Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Danusiu w końcu jak sobie pościelimy... ;:19

Alicjote czerwone to goździki, bardzo je lubię, kupiłam kilka kęp w ubiegłym roku na jakiejś przecenie, bo przysuszone były i jakieś marne, o kolorach i nazwie to nawet nie było co marzyć, teraz dopiero mogę się przekonać co mam, jedno wyszło białe, jedno czerwone, a inne takie purpurowo - oczorzutne. Pomogło podlewanie i podkarmienie ;:173

Kozino tak, mój ogród jest młody, owszem, znajdziesz tu na FO ogrody, które powstały w bardzo krótkim czasie, a wyglądają jakby były pielęgnowane od pokoleń, ale wiadomo z czym się to wiąże. Kupując wielkie rośliny, płacisz ogromne sumy. Mnie na to nie stać, więc wszystko sobie pomalutku... Tempo prac też nie jest zawrotne, zwłaszcza, że ja tam wszystko robię sama, a sił jakoś ubywa i to chyba niezależnie od wieku, przyplątała się jakaś alergia i słaba jestem jak mucha na jesień. A do tego kasa, kupuję, kupuję, zamawiam, a potem stop... mamy koniec maja, a już kasy zero. Planów to ja mam :;230 a i chęci też nie brakuje. Tobie też się uda! Jasne, że dłużej trzeba czekać, kiedy się hoduje coś od "patyczka", Marta tak robi, ale też ma fajnie!

Kochane, ja do pracy, a Wam życzę Obrazek
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit No proszę cię weż tego Grzmotnika , ja strachliwa jestem , sam deszcz poproszę ;:47
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Deszcz poproszę w nocy, bo mam trochę pracy w ogrodzie :)
Piękny poranek dziś... może nieco chłodniej niż kilka dni temu, ale słońce dogrzewa, a na niebie lazur - to lubię najbardziej :)
Muszę skosić po południu, a wieczorem oprysk... szkodników w tym roku mam zatrzęsienie! :evil:
Miłego!
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witam.Chyba gdzieś czytałaś Moje wpisy bo w Twoim wątku pojawiło się określenie "rojnikowisko".Bardzo Mnie to cieszy, bo staram się trochę bardziej propagować te kamienne róże. Zapowiada się piękny dzień .Zacząłem go od spaceru po wspaniałym ogrodzie.Jestem pod wrażeniem ;:180
'
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Nelciu :wit
Jak twoje samopoczucie?
Deszczyku dalej nie widać ;:185 u mnie dzisiaj niebo bezchmurne, tylko troche zimniej się zrobiło.Śliczną masz kępke tych białych, małych kwiatuszków, masz też różowe?
Buziaczki
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Deszczyk i burza może być ale w nocy....dzisiaj muszę skosić :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Lukrecjo :wit trafiłam do Ciebie od Agnieszki i cieszę się, bo lepiej późno niż...później :uszy
Masz ogromny ogród pełen uroczych zakątków i rabatek, wygląda bardzo dojrzale, choc w sumie jeśli ogród jest sześciolatkiem, to jeszcze stosunkowo młody. Mój ma niecałe trzy ;:131
Bardzo lubię jednolite plamy na rabatach kwiatowych, Twoje skalniaki wyglądają wzorcowo ;:333
Pozdrawiam sedecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

:D [quote="Lukrecja..., że ja tam wszystko robię sama, a sił jakoś ubywa i to chyba niezależnie od wieku, przyplątała się jakaś alergia i słaba jestem jak mucha na jesień. [/quote]

Nie chcę straszyć ale osłabienie może też być skutkiem ukąszenia kleszcza.

Co do kupowania, tez wolę kupować za grosze :D Można dużo zaoszczędzić bo z kasą krucho ale i kupić więcej egzemplarzy, potem wystarczy poczekać i podziwiać jak grosze zamieniają się w setki hehe:D. Kupiłam po 12 zł thuje szmaragdowe i miały zaledwie do 20 cm, nie było to tanio ale odżałowałam , dziś mają po 2 metry i wcale nie musiałam czekać strasznie długo na taki efekt :D Zresztą to czysta przyjemność podziwiać jak wszystkie roślinki rosną od malucha.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14

Post »

tuje 20cm za 12 zł ??? a nie większe ?? w jakim czasie urosły aż 2 metry ?? ;:173
ja dzisiaj pojadę kupić tuje chyba, tylko nie wiem jakie na razie :lol:
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Normalnie busz na tych zdjęciach i tak ma być,
a córa mi mówi nie pisz tak, bo tak mówi Chuck Norris :;230
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Ja mam zamówione tuje po 7 zł i mają na oko 30-40 cm :D
Pod koniec miesiąca jada po odbiór.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
martucham1
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 14:06

Post »

Ale piękne poduchy ;:215 Goździki pewnie pięknie pachną ;:224
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

