Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo, wycieczka rzeczywiście świetna. Jestem świadoma, że mieszkam w bardzo malowniczych stronach i mam bardzo blisko do kilku ciekawych miejsc, miedzy innymi do Giverny. Jeździmy tam dosyć często, tym bardziej, że za każdym razem jest trochę inaczej. :wink: Cieszę się, że mogę się z Wami podzielić tymi przemiłymi doznaniami. :D

Pszczółko, a u mnie dzisiaj nie ma ani promyka słonka... :lol: A co gorsze, jest wiatr (chociaż na szczęście nieduży) i nie pada!!! Poza "porą deszczową" , czyli zimą, w naszych okolicach jest bardzo mało opadów. :? Często się zdarza, że pada po drugiej stronie Sekwany, zaledwie o kilka km. dalej, a tutaj nie pada! Albo jest taki paskudny kapuśniaczek, który nie podlewa, tylko sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób grzybowych.
Giverny musisz odwiedzić osobiście! Byłaby to dobra okazja, żeby się spotkać. (Na początku maja mnie nie będzie).

Madziu, podejrzewam, że jak tulipany przekwitną, to wszystko po prostu wykopują i robią nowe kompozycje. Zawsze musi być ładnie.

Pikusiu, Gagawi, dziękuję za wizytę! :D

Ewelinko, zrobiłaś bardzo ładne zdjęcia. Nie muszę Ci mówić, że ogród Moneta, jak każdy ogród, jest żywy, dlatego przy każdej wizycie jest nieco inny. Jeżeli będziesz więc miała znowu okazję go odwiedzić... pamiętaj, że to zaledwie 20 min. drogi od mojego ogrodu... :wink:

Kociaczku, Edenem się nie martw. On zakwitnie już nawet w tym roku. To tylko ten jeden pączek nigdy już nie zakwitnie, bo jest obcięty... :lol:
Ta różowa piękność to pierwszy kwiat piwonii drzewiastej.Za dzień lub dwa zakwitnie biała i czerwona. Biała o rok starsza od różowej, czerwona o 2 lata, więc będzie nieco więcej kwiatów.

Buziaczki! ;:196 ;:100
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fleur 78 pisze:
Ewelinko, zrobiłaś bardzo ładne zdjęcia. Nie muszę Ci mówić, że ogród Moneta, jak każdy ogród, jest żywy, dlatego przy każdej wizycie jest nieco inny. Jeżeli będziesz więc miała znowu okazję go odwiedzić... pamiętaj, że to zaledwie 20 min. drogi od mojego ogrodu... :wink:
Będę w Paryżu dopiero we wrześniu, przez kilka dni. Wtedy na pewno się z Tobą wcześniej skontaktuję - nie odpuszczę po raz drugi okazji poznania tak miłej Forumowiczki :) Czy starczy czasu na Giverny ...zobaczymy.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelinko, aby tylko pogoda dopisała! Jak nie dopisze, to odpuścimy sobie Giverny, a mój ogródek zwiedzisz, w najgorszym wypadku, z parasolką... :D
Wrzesień nie jest zły. Poza różami kwitną moje ukochane lagerstroemie, hibiscusy o ogromnych kwiatach... Dwa ostatnie lata były nieudane, więc myślę że to będzie wreszcie słoneczne! ;:3 ;:3 ;:3 :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Kwiatuszku, a czy wyszedł już u Ciebie hibiskus bylinowy? Wiem, że późno odbijają, ale już zaczynam się martwić o swojego :wink:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Magdusiu, nie martw się! Mamy jeszcze czas. U mnie tez jeszcze nic się nie dzieje, wiec poszperałam w zdjęciach z zeszłego roku i wyszło mi, ze u mnie zaczęło coś się dziać w połowie maja a u Eli (Eleki), jeszcze na początku czerwca nic nie było widać. Zajrzyj tutaj :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotne dzięki Kwiatuszku ;:79 Kamień spadł mi z serca. Już się bałam, że po nim, a dostać to cudeńko w Polsce nie łatwo. Były w ubiegłym roku na kiermaszu we Wrocławiu... różowe i w kolorze burgunda. Wybrałam ten ciemny :D A próbowałaś może je rozmnażać?
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Alu,
wpadłam do Ciebie z wizytą i jestem oczarowana :!:
Tulipany w Twoim ogrodzie przepiękne same w sobie, a dodatkowo cudownie skomponowane - Reine de nuit razem z Reine de neige (tak mógłby się nazywać ten biały) wyglądają świetnie.
A Twoja wycieczka do Giverny udokumentowana jest naprawdę wspaniałymi zdjęciami.
Pozdrawiam Cię i życzę miłego wieczoru :lol:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Magdusiu, W jakimś sensie tak... :lol: :lol: :lol:
W zeszłym roku jedna strasznie się rozrosła, łodygi wyrosły duże i grube... ale kruche, o czym nie wiedziałam. Przy silniejszym wietrze i pod ciężarem kwiatów, jedna po drugiej się połamały... Jedną największą ułamaną cześć (taką składającą się z 3 łodyg, która ułamała się praktycznie u podstawy) włożyłam do wiadra z wodą i zaczęła poszczać korzonki. Na zimę jednak nie chciałam zostawiać w wodzie na dworze (a nie bardzo chciałam wnosić do domu), więc zasadziłam, mimo że korzonki były jeszcze maleńkie. Teraz "siedzi" nadal w ziemi i nie wiem czy coś z tego wyrośnie. Jeśli się przyjmie, na pewno zaraz Wam powiem. :D

