Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

WOOOW Andzia co za boskie przepisy.Musze tu zagladać często.Tą ostatnia salatkę bardzo pysznie sie czyta.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Witaj w moich kuchennych progach ;:196
Je się ją równie smacznie jak czyta :tan

A ostatnio takiego kuraka robiłam,
- udek czy innych części kurczaka tyle na ile jest zapotrzebowanie
- młode ziemniaki
- 1 duże jabłko
- sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka słodka, wegeta, ocet balsamiczny.

Kurczakowe kawałki natrzeć tymi wszystkimi przyprawami i ułożyć na największej blasze z piekarnika . Między kurczaka poutykać pokrojone w ćwiartki ziemniaki w skórkach, i jabłko pokrojone w plastry razem z gniazdami nasiennymi. Skropić to wszystko delikatnie oliwą i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz, można troszkę dłużej w temp. ok. 180 st.
W ten sposób wyszedł "prawie" jednogarnkowy obiad :uszy

A wcześniej była zupka krem brokułowa z kalafiorem i groszkiem ptysiowym mniam mniam.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziu, przepis super ! Prosty i jednogarnkowy ! Mam udka, ziemniaczki, jablka i wszystkie potrzebne przyprawy. Zaraz pójdę robić tę smakowitość. Najbardziej podoba mi się to, że to takie proste! ;:138
Zupka też fajna, ale u nas zupki nie mają jakoś wzięcia. Chociaż gdybyś mnie zaprosiła to też chętnie bym ją zjadła, to tylko M nie lubi zup.
Piszę z przerwami, bo w między czasie przygotowuję to danie
Melduję, że już w piekarniku!
M też podoba się ten pomysł!
Gratuluję ! ;:138
Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

ja robiłam kuraka nadziewanego ryżem i pieczarkami.Ryż na sypko ,pieczarki podpichcone na patelni z cebulą i przyprawami i sru do kuraka.Do piekarnika na ok godzine,a do tego sałata z czerwona cebulka ,pomidorkiem ,ogórkiem i dresingiem.PYCHOTA.Tez jednogarnkowe zarcie :wink:
Zamiast ziemniaków mozna dodać kasztany jadalne(jak ktoś ma) lekko podpieczone albo ugotowane.To takie bardziej wykwintne żarcie na kolację we dwoje :wink: Ja jem kasztany MAŁŻA mięcho :;230
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Bardzo dziękuję Felu ;:196 ;:180
Przepis zrodził się z niedzielnego lenistwa ;:224 bo wolałam poleżeć na tarasie :;230

A dzisiaj mam gości wieczorkiem i uraczę ich pieczonymi na ognisku młodymi ziemniakami. To jest taka nasza regionalna potrawa z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, znana też w innych regionach.
Potrzebny jest specjalny kociołek na ognisko. Zapach jest taki, że cała okolica ma ślinotok. Można to też zrobić na zwykłej kuchni w jakims garze.
A oto przepis... Podkreślam, że każda wieś, każda rodzina ma swój własny sposób :D
Porcja dla ok. 10 osób.
Pieczonki vel Prażonki
ok. 3-4 kg ziemniaków
2-3 średnie buraki
2 marchewki
5-6 cebul
duuuuża porcja różnej zieleniny
30-40 dag boczku
30-40 dag kiełbasy
margaryna, smalec
sól, pieprz, papryka słodka, wegeta
Wszystkie warzywa obrać, umyć, osączyć z wody.
Ziemniaki pokroić w talarki grubości trochę mniejszej niż 1 cm, resztę warzyw w cienkie plasterki, zieleninke posiekać. Boczek i kiełbasę też pokroić w plasterki.
Na dnie garnka położyć skórę z boczku TŁUSTYM NA SPÓD. A teraz wszystkie składniki układać po kolei warstwami :
ziemniaki - buraki - marchew - cebula - zielenina - teraz przyprawić - na to wędlina i następna warstwa - tak do wyczerpania składników.
Ugnieść to dobrze w garze, na wierzch kładziemy trochę smalcu, trochę margaryny , ilość zależy od tego jaki tłusty był boczek i kiełbasa, ale ziemniaki maja być "wilgotne". To przykrywamy szczelnie, najlepiej liśćmi z kapusty, albo zwykłą folia alu, przykrywamy szczelnie pokrywą, i na ognisko... Taką porcję z młodych warzywek trzeba piec max 50 minut na ognisku, ale nie wolno dopuścić do ostrego ognia. Jesienią, starsze ziemniaki trzeba piec 1-1.10 minut.

