Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze szybciutko pokarzę wam moje wrzosy szykujace się do kwitnięcia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och,śliczne...a ja właśnie zakładam taką rabatkę na wrzosy i inne takie... :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Iwa zajrzyj na priv.
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

Witaj Iwa ten Twój kawałek świata jest przepiękny
widzę że założyłaś rabatę z rh, i narobiłaś sie jak przysłowiowy wół
ale...koniecznie poczytaj ten wątek rose_marek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683, zmartwię Cię, może zechcesz jeszcze poprawić, jak popełnisz błędy na początku to potem same problemy, wierz mi, mści się to strasznie

niestety ziemia jest źle przygotowana, poza tym namawiam Cię żebyś sadziła rh bardzo blisko siebie, po 3, 4 latach możesz przesadzać jak się rozrosną, to b. łatwe
i dobrze je sadzić z razem z innymi kwaśnolubnymi: azalie japońskie, wrzośce, hortensje, kalmie...fantastycznie rosną tez w tych miejscach lilie zwłaszcza orientalne,
łatwo utrzymać niezbędne niskie pH, a jak masz problem z gliną to rób lekkie wyniesienia
ja bym może dojechała do tego drzewa z rabatą dla kwaśnolubnych i tam sadziłabym też hortensje, w każdym razie żeby docelowo tam powstało miejsce i tam w razie czego możesz dosadzać, przesadzać
może coś podejrzysz w ogrodzie Eweliny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
no i konieczna ściółka - nie jako ozdoba - to konieczność, jak masz dostęp do igliwia spod sosen to to najlepsza i najtańsza ściółka
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Pocztałam i mam być szczera nie za bardzo wiem co mam poprawić. Czy chodzi o to, że mam zrobić to takie 20 - 50 cm koryto, czy o to że nie dałąm siarczanu?? Moniko bardzo proszę cię napisz mi dokładnie co mam poprawić :roll:
Cały mój ogród jest gliniast prócz terenu pod brzozą - tam ziemia jest sucha - nie jest to piasek, ale też nie jest to glina. Ziemia jest kwaśna bo w tej właśnie okolicy rośnie masę grzybów. Posadziłam je może rzeczywiście za szreoko, ale celowo - mam zamiar dosadzić tam jeszcze co nieci :lol: Posadziłam rh do towarzystwa pieris i sosne górską. Myślę jeszcze o dosadzeniu jakiejś innej sosny, ale jeszcze nie mam typu.

Moniko chciałam ci powiedzieć, że jestem już twoją dłużniczką i bardzo dziękuję ci za uwagi na temat mego rododrndroniska, ale nieśmiało proszę o jeszcze :oops: :roll:
Mój kawałek świata.
część 3
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Pięknie :D
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p

Post »

nie siarczanu moja droga tylko czystej mielonej siarki, którą przynajmniej u mnie można kupić w chemicznym w cenie ok 15 zł/kg :D i zapewne masz kupiony pehametr

prosisz o jeszcze..nie ma sprawy ale stawiam warunek :D i zacytuję Marka
zanim zaczniesz przygotowywać stanowisko dla rhododendrona
sprawdź drenaż Twojej gleby.
Wykop dołek o głębokości 30 cm i tej samej średnicy. Wypełnij go po brzegi wodą.
Jeśli woda zniknie w ciągu dwóch godzin to znaczy że masz bardzo dobry drenaż.
Jeśli po 24 godzinach woda ciągle jest w dołku, wtedy masz bardzo kiepski drenaż w glebie,
Jeśli woda zniknie od 2 do 24 godzin wtedy możesz zastosować metodę z lekkim wgłębieniem, pośrednią pomiędzy tymi dwoma metodami opisanymi...

zrób to w trawniczku, gdzieś niedaleko miejsca gdzie je posadziłaś, poza tym sprawdź w tym rejonie pH ziemi

poproszę o odpowiedź co wyszło :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Monka, gdzie Cię nie czytam to mnie zaskakujesz :shock:
Podziwiam Cię, wiesz wszystko i o wszystkim :wink:

Iwuś ale Ci się uzbierało tych wrzosów :shock:
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witaj Aniu :lol: Ale chciałąbym ich jeszcze więcej :lol:

Moniko muszę ci się przyznać, że jednak nie przeczytałam wszystkiego - wczoraj dopiero przejrzłam cały wątek, przekopiowałam go sobie na laptop i będę dziś po południu jeszcze raz - sumiennie i dokładnie - studiować - obiecuję. Od poniedziałku zacznie mi sie urlop więc polecenia będę wykonywać natychmiast :lol: :lol: :lol:

