Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.1
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie - drozd
Tawułki łatwo przyjmują się. Moich też już poszło trochę w Polskę. Najbardziej podobają mi się te z 5 zdjęcia o przewieszających się kwiatostanach i z ostatniego zdjęcia której kwiaty wyglądają jak zapalone zimne ognie. W ogóle to jest tyle tych odmian,że można cały ogród zasadzić samymi tawułkami. Swoje kupowałem w Firmie eKom koło Krakowa. Co roku przysyłają mi katalog. Ceny dość umiarkowane od 3- 10 zł
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Januszu, znalazłam piękny ogród w swoim województwie, a tu doczytuję, że zamierzasz przeprowadzkę
.
No to będzie miał następca zagospodarowany ogród. Podziwiam, chyba bym się nie zdecydowała na wyjazd.
Dobrze Cię rozumiem, moje dzieci w Krakowie, też nie mają po co tu wracać
, taka smutna prawda,
po tej stronie Wisły jest trochę trudniej żyć
Czy firma eKom prowadzi sprzedaż wysyłkową??

No to będzie miał następca zagospodarowany ogród. Podziwiam, chyba bym się nie zdecydowała na wyjazd.
Dobrze Cię rozumiem, moje dzieci w Krakowie, też nie mają po co tu wracać

po tej stronie Wisły jest trochę trudniej żyć

Czy firma eKom prowadzi sprzedaż wysyłkową??

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- drozd
Witam Elu!
Dziękuję za wizytę w jeszcze moim ogrodzie i za ten "piękny ogród"
Tak się składa,że trzeba opuścić swoje "gniazdo" i przenieść się bliżej dzieci. Najmłodsze wnuki nie poznają dziadków a i dziadkowie widzą tylko nie więcej jak 2 razy do roku. Takie są plany ale czy to dojdzie do skutku. Na razie jeszcze oficjalnie nie ogłosiłem sprzedaży choć już kupcy zjawiają się. Jeden nawet z gotowymi planami cyt. ...po h....ę to wszystko to trzeba wyciąć zaorać i choćby kartofle posadzić. Dreszcz przeszedł po mnie i z trudem delikatnie powiedziałem,że jeszcze nie do sprzedania. Uf.
Firma eKom prowadzi nadal sprzedaż wysyłkową i ma dość duży wybór. Ceny - różnie ale dość umiarkowane. Miałem przebój z nimi bo przysłali mi wiosną rośliny jakieś zgniłe czy zmarznięte i musiałem reklamować. W odpowiedzi wyjaśniali,że pracownicy odczytują tylko etykiety na doniczkach a nie sprawdzają jakości a z ta jakością bywa różnie. W zasadzie są bardzo małe roślinki.
Dziękuję za wizytę w jeszcze moim ogrodzie i za ten "piękny ogród"

Firma eKom prowadzi nadal sprzedaż wysyłkową i ma dość duży wybór. Ceny - różnie ale dość umiarkowane. Miałem przebój z nimi bo przysłali mi wiosną rośliny jakieś zgniłe czy zmarznięte i musiałem reklamować. W odpowiedzi wyjaśniali,że pracownicy odczytują tylko etykiety na doniczkach a nie sprawdzają jakości a z ta jakością bywa różnie. W zasadzie są bardzo małe roślinki.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Januszu zdjęcia
ogrodu się skończyły ?
Czy boisz się że wszystkie kwiatki od Ciebie wyłudzimy.?
Genia

Czy boisz się że wszystkie kwiatki od Ciebie wyłudzimy.?

Genia
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Witaj, Januszu
Dziękuję za wyjaśnienia dotyczące tawułek. Liczę, że i moje kiedyś będą takie piękne 
Równie okazałe widziałam kiedyś w Rydze- w ogromnej ilości rosną w parkach pod drzewami.
Serdecznie Cię pozdrawiam

Równie okazałe widziałam kiedyś w Rydze- w ogromnej ilości rosną w parkach pod drzewami.
Serdecznie Cię pozdrawiam

- drozd
Witaj Geniu. Oj boję się, boję o moje kwiatki żebyś wiedziała. (też żartuję). Te ponure dni zniechęcają mnie do wszystkiego. Jeden dzień było słoneczko to chciało się żyć ale znów ponuro, deszczowo. Najlepiej byłoby zasnąć i obudzić się wiosną. Spróbuję poszukać zdjęć by nie pokazywać tych samych.
Witaj Moniko Wyobrażam sobie jak ślicznie musiało to wyglądać. U nas nie spotkałem w żadnym parku dużej ilości tawułek.
Widocznie firmy zajmujące się wystrojem ogrodów wolą jednoroczne rośliny. Tawułki jednak wymagają większej troski i nie pod każdym drzewem będą rosły ze względu na brak wilgoci.
Witaj Moniko Wyobrażam sobie jak ślicznie musiało to wyglądać. U nas nie spotkałem w żadnym parku dużej ilości tawułek.
Widocznie firmy zajmujące się wystrojem ogrodów wolą jednoroczne rośliny. Tawułki jednak wymagają większej troski i nie pod każdym drzewem będą rosły ze względu na brak wilgoci.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
[quote="drozd"]Witaj Geniu. Oj boję się, boję o moje kwiatki żebyś wiedziała. (też żartuję). Te ponure dni zniechęcają mnie do wszystkiego. Jeden dzień było słoneczko to chciało się żyć ale znów ponuro, deszczowo. Najlepiej byłoby zasnąć i obudzić się wiosną. Spróbuję poszukać zdjęć by nie pokazywać tych samych.
Januszu bój się bój .
Ja też nie cierpię takiej ponurej pogody , wczoraj było nawet ładnie , dziś wyszło słoneczko może na 2 godzin. Zapowiadają poprawę pogody .
Z tymi zdjęciami to dobry pomysł moje mi się już znudziły pooglądałabym Twoje .
Genia
Januszu bój się bój .