Przyjemność podwójna, bo potrawa fantastyczna, a i przy ognisku z przyjaciółmi fajnie posiedzieć ;:138

Aldonko, fajny ten kurak z ryżem też! Wypróbuje jutro na obiad ;:138
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziu, pieczonki zrobimy jak do nas przyjedziecie. Nas tylko dwoje to nawet z boczkową skórą problem. Niemniej wariacje na temat piecznek ziemniakowo-mięsnych podobają mi się bardzo. Kiedyś jadłam w Polsce podobną pieczonkę i pamiętam, że oprócz kartofli był właśnie boczek, pory i jakieś przyprawy. Było bardzo smaczne.
Tymczasem przyjemny zapasze rozlega się w całym domu. Hmmm...Właśnie podglądałam, ziemniaczki już się złocą...Mniam... mniam... :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Felu, a ja tu siedzę głodna w pracy... ;:152 Chętnie przygotuje dla Was taką potrawę...
Te pieczonki można śmiało robić w małym garnku, nawet dla dwóch osób, skóra z boczku nie jest niezbędna też :D Do tego bardzo dobry jest kefir, maślanka lub zwykły żurek.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Tym razem przekazuję Ci Andziu gratulacje od Michasia. Zajadał z prawdziwą przyjemnością. :D

Dziewczyny przepis łatwy i potrawa bardzo smaczna!
Polecam!
Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Bardzo dziękuję za uznanie ;:1 i cieszę się, że smakowało :tan
Polecam się na przyszłość ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Jadłam taką pieczonkę ;:138 Mam babcię z okolic Częstochowy,a dokładniej z Kłobucka :P To rzeczywiście regionalna i pyszna potrawa z kotła.Babcia dodawała jeszcze liście kapusty...
Takie kociołki widziałam w OBI.
rezygn0101
---
Posty: 448
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Pieczonki, prażonki super.
Jadam kilkanaście razy w roku, nawet zimą. :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziucoś tak ucichła?Wyłaż już z tej kuchni i podrzuć jakiś przepis na pyszne kotlety schabowe z koscią i przyrośniętą polędwiczką.Mam zamiar jutro zrobić takie zwykłe wiejskie SCHABOSZCZAKI ;:137 ..takie na cały talerz :;230
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Pesteczko ucichłam, bo jakoś tak nic nowego w kuchni nie robiłam :cry:
A schaboszczak z kością i polędwiczka to tylko taki klasyczny na cały talerz i najlepiej na smalcu usmażony, ale to taaaaakie niezdrowe, a taaaaaakie dobre :;230
Ja wczoraj na obiad dusiłam udziec indyka bez tłuszczu.
Udziec poporcjowany, przyprawiony sola, pieprzem, czosnkiem, papryką słodka i to w naczyniu żaroodpornym poprzekładane sporą ilością cebuli. Przykryłam trochę folią alu i do piekarnika na co najmniej godzinkę, w połowie duszenia ściągnęłam folię, żeby ten naturalny sosik odparował troszkę. Podałam to z młodymi ziemniaczkami w skórkach i kapusta pekińska z sosem czosnkowym..... ;:137 ;:136 Były dokładki....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziu schabioszczak oczywiście palce lizać ...ale watroba tego nie wytrzymała i teraz jade na sylimarolku :?
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Dziewczyny, ratunku !!
Podrzućcie jakieś fajne i oryginalne (a proste) pomysły na imieninowe dania.
Nie bardzo mam czas na szukanie w necie, a w sobotę mam imprezkę.
Planuje jako ciepłe-główne danie podać tą moją sałatkę z kurczakiem na ciepło, bo teraz gorąco i jeść sie nie chce, a to takie lekkie i smaczne. Tradycyjnie tradycyjne śledzie muszę zrobić, bo podobno moje najlepsze heheheh, może jajeczka faszerowane pieczarkami, albo pieczarki jajeczkami...
Ale już mi brak pomysłów na ciekawe sałatki. Te które są w moim wątku już moi goście znają, a chciałabym im coś ciekawego podać... Proszę więc Was niezastąpione o pomoc ;:196 ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”