iwa27 pisze:A teraz jeśli pozwolicie wkleję zdjęcia moich kilku host, bo poprosiłam Polę o ich identyfikację
1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)
Te ostatnie dwa zdjęcia to jedna i ta sama hosta tylko taka żółta była jak ja kupiłam a teraz nowe listki są bardziej zielone niż żółte
Dopiero teraz znalazłam troszkę czasu, aby wpaść do Ciebie.Siedziałam na fałdach i podliczałam wyniki głosowania na Hostę Roku
Co do Twoich host, zadanie nie bedzie łatwe.Identyfikacja młodzieży, która nie ma jeszcze wykształconych cech dorosłej hosty jest trudna a nawet niemożliwa , nawet dla naszych forumowych ekspertów.
2) Stiletto , jeśli jest malutka i wąskimi listkami
6) H.undulata mediovariegata , 5 chyba tak samo, tylko,że Ci mutuje.Jeśli wypuści więcej zielonych liści wykop ją i oddziel je
7) wyglada na Piedmont Gold lub Sun Power- jedne z najładniejszych żółtych host.Obie w młodym stadium maja takie żółtawe, strzeliste liściory
3) podejrzewam,że to Halcyon, ale niebieskie są do siebie bardzo podobne i przydałby się kwiat
Co do 1 i 5 - tu trzeba będzie poczekać na przyszły rok.1 , to zapewne h.Fortuniego ,może być Albomarginata ,5 przypomina ventricosę...
Poczekamy jeszcze do przyszłego roku i zobaczymy, jak będą wyglądać starsze.
Czekam z niecierpliwością na zdjęcie wnusi, zwłaszcza,że ja mam dla niej kawalera - mojego wnuczka Jędrzeja, który jest w tym samym wieku.