O matko sałatko, ile wpisów ;:oj ;:oj ;:oj postaram się jakoś sensownie odpisać, aby nikogo nie pominąć.
Przede wszystkim witam w moim skromnym ogródku wszystkich miłych gości, i tych których już troszkę znam, i tych którzy są z wizytą po raz pierwszy, a mam nadzieję, że nie ostatni. Byłoby mi ogromnie przykro, w ogrodzie bez gości ;:108
Martucham1 w większości skalniakowe roślinki mają to do siebie, że w krótkim czasie potrafią wytworzyć wspaniałe poduchy, mankamentem jest to, że nie kwitną wszystkie na raz od marca do listopada, to byłby istny szał! a goździki istotnie pachną zabójczo ;:173

Reniuś okrutnie się cieszę z tych Twoich tujek, pamiętam tęskny wzrok za moimi, a teraz będziesz miała te swoje :tan
Samopoczucie do bani, ale nie poddaję się, wszystkiemu winne pylące topole i zmieniające się w obłąkańczym tempie ciśnienie.

Beatko (juni), busz byłby jeszcze większy,gdyby Chuck Norris pomagał sadzić i plewić, zamiast tylko gadać :;230 :;230 :;230
Anushka witaj ponownie :wit cieszę się, że zaglądasz tutaj :wink:

Kozino nie ugryzł mnie kleszcz, na pewno, meszki i owszem pogryzły mnie okrutnie i do dziś mi się goją ranki na nogach, ale nie kleszcz. Osłabienie jest, ale nie poddaję się!
Gratuluję takich tuj! To fantastycznie, że tak szybko urosły. A czym je nawoziłaś?
Piszesz, że fajnie tak patrzeć jak maluchy rosną i potem zamieniają się na setki :;230 no tak, ale jak na ogrodnika, to ja strasznie niecierpliwa jestem, chciałabym tak żeby już było wszystko duuuuże. Ale muszę sobie radzić tak, żeby i mieć to co chcę i żeby nie było za małe, a to trudne, jednak dość trudne i wymaga czasu. Uczy mnie to moje miejsce pokory i cierpliwości, oj uczy! :wink:
Kasiu (robaczku) witam Cię serdecznie i dziękuję bardzo za miłe słowa, tych zakątków to chciałabym więcej, dopiero za kilka lat może będzie wreszcie przypominało moją wizję, brakuje mi jeszcze sporo roślin, choć z drugiej strony cieszę się, że przede mną jeszcze tyle modyfikowania i sadzenia! Przyznam Ci się, że na szybko przeleciałam przez Twój wątek, jestem pełna podziwu dla Twojego trzylatka, wygląda bardzo dojrzale, a te kute elementy rewelacyjnie wszystko uzupełniają, no i te barwne plamy przypominające wielowarstwowe spódnice! Marzenie. Na razie szybko, w niedzielę obiecuję przejrzeć wszystko dokładnie. Bardzo zainspirowała mnie ta Twoja ścieżka, ale o tym napiszę już u Ciebie ;:196

Kochane Agnieszki! i Ewcia (bina) mam nadzieję, że się nie obrazicie za to, że zwracam się do Was razem. :oops: Ja też muszę dziś kosić, ale deszcz potrzebny jak diabli, podlewanie owszem nieco pomaga, ale deszczu nie zastąpi nic. Po co ja to piszę, skoro i tak wszyscy o tym wiemy ;:218

Jurku (semper) Ciebie również miło mi powitać u siebie, prawdę mówiąc nie wiem skąd wzięło się u mnie takie określenie "rojnikowisko", mam nadzieję, że nie naruszam tu praw autorskich do nazwy :;230 Język ewoluuje nieustannie, a taka nazwa wydaje się być adekwatna do rabatki, na zasadzie: wrzosowisko, hostowisko itd. Jednak cieszę się podwójnie z Twojej wizyty, bo jako propagator tych cudnych roślin prawdopodobnie pomożesz mi rozszyfrować ich prawdziwe nazwy. Kilka z rojników dostałam, oczywiście jako rojniki, inne kupiłam w ogrodniczych jako "rośliny skalniakowe"... kiedyś nie przywiązywałam tak uwagi do nazw, ale z czasem, chciałabym umieć nazywać moich współtowarzyszy ;:173 Do Ciebie obiecuję zajrzeć niebawem i się wpisać, choć sedesowy kwietnik zwalił mnie z nóg ;:oj

A poza tym, pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i życzę wspaniałego wypoczynku w Waszych ogrodach! ;:167
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Kochana witaj w klubie "kochających topole inaczej" :lol: Mnie właśnie dopada alergia, strasznie mnie to przytłacza i wykańcza, tyle tylko,że ja mam alergię jeszcze na trawy, zboża. Na razie nie wyglądam jak zapuchnięty, zaryczany bóbr, ale to kwestia czasu. Czerwiec-lipiec mam przekichany i to w dosłownym tego słowa znaczeniu
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Co tu dużo pisać.......przeslicznie ;:3
Zablokowany