Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Mam pytanko,czym oprócz pasków folii do szczepień można wiązać ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wiążę paskami bawełnianej dzianiny lub tkaniny, jak dotąd to mi idzie lepiej niż folia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2011, o 19:32
Ja dzisiaj zaszczepiłem wiśnie i czereśnie. Na czereśnie nie liczę nawet za bardzo, bo są ciężkie w szczepieniu, ale z wiśni może coś wyjdzie. Wie ktoś gdzie można kupić podkładki jabłoni, pigwy i brzoskwini madzurskiej?
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podkładki powinieneś kupić w każdej większej szkółce.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Witam serdecznie Panie i Panów.
Moje pytanie: Dopiero dziś wpadłem na pomysł szczepienia śliw i czereśni więc nie mam zrazów ani możliwości ich kupienia. Mam za to setki krzewów śliwy która wałęsa się po całej działce odrastając z korzeni. Oczka lub zrazy z musu pobiorę ze starej śliwy teraz. Moje pytanie jaką technikę zastosować? Zadowoli mnie nawet 10% przyjętych szczepów. Drugie pytanie jako, że nie ma podkładek czereśni czy na dzikich (odrostach korzeniowych) wiśniach jest szansa na przyjęcie czereśni? I ostatnie pytanie - czy oczka z wilków są bezwartościowe przy okulizacji? Nie chciał bym niszczyć za bardzo dobrych pędów.
Moje pytanie: Dopiero dziś wpadłem na pomysł szczepienia śliw i czereśni więc nie mam zrazów ani możliwości ich kupienia. Mam za to setki krzewów śliwy która wałęsa się po całej działce odrastając z korzeni. Oczka lub zrazy z musu pobiorę ze starej śliwy teraz. Moje pytanie jaką technikę zastosować? Zadowoli mnie nawet 10% przyjętych szczepów. Drugie pytanie jako, że nie ma podkładek czereśni czy na dzikich (odrostach korzeniowych) wiśniach jest szansa na przyjęcie czereśni? I ostatnie pytanie - czy oczka z wilków są bezwartościowe przy okulizacji? Nie chciał bym niszczyć za bardzo dobrych pędów.
W zeszłym roku szczepiłem w klin i na kożuchówkę .W klin przyjęły się wszystkie .Szczepiłem Renklodę czerwoną ma Mirabelce.
Bogdan
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Czy ma sens przesyłanie latem oczek poczta, ewentualnie ekspresowym kurierem?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Nie samych oczek oczywiście - a pędów, z których one zostaną pobrane ;) tak, jest sens, robiliśmy to nie raz, docierały do odbiorcy na drugi, trzeci dzień i wszystko było ok. Najważniejsze jest odpowiednie zapakowanie tych pędów, umieszczenie końców w wilgotnym materiale i... w zasadzie tyle. Oczywiście zrazy defoliujemy, zostawiając jedynie (w miarę możliwości długie) ogonki liściowe.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 kwie 2011, o 18:46
Ja mam problem z tym,że moje drzewka czereśniowe złapała jakaś choroba i nie wiem co mam robić!!!!!!!
ponieważ jestem początkującym sadownikiem!!!!!
W moim wątku znajdują się zdjęcia PROSZĘ O POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ponieważ jestem początkującym sadownikiem!!!!!
W moim wątku znajdują się zdjęcia PROSZĘ O POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2011, o 19:32
Ale nie sprzedają ich(podkładek) wysyłkowo, a nie mam możliwości, żeby pojechać. Znacie może szkółkę w której wysyłają?
Też poszukuje szkółki która prowadzi sprzedaż wysyłkową podkładek w małych ilościach.
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
9 kwietnia zaszczepiłem przez stosowanie z nacięciem jabłoń, gruszę i wiśnię. Na razie nic się nie pokazało. Niektóre zrazy przyschły (pomarszczone), ale niektóre prezentują się dobrze tylko listków nie puszczają. Zrazy przechowywałem w lodówce w tem. 2-5 stopni. Czy jeszcze za wcześnie na listki czy już powinny się pojawić.
Pozdrawiam
romix
Pozdrawiam
romix
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Mnie w ubiegłym roku listki (śliwa ) pokazały ucha po 1,5 miesiącach. W tym roku są zawiązki owoców.Na pomarszczonych zrazach nic ci się nie pokaże.
Bogdan
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
licencjaA jak to jest z odmianami licencjonowanymi?I czy szkółkarz ma prawo mi odmówić sprzedaży kilku drzewek?Gdzie znajdę listę odmian jabłoni, gruszy do których potrzebna jest licencja,od kogo ją się kupuję i jaka ta licencja wygląda( książeczka, kata, paragon), czy dotyczy konkretnej liczby drzewek,czy jest coś o przeznaczeniu drzewek?
kolekcjoner smaków