Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hiacynt

Post »

dziękuję za odpowiedź, właśnie tego nie wiedziałam..
lecę obciąć ten przekwitnięty

ufff :heja tym razem nie masz de javu :tan
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje hiacynty ślicznie zakwitły, jednak mam pytanie (być może głupie ale zupełnie się na tym nie znam) odnośnie cebulek przybyszowych. Czy one rosną? Mam kilka takich maciupeńkich, które wypuściły tylko cieniutkie liście i zastanawiam się czy jest choć cień nadziei, że i one kiedyś zakwitną?Trzymać je czy może z czystym sumieniem oddelegować na kompost?
pozdrawiam
agnieszka
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

Trzymaj. Wg literatury takie hiacynty zaczynają kwitnąć po 3-5 latach.
Posadź cebulki gdzieś w ogrodzie i niech sobie rosną ;)
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znowu nie mogłam się powstrzymać jak zobaczyłam pędzone hiacynty w markecie :)
Obrazek

A tu dowód na to jak mało miejsca mają hiacynty w takich ciasnych doniczkach (tu zdjęcie bryły korzeniowej przed przesadzeniem) :
Obrazek
homar
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 mar 2010, o 20:20

Post »

A kiedy będziesz wysadzała cebule przekwitniętych hiacyntów do ogródka?Moje juz przekwitły i nie wiem co teraz z nimi zrobić...
pozdrawiam gorąco
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Doczekają do naturalnego zamarcia liści pieczołowicie podlewane w doniczce, jak zaschną liście to do papierowych torebek i spędzą lato w kredensie a do gruntu powędrują w październiku :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Rayy pisze:Trzymaj. Wg literatury takie hiacynty zaczynają kwitnąć po 3-5 latach. (...)
Ja mam kilka wykształconych w zeszłym roku cebulek przybyszowych, które już w tym roku mają pąki kwiatowe. Bardzo skromne, bo skromne, ale jednak.

Pozdrawiam!
LOKI
po-lla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2012, o 15:31

Post »

Witam. Z góry przepraszam za długą notkę ale uważam że jest ona potrzebna do opisania sytuacji.

W styczniu br dostałam w prezencie kwiaty (żonkile i hiacynty) w doniczce (osłonce). Było to w najzimniejsze dni tej zim, kwiaty były osłonięte przed zimnem (zawinięte w papier). Kiedy wieczorem postawiłam je na parapecie (okno jest duże wiec jest sporą - nie dość że słońca to i światła dziennego - nawet jak nie ma słońca) z myślą że jutro przestawię, ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu kwiaty zakwitły na następny dzień. Najpierw żonkile trochę później hiacynty. Dlatego postanowiłam ich już nie przestawiać. Kwitły tak przez około miesiąc, potem zaczęły usychać. Pod moja nieobecność jeden z domowników obciął te uschnięte łodygi. Tu zaczęły się kłopoty. Rośliny straciły życie, wyglądają tak jak by nie miały siły i uginają się pod własnym ciężarem, dodatkowo na hiacyncie pojawiły się ciemne plamki których wcześniej nie było. Pytanie moje jest następujące co mogę zrobić żeby uratować hiacynty? Jestem początkująca w kwestii ogrodnictwa więc wybaczcie mało fachowe nazewnictwo a zarazem będę wdzięczna za jaką kogokolwiek odpowiedz. Poniżej zdjęcia owego przypadku. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Moim zdaniem rosną zbyt ciasno w za małej doniczce i cierpią na brak związków mineralnych i niedobór wody (te kropki są normalne). Przesadź do większej doniczki i pilnuj żeby miały stale lekko wilgotne podłoże i nic im nie będzie ;)
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

I w chłodniejsze miejsce je :) Jak liście same uschną, przechowaj cebulki do jesieni i jesienią posadź do gruntu.
po-lla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2012, o 15:31

Post »

Dziękuje za odpowiedzi ;:180 . Idę przesadzić i przestawić w chłodniejsze miejsce w takim razie. :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Wiele lepszych fotek niż ta poniżej to ja w tym roku nie dodam ? a to z tej prostej przyczyny, że kwiatostany częściowo przemarzły podczas tegorocznej wyjątkowo surowej zimy i w całej okazałości prezentują się raczej żałośnie niż pięknie. Do tego w styczniu dwa z nich zniszczył grzyb (zwykła, ordynarna pleśń, która szybko znikła po oprysku przeciwgrzybowym). No ale szczęśliwie cebulki są zdrowe, więc może za rok doczekam się znów pięknego kwitnienia. :-D

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

To chyba pierwszy hiacynt kwitnący na dworze w tym sezonie. Bardzo ładnie wygląda. :)
Awatar użytkownika
maszkowa
50p
50p
Od: 23 kwie 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdecydowanie. u mnie dopiero z ziemi wychodzą.
Jak u Was?
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

u mnie dopiero krokusy wychodzą, na hiacynty sobie jeszcze poczekam, na jesieni posadziłem 21 sztuk :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”