Andzina kuchnia :)
Re: Andzina kuchnia :)
WOOOW Andzia co za boskie przepisy.Musze tu zagladać często.Tą ostatnia salatkę bardzo pysznie sie czyta.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Witaj w moich kuchennych progach
Je się ją równie smacznie jak czyta
A ostatnio takiego kuraka robiłam,
- udek czy innych części kurczaka tyle na ile jest zapotrzebowanie
- młode ziemniaki
- 1 duże jabłko
- sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka słodka, wegeta, ocet balsamiczny.
Kurczakowe kawałki natrzeć tymi wszystkimi przyprawami i ułożyć na największej blasze z piekarnika . Między kurczaka poutykać pokrojone w ćwiartki ziemniaki w skórkach, i jabłko pokrojone w plastry razem z gniazdami nasiennymi. Skropić to wszystko delikatnie oliwą i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz, można troszkę dłużej w temp. ok. 180 st.
W ten sposób wyszedł "prawie" jednogarnkowy obiad
A wcześniej była zupka krem brokułowa z kalafiorem i groszkiem ptysiowym mniam mniam.

Je się ją równie smacznie jak czyta

A ostatnio takiego kuraka robiłam,
- udek czy innych części kurczaka tyle na ile jest zapotrzebowanie
- młode ziemniaki
- 1 duże jabłko
- sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka słodka, wegeta, ocet balsamiczny.
Kurczakowe kawałki natrzeć tymi wszystkimi przyprawami i ułożyć na największej blasze z piekarnika . Między kurczaka poutykać pokrojone w ćwiartki ziemniaki w skórkach, i jabłko pokrojone w plastry razem z gniazdami nasiennymi. Skropić to wszystko delikatnie oliwą i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz, można troszkę dłużej w temp. ok. 180 st.
W ten sposób wyszedł "prawie" jednogarnkowy obiad

A wcześniej była zupka krem brokułowa z kalafiorem i groszkiem ptysiowym mniam mniam.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: Andzina kuchnia :)
Andziu, przepis super ! Prosty i jednogarnkowy ! Mam udka, ziemniaczki, jablka i wszystkie potrzebne przyprawy. Zaraz pójdę robić tę smakowitość. Najbardziej podoba mi się to, że to takie proste!
Zupka też fajna, ale u nas zupki nie mają jakoś wzięcia. Chociaż gdybyś mnie zaprosiła to też chętnie bym ją zjadła, to tylko M nie lubi zup.
Piszę z przerwami, bo w między czasie przygotowuję to danie
Melduję, że już w piekarniku!
M też podoba się ten pomysł!
Gratuluję !


Zupka też fajna, ale u nas zupki nie mają jakoś wzięcia. Chociaż gdybyś mnie zaprosiła to też chętnie bym ją zjadła, to tylko M nie lubi zup.
Piszę z przerwami, bo w między czasie przygotowuję to danie
Melduję, że już w piekarniku!
M też podoba się ten pomysł!
Gratuluję !


Re: Andzina kuchnia :)
ja robiłam kuraka nadziewanego ryżem i pieczarkami.Ryż na sypko ,pieczarki podpichcone na patelni z cebulą i przyprawami i sru do kuraka.Do piekarnika na ok godzine,a do tego sałata z czerwona cebulka ,pomidorkiem ,ogórkiem i dresingiem.PYCHOTA.Tez jednogarnkowe zarcie 
Zamiast ziemniaków mozna dodać kasztany jadalne(jak ktoś ma) lekko podpieczone albo ugotowane.To takie bardziej wykwintne żarcie na kolację we dwoje
Ja jem kasztany MAŁŻA mięcho 

Zamiast ziemniaków mozna dodać kasztany jadalne(jak ktoś ma) lekko podpieczone albo ugotowane.To takie bardziej wykwintne żarcie na kolację we dwoje


- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Bardzo dziękuję Felu
Przepis zrodził się z niedzielnego lenistwa
bo wolałam poleżeć na tarasie
A dzisiaj mam gości wieczorkiem i uraczę ich pieczonymi na ognisku młodymi ziemniakami. To jest taka nasza regionalna potrawa z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, znana też w innych regionach.
Potrzebny jest specjalny kociołek na ognisko. Zapach jest taki, że cała okolica ma ślinotok. Można to też zrobić na zwykłej kuchni w jakims garze.
A oto przepis... Podkreślam, że każda wieś, każda rodzina ma swój własny sposób
Porcja dla ok. 10 osób.
Pieczonki vel Prażonki
ok. 3-4 kg ziemniaków
2-3 średnie buraki
2 marchewki
5-6 cebul
duuuuża porcja różnej zieleniny
30-40 dag boczku
30-40 dag kiełbasy
margaryna, smalec
sól, pieprz, papryka słodka, wegeta
Wszystkie warzywa obrać, umyć, osączyć z wody.
Ziemniaki pokroić w talarki grubości trochę mniejszej niż 1 cm, resztę warzyw w cienkie plasterki, zieleninke posiekać. Boczek i kiełbasę też pokroić w plasterki.
Na dnie garnka położyć skórę z boczku TŁUSTYM NA SPÓD. A teraz wszystkie składniki układać po kolei warstwami :
ziemniaki - buraki - marchew - cebula - zielenina - teraz przyprawić - na to wędlina i następna warstwa - tak do wyczerpania składników.
Ugnieść to dobrze w garze, na wierzch kładziemy trochę smalcu, trochę margaryny , ilość zależy od tego jaki tłusty był boczek i kiełbasa, ale ziemniaki maja być "wilgotne". To przykrywamy szczelnie, najlepiej liśćmi z kapusty, albo zwykłą folia alu, przykrywamy szczelnie pokrywą, i na ognisko... Taką porcję z młodych warzywek trzeba piec max 50 minut na ognisku, ale nie wolno dopuścić do ostrego ognia. Jesienią, starsze ziemniaki trzeba piec 1-1.10 minut.
Przyjemność podwójna, bo potrawa fantastyczna, a i przy ognisku z przyjaciółmi fajnie posiedzieć
Aldonko, fajny ten kurak z ryżem też! Wypróbuje jutro na obiad


Przepis zrodził się z niedzielnego lenistwa


A dzisiaj mam gości wieczorkiem i uraczę ich pieczonymi na ognisku młodymi ziemniakami. To jest taka nasza regionalna potrawa z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, znana też w innych regionach.
Potrzebny jest specjalny kociołek na ognisko. Zapach jest taki, że cała okolica ma ślinotok. Można to też zrobić na zwykłej kuchni w jakims garze.
A oto przepis... Podkreślam, że każda wieś, każda rodzina ma swój własny sposób

Porcja dla ok. 10 osób.
Pieczonki vel Prażonki
ok. 3-4 kg ziemniaków
2-3 średnie buraki
2 marchewki
5-6 cebul
duuuuża porcja różnej zieleniny
30-40 dag boczku
30-40 dag kiełbasy
margaryna, smalec
sól, pieprz, papryka słodka, wegeta
Wszystkie warzywa obrać, umyć, osączyć z wody.
Ziemniaki pokroić w talarki grubości trochę mniejszej niż 1 cm, resztę warzyw w cienkie plasterki, zieleninke posiekać. Boczek i kiełbasę też pokroić w plasterki.
Na dnie garnka położyć skórę z boczku TŁUSTYM NA SPÓD. A teraz wszystkie składniki układać po kolei warstwami :
ziemniaki - buraki - marchew - cebula - zielenina - teraz przyprawić - na to wędlina i następna warstwa - tak do wyczerpania składników.
Ugnieść to dobrze w garze, na wierzch kładziemy trochę smalcu, trochę margaryny , ilość zależy od tego jaki tłusty był boczek i kiełbasa, ale ziemniaki maja być "wilgotne". To przykrywamy szczelnie, najlepiej liśćmi z kapusty, albo zwykłą folia alu, przykrywamy szczelnie pokrywą, i na ognisko... Taką porcję z młodych warzywek trzeba piec max 50 minut na ognisku, ale nie wolno dopuścić do ostrego ognia. Jesienią, starsze ziemniaki trzeba piec 1-1.10 minut.
Przyjemność podwójna, bo potrawa fantastyczna, a i przy ognisku z przyjaciółmi fajnie posiedzieć

Aldonko, fajny ten kurak z ryżem też! Wypróbuje jutro na obiad

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: Andzina kuchnia :)
Andziu, pieczonki zrobimy jak do nas przyjedziecie. Nas tylko dwoje to nawet z boczkową skórą problem. Niemniej wariacje na temat piecznek ziemniakowo-mięsnych podobają mi się bardzo. Kiedyś jadłam w Polsce podobną pieczonkę i pamiętam, że oprócz kartofli był właśnie boczek, pory i jakieś przyprawy. Było bardzo smaczne.
Tymczasem przyjemny zapasze rozlega się w całym domu. Hmmm...Właśnie podglądałam, ziemniaczki już się złocą...Mniam... mniam...
Tymczasem przyjemny zapasze rozlega się w całym domu. Hmmm...Właśnie podglądałam, ziemniaczki już się złocą...Mniam... mniam...

- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Felu, a ja tu siedzę głodna w pracy...
Chętnie przygotuje dla Was taką potrawę...
Te pieczonki można śmiało robić w małym garnku, nawet dla dwóch osób, skóra z boczku nie jest niezbędna też
Do tego bardzo dobry jest kefir, maślanka lub zwykły żurek.

