Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Świdośliwa
Wojtek, tylko przy świdośliwach to jest wyścig, kto pierwszy człowiek czy ptaki, w tamtym roku 2012 mogłam tylko podziwiać zielone, niestety wyprzedziły mnie moje własne kury 

- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Tylko włóknina czy firanka może zagwarantować nam zbiory świdośliwy. Zeszłego roku na jeden krzaczek dałam firankę, ale przedtem musiałam dać obok porządny drąg,żeby firanka nie połamała cienkich gałązek. Zwłaszcza po deszczu firanka sporo waży.
Waleria
- zielonajagoda
- Kontakt:
Tak właśnie Walerio zamierzam chronić w tym roku świdośliwy 

skierwies odezwę się jak śnieg już całkowicie odpuści 

No i mam teraz 2 problemy.
1. Dotarła do mnie długo oczekiwana przesyłka z /CENZURA/ jakiegoś gatunku?, odmiany?, szczepu? świdośliwy. Świdośliwa o nazwie /CENZURA/ cieszy ponoć dużym zainteresowaniem w /CENZURA/.
2. W jaki sposób mogę CENZURĘ przechować do wiosny. Na działkę się nie dostanę, teraz tam jedna topiel.
Czy jak wstawię do jakiegoś naczynia (wiaderko, doniczka), przesypię ziemią ogrodniczą z Tesco - innej nie mam - wystawię na balkon, to do wiosny przetrwa?? Korzonki z racji dość długiej podróży z /CENZURA/ ma z lekka podsuszone. Fachowcy, dajcie głos na temat.
W.(anty)minorowocenzurowy
1. Dotarła do mnie długo oczekiwana przesyłka z /CENZURA/ jakiegoś gatunku?, odmiany?, szczepu? świdośliwy. Świdośliwa o nazwie /CENZURA/ cieszy ponoć dużym zainteresowaniem w /CENZURA/.
2. W jaki sposób mogę CENZURĘ przechować do wiosny. Na działkę się nie dostanę, teraz tam jedna topiel.
Czy jak wstawię do jakiegoś naczynia (wiaderko, doniczka), przesypię ziemią ogrodniczą z Tesco - innej nie mam - wystawię na balkon, to do wiosny przetrwa?? Korzonki z racji dość długiej podróży z /CENZURA/ ma z lekka podsuszone. Fachowcy, dajcie głos na temat.
W.(anty)minorowocenzurowy
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
skierwies, Po co kupujesz w środku zimy. Może mieszkasz na Południu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ona jest z gołym korzeniem??
Ja robiłem podobnie jak proponujesz, kiedy musiałem przechować na balkonie krzewy i drzewka (wiosną).
Zabezpieczałem w ten sposób z reguły na ok. tydzień. Każde się przyjęło.
Jeżeli korzenie przesuszone, to proponowałbym najpierw wsadzić do wody na ok. 1-2 godz.
Tak jak zaleca się przed samym posadzeniem. Potem do pojemnika z ziemią.
Pojemnik wypadałoby czymś zabezpieczyć (ocieplić), żeby korzenie nie zmarzły. U krzewów, drzew (u świdośliwy podejrzewam, że też) korzenie są delikatniejsze niż część naziemna. Korzenie obsyp szczelnie.
Pozdrawiam
Ja robiłem podobnie jak proponujesz, kiedy musiałem przechować na balkonie krzewy i drzewka (wiosną).
Zabezpieczałem w ten sposób z reguły na ok. tydzień. Każde się przyjęło.
Jeżeli korzenie przesuszone, to proponowałbym najpierw wsadzić do wody na ok. 1-2 godz.
Tak jak zaleca się przed samym posadzeniem. Potem do pojemnika z ziemią.
Pojemnik wypadałoby czymś zabezpieczyć (ocieplić), żeby korzenie nie zmarzły. U krzewów, drzew (u świdośliwy podejrzewam, że też) korzenie są delikatniejsze niż część naziemna. Korzenie obsyp szczelnie.
Pozdrawiam

