Wrzosowisko
Re: Wrzosowisko
Sylwek, dzięki za odp. Sama już doczytałam, że mogą tam rosnąć z powodzeniem tylko trzeba będzie im zakwasić glebę. 

- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponieważ czasem trudno utrzymać kwaśne pH gleby warto poszukać wrzośćców, które tolerują alkaiczną glebę. Pan Wolski, o którym już ktoś pisał na forum proponuje odmiany:
E.carnea Foxhollow
E.carnea Praecox Rubra
E.carnea Rubinteppich
E.carnea Schneekuppe
E.carnea Snow Queen
E.carnea Springwood White
E.carnea Vivellii
E.carnea Whisky
E.x darleyensis Kramer's Rote
E.x darleyensis White Perfection
Wszystkie toleruja alkaiczną glebę i półcieniste stanowisko.
Można je zobaczyć (i kupic) na stronie Jego szkółki.
E.carnea Foxhollow
E.carnea Praecox Rubra
E.carnea Rubinteppich
E.carnea Schneekuppe
E.carnea Snow Queen
E.carnea Springwood White
E.carnea Vivellii
E.carnea Whisky
E.x darleyensis Kramer's Rote
E.x darleyensis White Perfection
Wszystkie toleruja alkaiczną glebę i półcieniste stanowisko.
Można je zobaczyć (i kupic) na stronie Jego szkółki.
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Piękne, zdrowe wrzosy. Jak już zakwitną - toż to będzie widok.
Taka cisza na wrzosowiskach...
a ja dokupiłam dzisiaj wrzośce darlejskie ..już z pąkami
a przecież to dopiero wrzesień, no cóż widziały gały co brały, korzenie zbite, sfilcowane, ale rośliny ładne, w 1,5 l doniczkach
no i powalczyłam
co uwidaczniam poniżej

za każdym razem rozwalam te korzenie wrzosom, nie wiem czy to tylko ja mam takie szczęście do sfilcowanych korzeni..
a ja dokupiłam dzisiaj wrzośce darlejskie ..już z pąkami

no i powalczyłam

za każdym razem rozwalam te korzenie wrzosom, nie wiem czy to tylko ja mam takie szczęście do sfilcowanych korzeni..
- kania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A tak wyglądają moje wrzosy.
Padła nam kosiarka więc...Dominikams, Dawidbanan, Maagg i inni właściciele wymuskanych trawników - przepraszam za chwasty
Ja, prawdę mówiąc, nawet polubiłam taką dzikość działki
Te bardziej zagęszczone wrzosy mają już chyba pięć lat. Wyraźnie widać, że młode krzewinki (dwuletnie) są znacznie mniejsze. Kiepsko zniosły ostatnią zimę ale mam nadzieję, że poprawią się w przyszłym roku. Pokazuję może za dużo zdjęć w stosunku do tego, co reprezentuje moje "wrzosowisko" ale nie mogłam się powstrzymać, bo je baaaardzo lubię

Padła nam kosiarka więc...Dominikams, Dawidbanan, Maagg i inni właściciele wymuskanych trawników - przepraszam za chwasty

Ja, prawdę mówiąc, nawet polubiłam taką dzikość działki

Te bardziej zagęszczone wrzosy mają już chyba pięć lat. Wyraźnie widać, że młode krzewinki (dwuletnie) są znacznie mniejsze. Kiepsko zniosły ostatnią zimę ale mam nadzieję, że poprawią się w przyszłym roku. Pokazuję może za dużo zdjęć w stosunku do tego, co reprezentuje moje "wrzosowisko" ale nie mogłam się powstrzymać, bo je baaaardzo lubię

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
http://img189.imageshack.us/img189/7300/p1010555l.jpg
Co to za cudo?
Mnie się tam Twoje wrzosowisko podoba, geste, obficie kwitnące kępki wyglądają uroczo.Im więcej oglądam wrzosowisk tym bardziej chce je miec
Co to za cudo?

Mnie się tam Twoje wrzosowisko podoba, geste, obficie kwitnące kępki wyglądają uroczo.Im więcej oglądam wrzosowisk tym bardziej chce je miec

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Steasi dziękuję za odwiedziny
Nie mam pojęcia, co to za odmiana. Mój mąż mówi, że te gałązki wyglądają, jak szczotka do czyszczenia broni
Zdjęcie nie oddaje uroku tej roślinki ale ten wrzosek wygląda, jakby ybł obsypany puszystymi kotkami.

Nie mam pojęcia, co to za odmiana. Mój mąż mówi, że te gałązki wyglądają, jak szczotka do czyszczenia broni

Zdjęcie nie oddaje uroku tej roślinki ale ten wrzosek wygląda, jakby ybł obsypany puszystymi kotkami.
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Witajcie krążę już po waszych wrzosowiskach od kilku dni i w końcu przyszedł czas na pokazanie wam mojego wrzosowiska. Jego początki to marzec 2008r, a ostatnie krzaczki dosadziłam w ubiegłym roku. Sadzę po trzy krzaczki z jednego gatunku. Wrzosowisko składa się z trzech gatunków wrzośców, dziesięciu odmian wrzosów oraz dwóch dabecji kantabryjskich. Wrzosy rosną dookoła bardzo starego krzaczka bukszpanu, obok pnia porośniętego irgą Dammera. Z iglaków posadziłam im do towarzystwa jodłę koreańską ciętą w kuleczkę, świerk biały 'Sander's Blue", dwa żywotniki wschodnie 'Aurea Nana'.
Okrywam moje wrzosowisko na zimę gałązkami świerkowymi, wrzosy przycinam w kwietniu, a wrzośce zaraz po kwitnięciu. W tym roku podsypałam je trochę odżywką dla rododendronów. Uwielbiam moje wrzosowisko i mogę je fotografować na okrągło

Okrywam moje wrzosowisko na zimę gałązkami świerkowymi, wrzosy przycinam w kwietniu, a wrzośce zaraz po kwitnięciu. W tym roku podsypałam je trochę odżywką dla rododendronów. Uwielbiam moje wrzosowisko i mogę je fotografować na okrągło

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- Steasi
Kłaniam się przed tobą
Przecudne wrzosowisko
A tak propos tego tematu, myślicie że można utworzyć wrzosowisko na powierzchni 12m2? Chociaż takie malutkie, ale chciałabym żeby miało to ład i skład

A tak propos tego tematu, myślicie że można utworzyć wrzosowisko na powierzchni 12m2? Chociaż takie malutkie, ale chciałabym żeby miało to ład i skład
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Oczywiście, że można. Moje wcale nie jest dużo większe. Sadząc roślinki pamiętaj że tu, jak chyba nigdzie, najważniejsza jest zasada, że sadzisz obok siebie co najmniej 3 krzaczki tego samego gatunku. Warto też wiedzieć jakie wysokie rosną wtedy z tyłu wyższe z przodu te płożące. No i zestawienie kolorów jest też ważne 

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- Steasi
No to mnie podnieśliście na duchu
Mam sporo iglaków i nie mam co z nimi zrobić.Właśnie przez to upaprał mi się pomysł z tym wrzosowiskiem, które ma sąsiadować z rabatą kwietną. Już nawet wiem czym połączę
Uwielbiam to forum!