Borówka - wybór odmiany

Drzewa owocowe
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka - wybór odmiany

Post »

Ta odmiana ma takie pędy nie czerwone. Mam film z tego okresu wegetacji ,, borówka różowa Pink.L. po 4 latach w 15 l doniczce" To chyba lepsze niż zdjęcie i sobie porównasz bo to na 100% borówka różowa.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki już zerkam. ;:1k
Edit:

Nie mogę znaleźć żadnego Twojego filmika, a wydawało mi się że tam masz taki sam nick.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

https://youtu.be/YvyRRXAby6Q masz linka a na zdjęciu kanału masz właśnie Pink.L. w czasie owocowania.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moja Pink lemoniade. Zdjęcie zrobione w niedziele.

Obrazek
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładne pąki ale co dalej będzie z nimi? A i jeszcze jedno do Grzybna chodziłem do szkoły rolniczej.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak zaczęli zapowiadać kilkunasto stopniowe mrozy, to wniosłem te najbardziej rozwinięte(bo są akurat we wiadrach) do pomieszczenia gospodarczego. Też będzie mróz ale na pewno nie aż taki.

Obrazek

A co do szkoły rolniczej w Grzybnie, to corocznie są organizowane konkursy na największą dynie. :)

Obrazek
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W technikum rolniczym nie było nauki o borówce wysokiej ale na praktykach w gospodarstwie wiele można było się nauczyć w polu a nie przy kajecie. Dynie też lubię ale mój najcięższy okaz to tylko 23 kg do Grzybna się nie nadaje.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja co prawda nie uczyłem się w tej szkole i o istnieniu borówki dopiero się tu z forum dowiedziałem. :) Także nie ma reguły na miejsce, czas i okoliczność, czy to o uprawe borówki chodzi czy innych warzyw.

Może gdybym poświęcił tyle uwagi borówkol w sezonie co dyni, to też miałbym takie świetne plony jak sporo osób tu na forum i z po za niego. ;:224

Oby jednak z roku na rok było coraz lepiej.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w tym sezonie będę zbierał około 5 l borówki dziennie a czasami więcej na wino. Około 50 rodzin mieszka na działkach w moim rejonie i mają w 4 literach wszystko nawet sprawy sanitarne a much jest tyle jak nigdy wcześniej. Ja tego nie rozumiem mieszkać na działce bo tanio a byli tacy co mieszkanie wynajmowali a na działce sobie niemal darmo mieszkali. Borówka jest git mam niemal wszystkie odmiany a jak pojawią się nowe, które już są ale w detalu jeszcze nie ,to kupię następne i te gorsze zastąpię nowymi. Borówka jest najlepszym krzewem owocowym dającym duże profity jak złoto w ostatnim roku. Opłaca się ją uprawiać i wszyscy zajadają się jej owocami ze smakiem niedostępnym w sklepie, gdzie borówki są zbierane niedojrzałe i maja zawartość cukru na niskim poziomie.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Mam kilka krzewów borówek, jednak zawsze hitem jest owocująca Pink Lemonade. Krzak wielki, owoców zatrzęsienie. Ostatnio doczytałam, że jest to borówka rózgowata. Inną odmianą tego gatunku jest Buddy Blue, czy warto sobie dosadzić krzaczek tej odmiany? Czy owoce są smaczne?
Pozdrawiam Lucyna
MoniaT
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2024, o 20:50

Post »

"Buddy Blue" to luberowska nazwa handlowa (oni wszystko muszą tak nazywać po swojemu, tworząc tylko zamieszanie...) dla amerykańskiej odmiany Powder Blue i pod tą, właściwą już nazwą powinnaś znaleźć więcej opinii w sieci. Tyle że po angielsku, bo w USA borówki rózgowate są popularniejsze, a u nas to chyba tylko jedna szkółka sprzedaje tę jedną odmianę (nie licząc powszechnej Pink Lemonade) i to też jakieś śladowe ilości na sezon.

Generalnie, oprócz bycia zapylaczem dla Pink Lemonade, odmiana Powder Blue może jeszcze służyć jako przedłużenie sezonu, bo dojrzewa u nas bardzo późno (wrzesień-październik), co może być zaletą (świeże borówki jesienią), ale też wadą (w chłodniejsze lata część owoców może nie zdążyć dojrzeć, no i od września pojawiają się muszki plamoskrzydłe niszczące zbiory).

A co do tych marketingowych nazw Lubery, to w ofercie szkółka ta ma jeszcze m.in. borówkę "Pink Bonbons", czyli dokładniej "MNPink1" autorstwa Jamesa Luby'ego (hodowcy z Uniwersytetu Minnesoty), która poza Luberą sprzedawana jest jako odmiana Pink Popcorn. W przeciwieństwie do Pink Lemonade nie jest to borówka rózgowata, tylko borówka średnia, czyli zapyla się ze zwykłymi odmianami.

I tak nawiasem: znacie jeszcze jakieś nietypowe odmiany borówek typu wymienione tutaj Pink Lemonade i Pink Popcorn (różowe owoce)? Do głowy przychodzi mi jeszcze odmiana bórówki niskiej Putte (czarne owoce bez woskowego nalotu), ale może ktoś jeszcze zna jakieś inne borówkowe ciekawostki.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W mojej lokalizacji Pink.L. się nie sprawdza, zagłębienie terenu przy starorzeczu i częste spadki temperatury powodują przemarzanie a dodatkowo ta odmiana jest wrażliwa na choroby kwiatów i owoców a u mnie patogenów nie brakuje. Od Putte znacznie lepszy jest Emil, krzew około 80 cm a owoców ma setki ,małych czarnych bez nalotu. Aino też nie sprawia problemów owocuje ładnie jagodami jak z lasu bez kwaskowych akcentów z łagodnym słodkim smakiem. Jak ktoś lubi placek albo pierogi z jagodami to te odmiany są lepsze od wielkoowocowych aromatycznych kuzynek.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Najzdrowsze jagody mają odmiany drobnoowocowe. Dwa lata temu posadziłem Baby Blues, wyhodowaną jako alternatywę dla nisko plonującego Rubla.
Metrowy krzew z ośmioma pędami oblepiony był od polowy lipca małymi, słodkimi jagodami. Odmiana typowo przerobowa o dużej plenności.
Dane z https://bpp.oregonstate.edu/sites/agsci ... 5_2016.pdf
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Szczurbobik pisze: 22 lut 2025, o 23:04 Mam kilka krzewów borówek, jednak zawsze hitem jest owocująca Pink Lemonade. Krzak wielki, owoców zatrzęsienie. ?
Robisz oprysk?
jak ją przycinasz?
Mam ją, niestety z owocami jest kiepsko :(
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Szczurbobik pisze: 22 lut 2025, o 23:04 Mam kilka krzewów borówek, jednak zawsze hitem jest owocująca Pink Lemonade. Krzak wielki, owoców zatrzęsienie. Ostatnio doczytałam, że jest to borówka rózgowata. Inną odmianą tego gatunku jest Buddy Blue, czy warto sobie dosadzić krzaczek tej odmiany? Czy owoce są smaczne?
Jak smakowo wypada w porównaniu z borówką wysoką?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”