Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamilo ale u Ciebie nowinki - super. ;:1 Pozazdrościć tylko. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Baryczka pisze: ... na drugiej keiki też z pąkiem. Zapewne będzie ciekawie wyglądał, gdy pąk się rozwinie.
Obrazek
NIESAMOWITE!!! Nie mogę oczu oderwać. Poproszę receptę na takie cudeńka.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj widzę Kamilko że czarujesz te swoje roślinki. I w wątku kaktusowym ruch i tutaj tylko pozazdrościć-tak trzymaj.Gratulacje
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Obrodziły u Ciebie keiki :D Ja sama miałam i mam sporo dzieci, w tym kwitnące :lol: Jeśli chodzi o te na pędach poczekaj, aż się dobrze ukorzenią, a potem odetnij z kawałkiem pędu i wsadź do doniczki o odpowiednich rozmiarach. Zanim wypuszczą kilkucentymetrowe korzonki może upłynąć nawet kilka miesięcy. Ogólnie nie ma się czego bać, poradzisz sobie. Te z ostatniego zdjęcia, basal keiki, zostawiłabym tak jak radzi Dusia.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Pędziki i keiki. I to jaka ilość. Super !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niech tylko szybko rosną korzonki!!
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Kamilko ja również życzę rychłego ukazania się korzonków, ale z własnego "podwórka" wiem, że różnie to bywa ;:31 U moich już to przerabiałam. Miniaturka wypuściła keiki jakoś chyba w marcu i już posadziłam osobno z trzema ślicznymi korzonkami, a u innej osobistości, która wypuściła ponad rok temu jeszcze ani widu ani słychu korzonka ;:110 Myślę, że kiedyś w końcu się zmobilizuje i je pokaże ;:113 ;:12
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Kamilko, ale masz dzidziusiów ;:86 ;:86 ;:86 u mnie jakoś nie chcą się rodzić, szkoda bo chętnie bym sobie je poobserwowała.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Aniu, Grażynko, Justynko (Mała_MI), Grażyno, Halinko, Renato- dziękuję za miłe słowa, podnosicie mnie na duchu, bo tych keików naprawdę się boję, bo jak któryś stracę to będę sobie pluła w brodę, że zrobiłam tak a nie inaczej.

Dusiu, Mambo- dziękuję za radę. Oczywiście liczę na wszelką pomoc :)

Justynko (Limono)- przykro mi, przepisu nie mam.
Takie keiki za pąkami mają u mnie dwa Phal. Jeden mamy, który pięknie kwitł latem, keiki wyrosło na przyciętej łodydze. Ten Phal. jest zupełnie zdrowy, zadbany i miał kwitnąć!
Jeden z keików jest na moim Phal. z przeceny. Dziwne jest to, że oba stoją obok siebie na południowym parapecie czasem przysłanianym tylko żaluzją. A może jeden zaraził drugiego?

Od dawna poluję na takiego giganta Phal., które kosztują ok. 80zł. Mam nawet wymyślone miejsce dla niego! Dotąd jakoś nie udało mi się nazbierać kasy, zawsze są pilniejsze sprawy, jak nie podłoże to jakiś środek na robaki. I dziś trafiłam na przecenę, kupiłam takiego po kwitnieniu, z wysypanym podłożem, za dyszkę. Właśnie się moczy przed przesadzeniem :)

No i, jest jeszcze coś. Prezent od P., który dotąd widniał na mojej liście chciejstw. Ma śmiesznie powyginane kwiatki, każdy zwrócony w inna stronę, ale za to trzy pędy!

Obrazek
Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale piękny, piegowaty Phalaenopsis. śliczny. duże ma kwiatki?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Prezencik to masz prześliczny :) Kropeczki się fajnie na nim rozłożyły :wink:
A takie giganty to widziałam ostatnio przecenione w OBI na Długiej - chyba nawet Twojego :lol:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu- kwiatki mają 5-6cm, nie są równej wielkości.
Aniu- właśnie tam go nabyłam, były niestety dwa ostatnie. A na Bielanach mieli cały wózek przeznaczony do przeceny, a na nim Cambrie, Dendrobia, Sabotki i Phal. Żałuję, że nie trafiłam na już przecenione, bo marzy mi się sabotek.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:Dusiu- kwiatki mają 5-6cm, nie są równej wielkości.
Aniu- właśnie tam go nabyłam, były niestety dwa ostatnie. A na Bielanach mieli cały wózek przeznaczony do przeceny, a na nim Cambrie, Dendrobia, Sabotki i Phal. Żałuję, że nie trafiłam na już przecenione, bo marzy mi się sabotek.
ja byłam wczoraj w obi (po raz 2 i pewnie ostatni w tym roku). był bardzo mały wybór, ale przecenionych mnóstwo, niestety większość z nienajlepszym stanie. liście miały wiotkie, w stożkach wzrostu wodę. jednego kupiłam, wybrałam takiego w dość dobrym stanie, z leciutko nakrapianymi liśćmi. były w większości Phalaenopsis, ale parę Cambriowatych też widziałam, i chyba jedno Paphiopedilum.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lubie przeceny, głównie za to, że mogę kupić storczyki taniej, a przy tym mam ogromną niespodziankę, gdy zakwitnie. Teraz do kwitnienia szykuje się trzeci niespodzianek i miniaturka. Ciekawi mnie jakie będą miały kwiaty :)

Oto mój Phal. grandiflora, ma podsuszone korzonki i wiotkie liście, dojdzie do siebie za niedługo :) Tutaj obok Malinowego za nim Książę.
Czyż nie jest piękny!
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo duży ten Phalaenopsis. ja jak dotąd przecenione kupowałam 3 razy. ten biały bardzo się udał (nie kwitnął w chwili kupienia), jestem z niego zadowolona. drugi przeceniony kupiłam z wełnowcami, ale było ich mało, więc znikły po jakimś czasie. ten Phal. teraz puszcza wadliwy listek, z dziurą w środku. a trzeci to ten kupiony wczoraj. i jest niespodzianka, jak zakwitną, ale czasami można trafić na takiego, którego już mam albo takiego, co mi się nie podoba. ale może będzie ładny. może jeszcze w tym roku się dowiem.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”