Te pieczonki można śmiało robić w małym garnku, nawet dla dwóch osób, skóra z boczku nie jest niezbędna też

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: Andzina kuchnia :)
Tym razem przekazuję Ci Andziu gratulacje od Michasia. Zajadał z prawdziwą przyjemnością.
Dziewczyny przepis łatwy i potrawa bardzo smaczna!
Polecam!


Dziewczyny przepis łatwy i potrawa bardzo smaczna!
Polecam!

- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Bardzo dziękuję za uznanie
i cieszę się, że smakowało
Polecam się na przyszłość


Polecam się na przyszłość

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Re: Andzina kuchnia :)
Jadłam taką pieczonkę
Mam babcię z okolic Częstochowy,a dokładniej z Kłobucka :P To rzeczywiście regionalna i pyszna potrawa z kotła.Babcia dodawała jeszcze liście kapusty...
Takie kociołki widziałam w OBI.

Takie kociołki widziałam w OBI.
-
- ---
- Posty: 448
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Andzina kuchnia :)
Pieczonki, prażonki super.
Jadam kilkanaście razy w roku, nawet zimą.
Jadam kilkanaście razy w roku, nawet zimą.

Re: Andzina kuchnia :)
Andziucoś tak ucichła?Wyłaż już z tej kuchni i podrzuć jakiś przepis na pyszne kotlety schabowe z koscią i przyrośniętą polędwiczką.Mam zamiar jutro zrobić takie zwykłe wiejskie SCHABOSZCZAKI
..takie na cały talerz 


- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Pesteczko ucichłam, bo jakoś tak nic nowego w kuchni nie robiłam
A schaboszczak z kością i polędwiczka to tylko taki klasyczny na cały talerz i najlepiej na smalcu usmażony, ale to taaaaakie niezdrowe, a taaaaaakie dobre
Ja wczoraj na obiad dusiłam udziec indyka bez tłuszczu.
Udziec poporcjowany, przyprawiony sola, pieprzem, czosnkiem, papryką słodka i to w naczyniu żaroodpornym poprzekładane sporą ilością cebuli. Przykryłam trochę folią alu i do piekarnika na co najmniej godzinkę, w połowie duszenia ściągnęłam folię, żeby ten naturalny sosik odparował troszkę. Podałam to z młodymi ziemniaczkami w skórkach i kapusta pekińska z sosem czosnkowym.....
Były dokładki....

A schaboszczak z kością i polędwiczka to tylko taki klasyczny na cały talerz i najlepiej na smalcu usmażony, ale to taaaaakie niezdrowe, a taaaaaakie dobre

Ja wczoraj na obiad dusiłam udziec indyka bez tłuszczu.
Udziec poporcjowany, przyprawiony sola, pieprzem, czosnkiem, papryką słodka i to w naczyniu żaroodpornym poprzekładane sporą ilością cebuli. Przykryłam trochę folią alu i do piekarnika na co najmniej godzinkę, w połowie duszenia ściągnęłam folię, żeby ten naturalny sosik odparował troszkę. Podałam to z młodymi ziemniaczkami w skórkach i kapusta pekińska z sosem czosnkowym.....


Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Re: Andzina kuchnia :)
Andziu schabioszczak oczywiście palce lizać ...ale watroba tego nie wytrzymała i teraz jade na sylimarolku 

- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Dziewczyny, ratunku !!
Podrzućcie jakieś fajne i oryginalne (a proste) pomysły na imieninowe dania.
Nie bardzo mam czas na szukanie w necie, a w sobotę mam imprezkę.
Planuje jako ciepłe-główne danie podać tą moją sałatkę z kurczakiem na ciepło, bo teraz gorąco i jeść sie nie chce, a to takie lekkie i smaczne. Tradycyjnie tradycyjne śledzie muszę zrobić, bo podobno moje najlepsze heheheh, może jajeczka faszerowane pieczarkami, albo pieczarki jajeczkami...
Ale już mi brak pomysłów na ciekawe sałatki. Te które są w moim wątku już moi goście znają, a chciałabym im coś ciekawego podać... Proszę więc Was niezastąpione o pomoc

Podrzućcie jakieś fajne i oryginalne (a proste) pomysły na imieninowe dania.
Nie bardzo mam czas na szukanie w necie, a w sobotę mam imprezkę.
Planuje jako ciepłe-główne danie podać tą moją sałatkę z kurczakiem na ciepło, bo teraz gorąco i jeść sie nie chce, a to takie lekkie i smaczne. Tradycyjnie tradycyjne śledzie muszę zrobić, bo podobno moje najlepsze heheheh, może jajeczka faszerowane pieczarkami, albo pieczarki jajeczkami...
Ale już mi brak pomysłów na ciekawe sałatki. Te które są w moim wątku już moi goście znają, a chciałabym im coś ciekawego podać... Proszę więc Was niezastąpione o pomoc


Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu