzie przypomnieć sobie o konewkach...
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Alu , dalie rewelacyjne ! Ja nie przepadam za nimi ,chyba ze względu na przechowywanie ,bo już kiedyś dawno je uprawiałam ,od paru lat już zrezygnowałam ale wtedy nie było jeszcze takich odmian jak dzisiejsze - przepiękne!Chociaż i te dawniej też były oczywiście ładne! 8)
Maryna. :shock:
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alutka wow ależ piękne lilie i dalie :D
Landini mam, jednak moja hodowana w donicy jakoś mnie nie zachwyciła :oops: może dlatego, że szybko zabrały się za nią mszyce i zdeformowały kwiat? mam nadzieję, że za rok pokaże na co ją stać :D
Sphinxa dopisuję do listy chciejstw :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”