Trzeba pamiętać, żeby w miarę wzrostu koniecznie przywiązywać łodygi do jakichś podpórek, żeby się nie połamały. I trzeba dużo i regularnie podlewać!!!

Dalu, dziękuję za miłą wizytę i za miłe słowa. Nazwę dla białych tulipanków wymyśliłaś świetną! :D Tak na prawdę nazywają się Annapurna, czyli tak samo jak moja najpiękniej pachnąca z białych róż. Szkoda, że tulipany nie pachną...

Miłego wieczoru! ;:100
x-d-a

Post »

Alu, pozwolę nie zgodzić się z Tobą - są tulipany, które pachną :!:
Te najzwyklejsze, najzwyczajniejsze, które rosną w moim ogrodzie "od zawsze" - wysokie, czerwone, nie mam pojęcia jak się nazywają -przepięknie, delikatnie pachną :lol:
Pozdrowionka :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu zgadzam się z Dalą. Pamietam z dzieciństwa że tulipany pięknie pachną. Te nowsze odmiany to chyba dla
oka, ale niektóre tez mają lekki, przyjemny, tulipanowy zapach.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dobra, dobra, nic nie mówiłam... :lol: :lol: :lol:

Wcale mi to nie przeszkadza, że się ze mną nie zgadzacie. Przecież to tylko dobra wiadomość... Zaraz jutro pójdę do ogrodu wąchać wszystkie po kolei, może mam jakiś pachnący niedobitek? :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Rzeczywiście, oczu oderwać nie można.
Piękne kompozycje z tymi tulipanami u Ciebie w ogrodzie.
No i pozostałe zdjęcia...bosko pięknie :!:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatuszku, zabrałam patrzałki do ogrodu i... są ;:87 u nasady Hibiskusa pojawiły się jasne pypcie. Teraz już tylko oczekiwanie na kwiaty i zaraz gonię powbijać podpórki :D
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

To piwonia drzewiasta? Piwonia?! :shock: Byłam pewna, że róża! Cudna! Pokaz koniecznie cały krzew, proszę! I ten hibiskus bylinowy, o którym rozmawiałyście z Madzią, bo jakos nie kojarzę :oops:

Buziaczki, jak Dinusia kłaczki :D
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witaj Alutko :) Śliczne zdjęcia z Giverny pokazałaś, cudo!
Mam pytanie odnośnie hibiskusa bylinowego. U mnie na razie totalna cisza, ale ja obcięłam patyki jesienią :? Tak wyczytałam gdzieś :? I co teraz? Patyki malutkie mi zostały i co teraz, czy coś mi wyrośnie? Ja mam tego hibiskusa XXL, widziałam u Ciebie, że masz tego samego.
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”