Ja też nie cierpię takiej ponurej pogody , wczoraj było nawet ładnie , dziś wyszło słoneczko może na 2 godzin. Zapowiadają poprawę pogody .
Z tymi zdjęciami to dobry pomysł moje mi się już znudziły pooglądałabym Twoje .
Genia
- drozd
Błysnęło słoneczko na chwilę ale samopoczucie marne. Źle znoszę krótkie dni a jeszcze pochmurne to mnie "dołują" kompletnie.
Spacerkiem po ogrodzie pstryknąłem kilka zdjęć w jesiennej szarej szacie.
Przeciw naturze. Coś takiego siedzi w człowieku,że chciałby zmieniać naturę. Jeden pracuje nad tym by coś położyć inny to położone podnosi to trochę tak jak z włosami: kręcone prostują, proste zakręcają.
Oto maje eksperymenty z jałowcami:
Orginał
i wyprostowany
Następny orginał
i wyprostowany
Dwa następne też przy palikach

Spacerkiem po ogrodzie pstryknąłem kilka zdjęć w jesiennej szarej szacie.
Przeciw naturze. Coś takiego siedzi w człowieku,że chciałby zmieniać naturę. Jeden pracuje nad tym by coś położyć inny to położone podnosi to trochę tak jak z włosami: kręcone prostują, proste zakręcają.
Oto maje eksperymenty z jałowcami:
Orginał

i wyprostowany

Następny orginał

i wyprostowany

Dwa następne też przy palikach

- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajnie to wygląda. Podniosłeś mnie na duchy, bo ja swojego jednego też wypalikowałam i zastanawiałam się co z tego wyrośnie. Jak długo tak "męczysz" swoje?
- drozd
Te pierwsze trzy to czterolatki mają ok 120 cm wysokości. Ostatni jest dość stary, bo 12-13 lat i ponad200 cm. wysokości. Na wiosnę wymienię na dłuższy palik i poprowadzę wyżej.
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Z tymi jałowcami to fantastyczny pomysł.na pewno będę papugować ale moje muszą jeszcze podrosnąć.Twoje to już wspaniałe okazy!
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Bardzo ciekawe te Twoje eksperymenty z iglakami. Teraz rozumiesz te kobiece fanaberie u fryzjera 

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- drozd
Witaj Ewo!
Prowadzenie płożących iglaków im wcześniej zaczniesz tym będą ładniej miały rozłożoną koronę. Trzeba pamiętać o częstym przywiązywaniu do palika, by wierzchołek nie odchylał się a robi to szybko, bo ma zakodowane inne położenie.
Kłaniam się Elu!
Taka forma prowadzenia trochę urozmaica ogród. Kobiece fanaberie u fryzjera dokładnie rozumie i nie tylko kobiece. Kiedyś profesorowie w szkole też mnie pędzili do fryzjera, bo miałem kucyki albo aż na plecach ;:116
Prowadzenie płożących iglaków im wcześniej zaczniesz tym będą ładniej miały rozłożoną koronę. Trzeba pamiętać o częstym przywiązywaniu do palika, by wierzchołek nie odchylał się a robi to szybko, bo ma zakodowane inne położenie.
Kłaniam się Elu!
Taka forma prowadzenia trochę urozmaica ogród. Kobiece fanaberie u fryzjera dokładnie rozumie i nie tylko kobiece. Kiedyś profesorowie w szkole też mnie pędzili do fryzjera, bo miałem kucyki albo aż na plecach ;:116
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Witaj, Januszu
Bardzo interesująco wyglądają te jałowce. Nie przypuszczałam, że można je tak prowadzić.
Miłego wieczoru Ci życzę

Miłego wieczoru Ci życzę

- drozd
Witam Moniko
Za parę lat to dopiero powinny pokazać są urodę. Na razie jeszcze gubią się w dużym ogrodzie ale już z bliska są dość interesujące.
Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam serdecznie
Za parę lat to dopiero powinny pokazać są urodę. Na razie jeszcze gubią się w dużym ogrodzie ale już z bliska są dość interesujące.
Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam serdecznie