Dziękuję ci, że ci się chce zagladać do mojego bidnego ogródka. To forum mnie ciagle zadziwia - tak pozytywnie - jak mawia moja koleżanka
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

A teraz jeśli pozwolicie wkleję zdjęcia moich kilku host, bo poprosiłam Polę o ich identyfikację

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Te ostatnie dwa zdjęcia to jedna i ta sama hosta tylko taka żółta była jak ja kupiłam a teraz nowe listki są bardziej zielone niż żółte
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna wrzosowa rabatka,no i hosty też się nieźle prezentują . :wink:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mnie to ta trzecia wpadła w oko :wink:
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Śliczne hosty. Od pierwszej do ostatniej.
Jak się rozrosną, będzie cudnie.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
x_P-42

Post »

iwa27 pisze:A teraz jeśli pozwolicie wkleję zdjęcia moich kilku host, bo poprosiłam Polę o ich identyfikację

1) Obrazek 2) Obrazek 3)Obrazek 4)Obrazek
5) Obrazek 6) Obrazek 7)Obrazek 8)Obrazek

Te ostatnie dwa zdjęcia to jedna i ta sama hosta tylko taka żółta była jak ja kupiłam a teraz nowe listki są bardziej zielone niż żółte
Dopiero teraz znalazłam troszkę czasu, aby wpaść do Ciebie.Siedziałam na fałdach i podliczałam wyniki głosowania na Hostę Roku :)

Co do Twoich host, zadanie nie bedzie łatwe.Identyfikacja młodzieży, która nie ma jeszcze wykształconych cech dorosłej hosty jest trudna a nawet niemożliwa , nawet dla naszych forumowych ekspertów.

2) Stiletto , jeśli jest malutka i wąskimi listkami

6) H.undulata mediovariegata , 5 chyba tak samo, tylko,że Ci mutuje.Jeśli wypuści więcej zielonych liści wykop ją i oddziel je

7) wyglada na Piedmont Gold lub Sun Power- jedne z najładniejszych żółtych host.Obie w młodym stadium maja takie żółtawe, strzeliste liściory :)

3) podejrzewam,że to Halcyon, ale niebieskie są do siebie bardzo podobne i przydałby się kwiat

Co do 1 i 5 - tu trzeba będzie poczekać na przyszły rok.1 , to zapewne h.Fortuniego ,może być Albomarginata ,5 przypomina ventricosę...
Poczekamy jeszcze do przyszłego roku i zobaczymy, jak będą wyglądać starsze.

Czekam z niecierpliwością na zdjęcie wnusi, zwłaszcza,że ja mam dla niej kawalera - mojego wnuczka Jędrzeja, który jest w tym samym wieku. :lol:
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p

Post »

AniaDS pisze:Monka, gdzie Cię nie czytam to mnie zaskakujesz :shock:
Podziwiam Cię, wiesz wszystko i o wszystkim :wink:
niezły z Ciebie psycholog Aniu :D mój nick jak zauważyłaś to @ :D
zazwyczaj walę prosto z mostu i nie lubię roboty od d. strony
na szczęście Iwa ma poczucie humoru i zrozumie mnie jak trzeba

Iwa jak bedziesz odpoczywać to zweryfikuj swój projekt ogrodu pod kątem tego co Ci wyjdzie po testach, coś tam chyba już utopiłaś, dlaczego to już chyba wiesz

Z doświdczenia powiem Ci że najlepiej planować rośliny pod glebę która jest na działce bo każda zmiana gleby to straszne koszty. Te koszty można obniżyć używając głowy, czyli najpierw 10xpomyśleć a potem robić, czyli np planując najważniejsze założenia zależnie od tego co chcesz posadzić. Wychodzi mi że jakieś lekkie niwelacje żeby tą wodę gdzieś wyprowadzać są konieczne.....wyniesienia..możesz przygotowywać sama ogromne ilości kompostu (zpomnij o malutkim kompostowniczku), możesz zrobić swoją mini szkółkę na jakiś wyniesieniu - to akurat łatwe bo masz dużą działkę i możesz wszystko ukorzeniać, kupować maluchy itp
bez względu na to czy skorzystasz z moich porad czy nie kompostu, obornika, torfu...nie żałuj

Polecam Ci lekturę ogrodową KATALOG ROŚLIN drzewa, krzewy, byliny, polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich i "Katalog Bylin polecanych przez Związek Szkółkarzy Polskich" - fajna rzecz na urlop :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”