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Nie kupiłem. Mam przyjaciół na /CENZURA/. Jakiś czas temu rozmawialiśmy sobie na ten temat, okazało się że "takie coś" też u nich rośnie i nazywa się /CENZURA/. Rzadko bywają u nas, dostałem CENZURĘ niejako przy okazji ich przejazdu. Co, miałem ich za to zabić??, Chcieli dobrze.seedkris pisze:skierwies, Po co kupujesz w środku zimy. Może mieszkasz na Południu?
Mieszkam w samym srodku Polski, za to działkę mam daleko na wschód , ca 80 km od /CENZURA/
romix pisze:Czy ona jest z gołym korzeniem??
Tak, co prawda "zabezpieczyli" kawałkiem mokrej szmatki ale wyszło jak wyszło. Chwała im i za to.
Dzięki za poradę.
W. zielony inaczej
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Nie mogę tego pojąć (my i oni). Czy chodzi ci o to że te sadzonki przybyły z zagranicy?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
o co chodzi z tą cenzurą? 

- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym wstawił do wody na 1-2 godziny potem do ziemi w doniczce doniczka do nieogrzewanego pomieszczenia aż do wiosny na dwór bym jej teraz nie wystawiał bo jeśli się rozhartowała to wystawienie jej na dwór ja uśmierci.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Zajrzyj do "śmietnika", będziesz wiedział.mBAQ pisze:o co chodzi z tą cenzurą?
.wosiek67 pisze:Ja bym wstawił do wody na 1-2 godziny potem do ziemi w doniczce doniczka do nieogrzewanego pomieszczenia aż do wiosny na dwór bym jej teraz nie wystawiał bo jeśli się rozhartowała to wystawienie jej na dwór ja uśmierci.
Dzięki za radę.
W.nacjonalistycznie
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A te zaschnięte końcówki korzeni obetnij bo i tak z nich nic nie będzie.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- zielonajagoda
- Kontakt:
Nie narzekaj Skierwies, przynajmniej przez cztery dni możemy się poczuć ja szczury śmietnikowe
Nowych doświadczeń nigdy za wiele.
Ja bym zrobiła tak jak napisał Wojtek, to dobre rozwiązanie.

Ja bym zrobiła tak jak napisał Wojtek, to dobre rozwiązanie.
Zgłaszam EOTmBAQ pisze:o co chodzi z tą cenzurą?

Gwoli wyjaśnienia. Poczułem się z lekka urażony jednym z postów "kogoś z ekipy" pisanym dużymi zielonymi literami. Znający netykietę wiedzą co oznacza pisanie dużymi literami. Nie lubię być ustawiany w koszarowym stylu. Uwagę można zwrócić w sposób zdecydowanie godniejszy dla obu stron.
Sprawę definitywnie wyjaśnił/a Mod Comcia pisząc małymi literkami ( podaję z pamięci: nie używamy cyrylicy, w ślad za nią nadciągają spambooty". Jasne, proste, czytelne, bez kapralskiego zacięcia. Francowaty spamboot jest gorszy od Uboota z pełnym ładunkiem torped, a jak jeszcze lezie zaruskim??. Koszmar. Więc padam na kolana, łeb w wiadro popiołu, więcej (w ten sposób) grzeszył nie będę.

Ale nadal pozostał mi problem.
Jak zapodać Urbi et Orbi "zagraniczną" nazwę własną mojej nowej świdośliwki nie narażając F.O na salwę torped. Bezpośrednie tłumaczenie jest z lekka idiotyczne, np "po pożarowa", " ze spaleniska" czy też "uwędzona w dymie płonącego lasu".
Wszystkich którzy z powodu jak wyżej zmuszeni byli do wizyty w "stołówce braci mniejszych" proszę o przyjęcie mych kondolencji.
Pozdrawiam
Wiesław (prawie) berkserker