Ogród Andzi
- madziarynka
- 200p

- Od: 21 maja 2009, o 00:34
Ania! gdzie te chwasty, bo ja jakoś nie widzę, choć oczy wytężam
Za to piękne rojniczki i rozchodniki widzę. Za to pogoda jaka dziś była w Lublinie i okolicach to my już dobrze wiemy. Ledwo zajechałam swoim rowerkiem na działkę zerwała się chmura. A ja z plecakiem pełnym kamieni pchałam rower pod górę, bo przed deszczem umykałam. Trzeba było mnie zobaczyć

Pozdrawiam i zapraszam do mnie, Magda
Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród
Sabinko rojniki bardzo mi się podobają jak gdzieś spotkam to dokupuję. Na skalniaku super wyglądają jak wrastają w szczeliny. Nie wiem tylko czy inne płożące ich nie zagłuszą. Widziałam skarpę obrośniętą rojnikami ale widok stałam i patrzyłam. Właścicielka przerywała i wkładała do łubianki jak truskawki a ile tam było sztuk to szok.
- madziarynka
- 200p

He he rojnikobranie normalnie
Zamieściłam u siebie najnowsze kamienie
Rojniki w wielkich koloniach wyglądają fantastycznie. Może to słaby przykład, ale moja babcia kiedyś miała grób porośnięty taką rojnikową skorupą i jako dziecko nie mogłam się napatrzyć na to cudo. :-P
Aniu, co to za poskręcany rojnikowy okaz?
Aniu, co to za poskręcany rojnikowy okaz?
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
- madziarynka
- 200p

He Aniu! Fajny masz rojniko-zygzak ;) Dziękuję za Twoją hojną propozycję. Przyjmę zbędne roślinki w każdej ilości ;) Fajnie byłoby się jakoś spotkać, w końcu to niedaleko mieszkamy od siebie. Ja mam dużą ilość tych białych margerytek u siebie więc mogę spokojnie parę kęp w zamian nakopać. Jak na razie to zaczyna mnie jakieś zniechęcenie dopadać, to chyba przez tą pogodę tak się dzieje. Ziemia jak bryła masła wszystko się klei do łopaty - koszmarek ogrodnika. Nic mi się dziś nie chciało. Przesadziłam tylko parę kwiatków - samosiejek. A z kamieniami muszę się oszczędzać - plecak zdecydowanie bez stelaża.
Madziu wczoraj ziemia troszkę osiąkła zabrałam się do plewienia. Niestety moja radość nie trwała długo w nocy znowu przechodziły burze. Nerwy ta pogoda zaczyna szarpać ile jeszcze będzie lało? Wszystko się lepi i powywracane. Zdjęcia z zapasów i kilka dzisiejszych. Może ktoś zna roślinę z ostatniej fotki?Trzmieliny, ketmia, pysznogłówka ogrodowa, lilia, róże.

- madziarynka
- 200p

Piękne roślinki, z kroplami deszczu. No mogłoby już przestać padać, u nas burza przeszła z piorunami, które całkiem blisko uderzały. Kot się zestresował. Ja sobie tłumaczę, że ludzie na Śląsku i Podkarpaciu gorzej mają, bo powódź u nich. chwilowo nic mi się nie chce. Czy u ciebie też tak dużo chwastów wychodzi??? Dodatkowo gdzie nie grzebnę w ziemi to roj mrówek się pojawia.
Madziu u mnie też chwasty i mrówki pod kamieniami i kępkami trawy. Lepi się wszystko do gracki, z chwastami wyrywa się sporo ziemi jak tak dalej pójdzie zamiast rabatek będą doły. Nareszcie wykosiłam trawę, może coś jeszcze oplewię jak podeschnie. Burze też przechodziły w nocy, trzeba się cieszyć że nie ma podtopień i gradu. Nareszcie wyszło słoneczko nazbieram nasion z orlików i powycinam pędy. Zrobił się straszny nieład niektóre pędy zaczęły gnić. Wieczorkiem opryskam róże od grzyba i wiciokrzew, listki zrobiły się w plamy.
Zaległe fotki nie mogłam wstawić bo przerywało połączenie.

Zaległe fotki nie mogłam wstawić bo przerywało połączenie.

-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.